Eindelijk: een waarmerk voor de Webrichtlijnen

0

Goed nieuws voor websites die voldoen aan de Webrichtlijnen. Eindelijk kunnen ze ermee pronken! Vanaf nu is er een heus waarmerk-logo voor de Webrichtlijnen, en ook voor toegankelijkheidsniveau ‘prioriteit 2’. Er is (voor zover ik weet) nog geen persbericht naar buiten gebracht, maar aan AllesToegankelijk.nl is het nieuwe Webrichtlijnen-waarmerk als eerste al uitgereikt, en in het register van toegankelijke sites bij Accessibility zijn de nieuwe logo’s ook al te bewonderen.

3 niveaus

In Nederland werken we met 3 niveaus van toegankelijkheid c.q. bouwkwaliteit voor websites:

  1. Drempelvrij: 16 basisrichtlijnen (prioriteit 1) voor toegankelijkheid, gebaseerd op de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C, versie 1999 (WCAG1).
  2. Prioriteit 2: 30 aanvullende richtlijnen (bovenop Waarmerk Drempelvrij) voor toegankelijkheid, gebaseerd op de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C, versie 1999 (WCAG1).
  3. Webrichtlijnen: 125 richtlijnen met betrekking tot toegankelijkheid (inclusief bovenstaande niveaus) en bouwkwaliteit.

Tot nu toe waren er maar 2 waarmerk-logo’s – gerelateerd aan het niveau Drempelvrij – die je op je website kon plaatsen:

Logo 'Bijna Drempelvrij' (12/16) Bijna Drempelvrij
Een aanmoedigingsprijs voor websites die voldoen aan minimaal 12 van de 16 richtlijnen van het Waarmerk Drempelvrij.
Logo Drempelvrij Drempelvrij
Het bekende groene mannetje. Uitgereikt als een website voldoet aan de 16 richtlijnen (prioriteit 1) van het Waarmerk Drempelvrij.

Daar komen nu bij:

Logo W3C Prio2 Prioriteit 2
Het groene logo met 2 sterren. Uitgereikt als een website voldoet aan de 46 richtlijnen (prioriteit 1 en 2) voor toegankelijkheid.
Logo Webrichtlijnen Webrichtlijnen
Het groene logo met 3 sterren. Uitgereikt als een website voldoet aan alle 125 Webrichtlijnen.

En mogelijk komt er ook een aanmoedingslogo voor het bijna voldoen aan de Webrichtlijnen. Maar dat is nog even afwachten…