Innovatie

Geen Google maar Twitter: De Toekomst van Zoekmachines

0

Stel je eens voor dat je  in de toekomst je gedachten zou kunnen indexeren en doorzoeken. Sterker nog: stel je voor dat je de gedachten van alle inwoners van Nederland, of alle mensen op de wereld zou kunnen doorzoeken! Welke bruikbare informatie zou je dan hebben?

Als consument zou je wellicht willen weten of er meerdere mensen zijn die er op dit moment problemen hebben met hun kabelnetwerk of wat er op dit moment gaande is bij de demonstraties in Iran. Als bedrijf is het interessant om te weten wat je klanten vinden van de storingen die ze momenteel ondervinden, wat ze vinden van het product wat ze zojuist hebben gekocht en welke ervaringen je klanten hebben gehad met de klantenservice die je biedt.

Realtime search

Het kernwoord bij deze ‘toekomstige’ ontwikkelingen op zoekgebied is: realtime search, het kunnen doorzoeken van gegevens die zich op dit moment voordoen. Hoewel Google de laatste jaren nogal snel is geworden met het indexeren van webpagina’s (veelbezochte websites worden zelfs per uur geïndexeerd) blijft het zoeken met Google altijd een oude smaak hebben. Wil je meer informatie over wat er net gebeurd is bij de aanslag op Koninginnedag? Een zoekopdracht naar ‘suzuki swift’ helpt je niet verder dan 20 pagina’s met tweedehands Suzuki-advertenties op Google.

Suzuki Swift

Je zult moeten terugvallen op nieuwssites of andere media om je behoefte aan informatie op dat moment te bevredigen. Dit levert frustratie op en een onvoldaan gevoel: het almachtige en alwetende Google kan blijkbaar niet in alle informatiebehoeften voorzien. Hiermee laat de zoekgigant kansen liggen die wellicht het zoekgedrag van de toekomst zullen bepalen. Zijn er dan geen bedrijven die hierop inspringen? Jawel: Twitter!

Twitter

Tegenwoordig wordt er in de media enorm veel aandacht besteed aan wat Twitter kan betekenen voor individuen, bedrijven of sociale netwerken in het algemeen. Maar er wordt (nog) weinig aandacht besteed aan wellicht het belangrijkste potentieel van Twitter: het realtime kunnen zoeken in de gedachtestromen van miljoenen mensen wereldwijd! Het jonge bedrijf heeft met de acquisitie van de zoektechnologie van Summize in de zomer van 2008 onbedoeld het gouden ei in huis gehaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat giganten als Google de ontwikkelingen bij Twitter met argusogen volgen; de geruchten over een overname vliegen als warme broodjes over de toonbank. Zo is de waarde van Twitter als zoekmachine al geschat op 1,7 miljard dollar, enkel en alleen vanwege de belangrijke functie op zoekgebied die het in de toekomst zal vervullen.

Twitter Search

Hoe werkt het zoeken met Twitter?

Sinds de integratie van Twitter Search is de zoekfunctie prominent aanwezig op elke pagina. Het is met de zoekfunctie mogelijk om direct te zoeken door alle Tweets die op dit moment gestuurd worden. Na het tonen van de zoekresultaten blijft het systeem zoeken naar Tweets die aansluiten op jouw zoekwoord. Naast het aanbieden van realtime search geeft Twitter ook aan wat op dit moment de Trending Topics zijn. Met andere woorden: waar er op dit moment het meest over gepraat wordt in de hele wereld. De Trending Topics zijn tot nu beperkt tot de laatste 10, maar de verwachting is dat dit binnenkort uitgebreid wordt. Op dit moment staan er in de Trending Topics onderwerpen als Harry Potter, Iran election en Apollo 11, stuk voor stuk onderwerpen waar er blijkbaar mee iets aan de hand is op dit moment.

Realtime Results

Twitter en Google

Ondanks bovenstaande lof over de mogelijkheden van Twitter Search is het onwaarschijnlijk dat Twitter ooit de positie van Google kan overnemen. Twitter bevat namelijk alleen de gedachtegangen van haar gebruikers, terwijl Google’s reikwijdte het hele web beslaat. Realtime zoeken is echter een belofte die Google op dit moment niet kan waarmaken.  Het is dan ook waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst een acquisitie of samenwerking tussen deze twee partijen gaat plaatsvinden waarbij de resultaten van Twitter geïntegreerd zullen worden in Google.

Microsoft, die ook niet stil staat op zoekgebied, is echter al begonnen met het integreren van prominente Twitteraars in zijn nieuwe zoekmachine, Bing. Het is een kwestie van tijd voordat het zoeken met Twitter net zo normaal is als ‘Googlen’ anno 2009.

Toekomst van Google als zoekmachine

Hoewel Google het realtime zoeken nog niet beheerst is het echter al bezig met het treffen van voorbereidingen voor het veelbesproken segmented web, ook wel bekend als Web 3.0. Zo biedt het met Google Squared zoekresultaten o.a. als database aan en met Google Public Data maakt het macro economische gegevens structureel doorzoekbaar.

Google Squared & Public Data

De aandacht van Google ligt echter op dit moment en de nabije toekomst op het mobiel zoeken. Zo kan de mobiele versie sinds kort de positie van de gebruiker via GPS bepalen zodat het op die manier lokale zoekresultaten kan laten zien die in de nabijheid van de gebruiker bevinden (denk aan restaurants of hotels).

Google My Location

Andere zoekmachines

2009 is niet voor niets het jaar van de zoekmachines: Microsoft heeft met Bing een geduchte tegenstander van Google op de markt gebracht door het te niet te positioneren als zoekmachine (een onmogelijke opgave tegen zoekgigant Google) maar meer als decision making engine. Dit houdt in dat er in plaats van webdocumenten vooral antwoorden gevonden kunnen worden via de zoekmachine. Hetzelfde uitgangspunt beoogt ook Wolfram Alpha, de wetenschappelijke computational knowledge engine die dit jaar gelanceerd is, die alle berekeningen kan maken op het gebied van natuurkunde, scheikunde en alle andere -kundes.

Berekeningen uitvoeren met Wolfram Alpha

Ook zijn er in 2009 een aantal heuse realtime search engines gelanceerd, die zich echter te vaak beperken tot het laten zien van Twitterresultaten om die een volwaardig speler te kunnen noemen.