Inspiratie

Draadloos opladen van je mobiel (en je laptop, PSP)

0

Je komt op kantoor, je legt je mobieltje op je bureau en automatisch wordt deze opgeladen, zonder kabels aan te sluiten of wat dan ook te moeten doen. Science Fiction ? Nee hoor, nu al te koop in de VS en binnenkort ook in Europa.

Wireless charging, zoals het hier in de VS heet, is een regelrechte hit. PowerMat, een van de leveranciers heeft sinds de introductie een maand of drie geleden al meer dan 750.000 exemplaren verkocht van de PowerMat.

Hoe werkt het?

Powermat Portable smallEr moet natuurlijk iets veranderen aan je mobieltje of MP3 speler. Op dit moment is dit nog een externe oplossing (bij de iPhone blijft het een externe casing omdat ze geen aanpassingen mogen maken van Apple) maar in de toekomst (en dat lieten ze al zien) wordt draadloos opladen geïntegreerd in de batterij. Je vervangt dan eenvoudig je batterij en je kunt gebruik maken van het systeem. In de toekomst zal dit hopelijk door leveranciers (Nokia, RIM etc) standaard worden aangeboden (de meerkosten om dit te realiseren zijn relatief laag).

Dit filmpje laat goed zien hoe het werkt.

Accepteer cookies

Ik moet zeggen dat dit echt een van de meest interessante gadgets is van CES 2010, samen met de Tunebug Vibe.

De volgende stap

Maar het gaat nog veel verder. Dat werd me duidelijk door de stand van Fulton Innovation, een partij die bezig is om wireless charging in te bouwen in bijvoorbeeld je bureau. Je komt op kantoor, zet je laptop neer, legt je mobieltje op je bureau en beiden worden automatisch opgeladen. Of, zoals de video hieronder laat zien, hetzelfde met televisies, lampen of digitale fotolijsten.

Accepteer cookies

Klik hier voor een langere video die ook het principe uitlegt van wireless charging.  Fultion is bezig met diverse pilots om wireless charging in te bouwen in auto’s, hotelkamers en zo voort.

Augmented Reality van de United States Postal Service

usps klein

De United State Postal Service was aanwezig op de CES om onder andere hun iPhone app te promoten. De app heeft niet echt een bijzondere functionaliteit: zoeken van een postkantoor, kijken waar je pakket is (track and trace) en het opzoeken van een postcode. Dit zijn de meest populaire onderdelen van de USPS website (er is trouwens ook een mobiele USPS site ).

Wat veel interessanter is is de Augmented Reality applicatie ‘If it Fits, it ships … for a low flat rate’. Hiermee kan je zien of de spullen die je wilt versturen passen en in welke box.

Accepteer cookies

Een hele mooie, eenvoudige en handige augmented reality applicatie waar met name de mogelijkheid om met de transparantie te spelen (zie laatste 30 seconden van het filmpje) mooi is uitgevoerd.

Yurbuds

Er was op de CES veel aandacht voor de koptelefoon en het verbeteren ervan. Een van de meest populaire (te zien aan de enorm rij belangstellenden) was YurBuds. De YurBuds iPhone applicatie laat je een foto maken van je oor (met een US quarter ernaast voor referentie) en sturen je vervolgens jouw persoonlijke maat earbuds op. Hierdoor blijven ze beter zitten en heb je een beter geluid (zeggen ze).

Accepteer cookies

3D Fotocamera

fujifilmIn al het 3D TV en gaming geweld zou je bijna vergeten dat je ook 3D foto’s kunt maken. Fujifilm heeft de eerste 3D camera (FinePix REAL 3D W1) ontwikkeld die ze, een beetje weggestopt achter in de hal, lieten zien. Met deze kun je zowel 2D als 3D foto’s en video’s maken. Natuurlijk heb je een 3D TV of monitor nodig om de 3D beelden te bekijken. De foto’s kunnen wel “3D” worden afgedrukt in Japan. Het proces wat ze gebruiken lijkt op lenticular printing.

iBitch

SDC10094 klein

De CES is niet alleen maar high tech en vol met serieuze zaken. Met name in de iLounge waar de iPhone cases en vergelijkbare zaken gepresenteerd werden, waren ook veel anderre ‘innovaties’ te vinden. Veel leveranciers die iPhone cases aanbieden. Een van de leukste en echt low tech producten is dat van iStyle.

De CES van dit jaar was vermoeiend maar zeker de moeite waard. Ik kijk uit naar de editie van volgend jaar. Mijn eerdere artikelen over CES 2010 vind je trouwens via de tag CES10.