Innovatie

Papa mag ik jouw teeveetje?

0

Wie herinnert zich zijn eigen geboorte nog? Of zijn eerste woordje, zijn eerste tandje of zijn eerste stapje? Ik in ieder geval niet. Een van mijn allereerste herinneringen speelt zich af rondom de geboorte van mijn zusje. Die was er opeens. En ik was toen drie.

De jeugd van tegenwoordig gaat op een heel andere manier om met herinneringen. Mijn jongste dochter, Mijntje van drieënhalf, heeft een dagelijks ritueel. Ze vraagt om mijn ‘teeveetje’ en trekt zich dan terug op de bank. Mijn teeveetje is niets anders dan een iPhone, waarmee zij twee dingen doet. Ze speelt Memory, waarvan ze tot mijn grote frustratie het record heeft. En ze bladert door mijn foto’s. Af en toe komt ze dan naar mij toe en vraagt aan mij: “Papa, weet jij dit nog?”.

In het beroemde boek “1984” van George Orwell wordt een zwartgallige samenleving beschreven waarin al je doen en laten wordt geregistreerd door de overheid. Niets ontglipt er aan het alziend oog van de onderdrukkers. Big Brother is watching!

audiobooDe rollen zijn nu omgedraaid. Iedereen heeft de mogelijkheid om zijn bestaan vanaf de allereerste dag digitaal vast te leggen. Opslagcapaciteit is niet langer een probleem. Via gratis software worden foto’s, film, geluid en teksten bewaard in de cloud. Gratis online tools als Flickr, YouTube, AudioBoo en Blogger maken dit mogelijk. We denken hier eigenlijk niet eens meer over na. In een paar jaar tijd zijn we hier allemaal gewend aan geraakt.

Maar een nieuwe reeks aan tools staan te trappelen om ons fysieke leven te verrijken. Op de vraag “Wat ben je aan het doen?” weten talloze Twitteraars voortdurend antwoord te geven. Onze positie weten wij dankzij allerlei technische snufjes in onze mobiele telefoons feilloos door te stralen. Zo delen sportfanaten hun afgelegde parkoers met soortgenoten en proberen op deze wijze elkaars records te verbreken. Of je een goede nachtrust hebt, hoeveel stappen je verzet op een dag, hoeveel calorieën je verbrandt, het aantal hartslagen alles wordt feilloos geregistreerd door de Fitbit gadget. Ook een ziekte hou je niet langer voor jezelf, maar deel je met anderen online op sites als Patientslikeme.com. En sterker nog, zelfs je DNA is niet langer geheim.

Technology as extension of the human body” zei ooit de mediawijsgeer Marshall McLuhan. En hij heeft gelijk. Technologie maakt het mogelijk dat iedereen zowel zijn eigen zender als ontvanger wordt. We veranderen allemaal in een Little Brother. Of we het nu willen of niet. Uiteindelijk willen we onszelf verbeteren. We slikken toch allemaal wel eens een pilletje?

technologyasextension

Menno toonde in het artikel “Data is de Nieuwe Olie” aan hoe informatietechnologie onze huidige samenleving ingrijpend verandert. Een verschijnsel dat zich al vier keer eerder voordeed in de geschiedenis van de mens. Ook technologieën als water, stoom, staal en olie zetten de wereld op zijn kop. ICT veroorzaakt de vijfde golf. NBIC – een verzamelnaam voor nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en cognitieve wetenschappen – staat aan de basis van de zesde golf waarvan we nu de eerste verschijnselen kunnen zien.

20091030_perez

Baas over eigen lichaam krijgt een andere dimensie gezien bovenstaand verhaal. De impact hiervan op de maatschappij, de economie en onszelf zal immens zijn. Onderzoek toont bijvoorbeeld nu al aan dat de mensen die opgroeien met deze technologieën hun brein op een heel ander manier gebruiken. De rechterhelft wordt steeds belangrijker. Niet de logica regeert, maar creativiteit wordt steeds belangrijker.

Altijd toegang tot je geheugen, nooit meer iets vergeten, sensoren die aangeven wanneer je lichaam panne heeft. En dat allemaal netjes in de cloud bewaard opdat niet alleen jij maar ook anderen er iets aan hebben. Een enorme verrijking natuurlijk, alleen oppassen dat je het wachtwoord niet kwijt raakt…

En voor diegenen die mijn leven willen volgen. Hier kan dat.

Geïnspireerd door de boeken:

  • “Total Recall: How the E-Memory Revolution Will Change Everything” van Gordon Bell en Jim Gemmell.
  • “The Neuro Revolution: How Brain Science Is Changing Our World” van Zack Lynch
  • “A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future” van Dan Pink
  • “iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind” van Gary Small