Voorbij realtime

0

In 1984 deed Stewart Brand op de allereerste Hackers Conferentie de historische uitspraak “Informatie wil vrij zijn”. Deze uitspraak herbergt een enorme belofte, die nu pas vervuld wordt. Een belofte die ook enorme implicaties met zich meebrengt. Deze gevolgen worden nu duidelijk. In nagenoeg elke industrie wordt de disruptieve kracht ondervonden van het feit dat informatie vrij wil zijn.

Recentelijk hield Danah Boyd, een onderzoekster op het gebied van Social Media voor Microsoft Research, een speech “Streams of Content, Limited Attention: The Flow of Information through Social Media” op de Web 2.0 Conference te New York. In deze speech zei Boyd onder andere: “For the longest time, we have focused on sites of information as a destination, of accessing information as a process, of producing information as a task. What happens when all of this changes?”.

Van push naar pull

Wat gebeurt er wanneer onze concepten omtrent informatie veranderen? We komen uit een tijdperk waarin informatie via een broadcastmodel naar ons gepusht wordt. Nu maken we de transitie (van atomen naar bits) naar een netwerkmodel. Informatie bereikt ons via onze peers. Pull dus. Informatie bevat ook veel meer dan tekst, beelden of geluid. Informatie wordt vanuit allerlei kanten aangevuld. Sensorische informatie (bv geolocatie), mijn social graph, links etc. Informatie beweegt. Informatie verandert continu. Informatie is een stroom geworden, denk aan Google Wave, waarin ik mij desgewenst in kan laten onderdompelen. En deze stroom kan ik tot mij nemen via allerlei devices en apparaten. Op de manier die ik wil. Ik ben in control.

Hyperpersonal

Marissa Mayer, Vice President of Search Product and User Experience binnen Google, voorziet een wereld waarin deze stream van informatie “hyperpersonal” is. Een wereld die wij reeds voorspelden in het boek “Me the Media: Rise of the Conversation Society“. Niet het product is belangrijk, maar het onderliggende proces. Hoe moeten bedrijven hier mee omgaan? Hoe ben ik als bedrijf in staat om mijn merk te positioneren in deze persoonlijk stroom? In dit nieuwe informatie-ecosysteem gaat reputatie een steeds belangrijkere rol spelen. Data is de nieuwe olie. Sociale media zijn de nieuwe filters en reputatie is de nieuwe munteenheid.

Realtime is voorbode

Realtime is the New Prime Time

Het jaar 2009 zal de geschiedenisboeken in gaan als het jaar waarin Twitter doorbrak en het “realtime web” zijn oorsprong vond. “Realtime is the new prime time.” Maar wat komt na realtime? Realtime is slechts de voorbode van een nieuwe wereld. Een dynamische wereld waarin een enorme hoeveelheid aan informatie tot ieders beschikking staat, mits je geconnecteerd bent! Een continu veranderende wereld die compleet nieuwe eisen aan bedrijven stelt. Van een mechanisch naar een organisch model. The New Nature of the Firm als het ware. De Industriele Revolutie waaruit onze huidige bedrijfsmodellen afstammen heeft 250 jaar geduurd. Hopelijk brengt de huidige Kennis Revolutie een Nieuwe Verlichting die doet inzien dat een harmonieuze samenwerking tussen mensen, bedrijven en planeet nodig is om het Nieuwe Normaal te realiseren. Business as unusual vanaf nu.