How to

10 tips voor het optimaliseren van video’s

0

Begin mei schreef ik een artikel over het optimaliseren van plaatjes, aangezien er door de komst van ‘universal search’ in Google steeds meer mogelijkheden zijn om hoog in de resultaten te staan. In dit artikel zal de focus liggen op het optimaliseren van video’s om hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines en videosites te komen.

Net als bij het optimaliseren voor plaatjes wordt het steeds belangrijker om video’s te optimaliseren, aangezien steeds meer zoekopdrachten gefocust zijn op video’s. In het laatste maandelijkse comScore qSearch rapport met de data van maart en april 2009 kwam naar voren dat het marktaandeel van Google ruim 64% bedraagt in Amerika en dat een kwart van Google’s zoekresultaten in Amerika afkomstig zijn van YouTube.  Het goed optimaliseren van een video levert een goede positie op in de resultaten van YouTube en Google en kan op deze manier veel extra verkeer opleveren. In dit artikel geef ik je 10 tips voor het optimaliseren van video’s.

1. Naam van de video

Gebruik een duidelijk beschrijvende bestandsnaam voor de video en zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden hierin terugkomt. Probeer hierbij kort en bondig te zijn en mocht de naam uit meerdere woorden bestaan, gebruik dan net als bij het optimaliseren van plaatjes altijd een verbindingsstreepje (-) in plaats van een liggend streepje (_). De reden hiervoor is dat als je een liggend streepje gebruikt, Google de naam als 1 woord ziet en op het moment dat je de verschillende woorden in de naam splitst door middel van een verbindingsstreepje, Google het ziet als aparte woorden. Zie voor verdere uitleg een oude post van Matt Cutts waar hij ingaat op het gebruik van liggende streepjes en verbindingsstreepjes bij URL’s.

2. Titel van de video

Voeg een duidelijk beschrijvende titel toe aan de video en gebruik hierbij de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Hou het wel duidelijk en ga geen lange rij met belangrijke zoekwoorden achter elkaar zetten.

what-google-sees

3. Tags toevoegen aan de video

Voeg tags toe aan de video. Tags zijn zoektermen waarmee je een video kunt beschrijven aan de hand van zoektermen waarop je gevonden wilt worden. Op deze manier kunnen bezoekers jouw video eerder vinden als ze een zoekopdracht plaatsen die gerelateerd is aan een tag die je hebt toegevoegd. Het is mogelijk om meerdere tags toe te voegen aan één video. Overdrijf echter niet met het aantal, want dan heeft het eerder een negatief effect.

4. Omschrijving van de video

Voeg een duidelijke omschrijving toe aan de video. Gebruik hierbij net als bij de bestandsnaam, titel en de tags bij de video zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

5. Tekst rondom de video

video-sharing-sitesNet als bij het optimaliseren van plaatjes is het belangrijk om te zorgen dat de tekst rondom de video de zoekwoorden bevat waarop je gevonden wilt worden en die gerelateerd zijn aan de video. Dit is voor de zoekmachines een belangrijke manier om de video te lezen en de relevantie te beoordelen.

6. “Embedded” code toevoegen

Zorg voor een “embedded” code bij de video zodat andere mensen de video kunnen “embedden” (insluiten) op hun eigen pagina. Net als het direct linken naar de video door andere websites is dit een belangrijk onderdeel voor Google om de waarde van de video te bepalen.

7. Video sitemap

Voeg een video sitemap toe aan de website als de video’s worden gehost op de website zelf. Op deze manier kunnen bezoekers en spiders van zoekmachines de video’s beter vinden en indexeren. Meer informatie over de Google Video Sitemap en het aanmelden ervan aan Google is hier te vinden.

8. Unieke pagina

Maak aparte pagina’s aan voor elke video en optimaliseer deze pagina vervolgens voor de betreffende video. Maak bij meerdere video’s dus meerdere pagina’s aan en voeg deze vervolgens toe aan de video sitemap uit tip 7.

9. Beoordelingen van de bezoeker

Probeer beoordelingen van bezoekers te stimuleren. Hoe meer mensen stemmen en hoe meer mensen positief stemmen, is van invloed op de ranking. Daarnaast worden video’s die hoog ranken door steeds meer mensen bekeken en dit heeft ook een positief effect op de ranking.

youtube-insight

10. Monitor en optimaliseer

Hou de statistieken van de video bij om te kijken op welke punten de video verbeterd kan worden. Om de statistieken voor YouTube video’s te bekijken is er YouTube Insight. Dit programma laat precies zien hoeveel bezoekers de video hebben bekeken en welke punten in de video goed bekeken en welke juist slecht. Uiteraard biedt YouTube Insight nog meer statistieken waarmee de video geoptimaliseerd kan worden.

Zorg er daarnaast voor dat je de video’s toevoegt aan zoveel mogelijk “video sharing” websites zoals YouTube, Blinkx etc. en voeg de video toe aan een RSS feed. Dit zal zeker invloed hebben op het aantal keer dat de video wordt bekeken en dus uiteindelijk ook de ranking.

Succes met deze 10 tips voor het optimaliseren van een video en mochten je nog belangrijke tips missen, plaats deze dan als reactie onder het artikel.