Bij de klant in zijn broekzak

0

De mobiele telefoon heeft al gezorgd voor veel verandering  in het dagelijks leven van mensen. De komende tijd gaat er nog meer veranderen. Steeds meer mensen hebben slimmere, gebruiksvriendelijkere toestellen met goede internettoegang. Het is nu tijd om hier op in te spelen. Om kennis te maken met de mogelijkheden en de voorkeuren van de klant. Merken en retailers kunnen nu als het ware een plekje veroveren in de broekzak van hun klant en altijd en overal in de buurt zijn, thuis en onderweg. In dit artikel ga ik in op hoe de mobiele telefoon voor een nieuwe marketing- en winkelervaring zorgt.

Nieuwe marketingvorm: Contextual Marketing

Door de mobiele telefoon in te zetten kan marketing persoonlijker en relevanter worden. De mobiel weet immers wie je bent, waar je bent, wanneer je er bent, en soms zelfs nog wat je aan het doen bent. Op deze wijze kan de retailer dus optimaal inspelen op het moment en de omgeving waar zijn klant zich bevindt. De context waarin de klant zich bevindt zorgt voor meer toegevoegde waarde bij de gepersonaliseerde marketingboodschap. Uiteraard dient deze toegevoegde waarde voor de consument helder te zijn, anders zal deze zijn identiteit nooit willen prijsgeven.

Een nieuwe winkelervaring

Naast een nieuwe vorm van marketing zal de mobiele telefoon ook een nieuwe winkelervaring bieden. Een aantal (nieuwe) toepassingen die voor deze nieuwe winkelervaring zorgen zijn:

  • kieskeurig_mobielLocation based services: Je loopt langs een winkel en je wordt meteen geattendeerd op een aanbieding van een product binnen jouw interessegebied. Het initiatief om informatie te verstrekken ligt dus, uiteraard na eerdere toestemming van de consument, bij de winkelier.
  • Prijsvergelijking: Wanneer je toch nog even snel wilt checken of de aanbieding in de winkel echt de goedkoopste is, kun je dat tegenwoordig meteen in de winkel via je mobiel doen.
    • Augmented Reality: Er wordt virtuele informatie toegevoegd aan de werkelijkheid. Op deze manier wordt de echte wereld dus ook een stuk persoonlijker. Het is helemaal handig wanneer je op deze wijze geattendeerd wordt op zaken die binnen je interessegebied liggen. Bijvoorbeeld dat je, wanneer je in een vreemde stad loopt, geattendeerd wordt op een winkel met jouw favoriete merken.

Op dit moment zijn de meeste augmented reality toepassingen gebaseerd op de mobiele telefoon. In de toekomst zullen andere, meer gebruiksvriendelijke devices, zoals een hippe (zonne)bril voorzien worden van de virtuele informatie.

  • Barcodes: Kleine barcodes op billboards of producten attenderen de gebruiker er op dat hij door de code te scannen meer informatie kan verkrijgen. Er kan bijvoorbeeld een mobiele internetpagina of mobiele folder geopend worden. Bij deze toepassingen ligt het initiatief bij de consument, deze scant zelf de code wanneer hij meer wil weten. Er is op dit moment nog geen gestandaardiseerde barcodetechniek en consumenten vinden het scannen vaak lastig. De meer gebruiksvriendelijke opvolger zal Near Field Communication (NFC) zijn, waarbij het al voldoende is om de telefoon bij de chip te houden.

Mobiel als verkoopkanaal

Pathe-mobiel

De mobiele telefoon zelf kan ook een verkoopkanaal ingezet worden. Gratis informatiediensten kunnen in een applicatie of mobiele website gecombineerd worden met het kopen van producten. Hoe makkelijk is het als we na het opzoeken van filminformatie meteen een bioscoopkaartje kunnen kopen. Of een pizza kunnen uitzoeken en bestellen.

Voordat de telefoon als volwaardig verkoopkanaal ingezet kan worden, dient er eerst een breed uitgerolde, algemeen geaccepteerde, gebruiksvriendelijke betaalmethode te zijn voor dergelijke diensten. iDEAL, maar dan anders, zonder aparte inlogtokens. Ook hier ontstaan steeds meer initiatieven zoals Rabo SMS Betalen en ook PayPal is reeds actief op mobiel.

Privacy issues

Het is al enkele malen genoemd in dit artikel, privacy is een belangrijk punt bij deze mobiele ontwikkelingen. Al deze services zullen pas een succes worden als de consument zijn identiteit wil prijsgeven. Alleen dan kunnen er echte gepersonaliseerde diensten geïntroduceerd worden. De consument zal dus overtuigd moeten worden van de toegevoegde waarde en zal de retailer of het merk ook volledig moeten kunnen vertrouwen. Met de tegenwoordig steeds meer afnemende loyaliteit en dalend klantvertrouwen is hier dus nog een weg te gaan.

Ik ben erg benieuwd of jullie je telefoon al gebruiken als winkelassistent en welke toepassingen dan favoriet zijn.