How to, Trends

Intranet anno 2010: trends en best practices

0

2010: het jaar waarin online communicatie de pioniersfase ontstijgt. Extern, maar zeker ook intern. Mogelijkheden voor kostenbesparing, meer efficiency, Het Nieuwe Werken – intranet wordt steeds belangrijker in organisaties. Daarom krijgt het meer aandacht en steken webteams er meer effort in. En leveren betere intranetten steeds meer ROI. De belangrijkste trends voor 2010 op een rij. Met natuurlijk aandacht voor de beste intranetten van 2010.

Intranet is hot

Met meer dan 500 bezoekers was het eerste Nederlandse Intranet Congres in 2009 – volgens keynote speaker James Robertson – meteen het grootste ter wereld. De aandacht voor intranet neemt hand over hand toe. Onderzoeksresultaten en trendrapporten laten bemoedigende cijfers zien. Kortom: intranet is hot. In dit artikel een aantal belangrijke trends op een rij, gesignaleerd door toonaangevende experts.

Toby Ward: sociale media op intranet vaak experiment, in 2010 grote uitrol

Toby_WardHet integreren van de mogelijkheden van sociale media in corporate intranetten – dat is een van de belangrijkste trends van 2010. Tenminste, als we intranetexpert Toby Ward (foto) moeten geloven. En waarom zouden we hem niet geloven – de man heeft uitgebreid onderzoek gedaan: ‘Intranet 2.0 – Social media becomes mainstream on the corporate intranet’.

Volgens Ward heeft pakweg 50% van alle intranetten in de Westerse wereld blogs, wiki’s of andere 2.0-functionaliteit. Dat zijn echter vaak experimenten en pilots. Of de functionaliteiten zijn slechts voor een zeer beperkte groep gebruikers beschikbaar. In slechts 25% van de gevallen zijn die functionaliteiten ook beschikbaar op ‘enterprise level’.

2010 wordt het jaar van de grote uitrol, voorspelt Ward. Organisaties hebben dan voldoende geëxperimenteerd of gepilot, en durven de stap aan: ze stellen de functionaliteiten beschikbaar voor de hele organisatie. Maar dat niet alleen: het komende jaar zullen steeds meer organisaties op deze rijdende trein springen. Bovendien kunnen we rekenen op een ‘explosie van user generated content’.

Ten slotte voorspelt Ward dat we weer (meer) zullen gaan werken vanuit het adagium ‘KISS (Keep It Simple Stupid)’. De trend dat homepages steeds simpeler worden – lees: meer relevante informatie bevatten – zal ook in 2010 verder doorzetten.

Jane McConnell: sociale media creëren hogere betrokkenheid bij medewerkers

Een ander interessant rapport is dat van Jane McConnell, van NetStrategy/JMC: Global Intranet Trends. Ze signaleert onder meer een toenemend draagvlak voor intranet onder senior management en besteedt veel aandacht aan de integratie van social media met intranet.

Meest opvallende resultaat? 25-30% van de organisaties die een vorm van social media inzetten, ondervinden drie grote voordelen:

 • beter geïnformeerde medewerkers
 • (daardoor?) hogere betrokkenheid van medewerkers
 • veel effectiever delen van kennis

Bekijk overigens ook dit interview met Jane McConnell over de uitkomsten van haar onderzoek in 2009 (nog altijd relevant!) na het IntraTeam Event 2009 in Denemarken:

Accepteer cookies

Mobiele functionaliteiten en content: onontkoombaar voor intranet anno 2010

Zowel in het Global Intranet Trends-rapport als in het onderzoek van de Nielsen Norman Group (Jakob Nielsen) blijkt dat mobiel intranet ‘the next step’ is. NNGroup constateert dat 30% van de intranetten speciale mobiele functies biedt. Toch is NNGroup eerder teleurgesteld over dit aantal dan opgetogen:

“In previous years, we might have heralded this as a big number, but now that mobile is the big trend on the open Web, our conclusion is the opposite: intranets appear to be lagging in mobile device support.”

De beste intranetten van 2010 volgens Jakob Nielsen

Genoeg trends, nu! Over naar een ander soort lijstje, want lijstjes zijn leuk. Begin januari publiceerde intranetgoeroe Jakob Nielsen (Nielsen Norman Group) zijn jaarlijkse ranking van beste intranetten.

Jakob NIelsen

Jakob Nielsen

In alfabetische volgorde de winnaars en kort samengevat de reden daarvoor (met dank aan Intranetmonitor.nl voor de samenvatting):

Enbridge (Canada, energie)

 • Gepersonaliseerde content
 • Eén hoofdredacteur bewaakt de kwaliteit
 • Extra lichte versie voor mobiel en gebruik voor thuis

GE (VS, technologie, media, financiële dienstverlening)

 • Informeren van 300.000 werknemers in verschillende bedrijfstakken over de hele wereld
 • Heldere templates
 • Mogelijkheid voor werknemers om elkaar te beoordelen en op elkaar te reageren

Howard Hughes Medical Institute (VS, medisch onderzoek)

 • Het intranetteam werkte nauw samen met de medewerkers om zo goed mogelijk in de behoefte van de werknemers te voorzien
 • Gebruiksvriendelijk
 • Snelle toegang tot gepersonaliseerde intranetpagina’s

Huron Consulting Group (VS, consultancy)

 • Helder ontwerp
 • Gebruiksvriendelijke navigatie
 • Effectieve en betrouwbare zoekfunctie

Jet Propulsion Laboratory (JPL) (VS, regering, ruimtevaart)

 • Snelle toegang
 • Een uitgebreide zoekfunctie
 • Een iPhone app met toegang tot de basisinformatie

The MITRE Corporation (VS, nonprofit technologie)

 • Snelle zoekfunctie FastJump
 • Social tools zoals social bookmarking en een bedrijfswiki
 • Gebruikersvriendelijk

SCANA Corp. (VS, energiebedrijf)

 • Zonder budget creëerde het team toch een degelijk intranet
 • Interessante content
 • Heldere focus op de gebruiker

Trend Micro, Inc. (Japan, technologie)

 • Stimuleert gebruikers tot interactie
 • Social networking tools
 • Beloont medewerkers bij participatie

URS Corporation (VS, ingenieurs)

 • Vertrouwt op de feedback van gebruikers
 • Focus op mensen
 • Betrekt medewerkers bij de ontwikkeling en livegang van het intranet

Wal-Mart Stores, Inc. (VS, retail)

 • Social networking
 • Onderling netwerken en communiceren is hoofdfunctie (in plaats van het verstrekken van bedrijfsinformatie)
 • Stimuleert onderling contact

Nielsen Norman Group’s “Intranet Design Annual 2010: The Year’s 10 Best Intranets” is op de Nielsen Norman Group website beschikbaar als download voor de prijs van $224.

Serie over intranet: succesfactoren, killerfeatures, trends en ontwikkelingen

Mijn collega’s Floor van Riet, Louise Nell en Bart Hilhorst (binnenkort kunt u getuige zijn van zijn debuut hier op  Frankwatching) en ik werken regelmatig aan intranetopdrachten. We doen onderzoek naar de wensen en eisen van medewerkers en komen opvallende overeenkomsten tegen bij verschillende organisaties. We adviseren over de informatie- en nieuwsfunctie van intranet en zien generieke succesfactoren, toepasbaar op elk type organisatie. De komende tijd zullen we in een serie artikelen dieper ingaan op onderzoeken, trends, ontwikkelingen en absolute killerfeatures die we rond intranet tegenkomen.