‘Scheiding tussen websites en social media bij bedrijven verdwijnt’

0

In een serie artikelen kijken we vooruit op 2010. Ditmaal doen we dat samen met Tam Tam, een van de partners van Frankwatching. Paul Manuel vertelt over zijn verwachtingen voor het komende jaar, en bespreekt onder andere Het Nieuwe Werken, mobiele location based services en de veranderingen bij bedrijven als gevolg van de opkomst van toegankelijke applicaties en het gebruik van social media.

1. Toegankelijke applicaties voor bedrijven / Enterprise 2.0

“Werken in the cloud wordt een grote hit. Bedrijven krijgen meer keus in hoe en welke applicaties aan medewerkers worden aangeboden. Het wordt meer een mash-up van gratis software van het internet, betaalde software en diensten en applicaties die op locatie draaien. Daarom verwacht ik dat de online shops met webapplicaties steeds meer in opkomst zijn. Organisaties kunnen via deze webwinkels allemaal heel specifieke en generieke applicaties kopen en huren, zonder dat er grote hard- en software  implementaties meer nodig zijn. Dit geeft organisaties meer agile en user centric applicaties.”

2. Het Nieuwe Werken / Enterprise 2.0

“Het Nieuwe Werken wordt gezien als medewerkers de mogelijkheid geven om waar dan ook en 24/7 te werken. Maar waarom en hoe is minder duidelijk. Ik denk dat Het Nieuwe Werken zich in 2010 verder moet ontwikkelen en samen bekeken moet worden met Enterprise 2.0 . Wat ons betreft gaat het nieuwe werken vooral om samenwerken en verbinden.

het-nieuwe-werken“Bedrijven moeten (veel) meer hun deuren openzetten om te verbinden en samen te werken. De kennis die zij hebben kunnen zij veel meer openbaar maken dan nu het geval is. Ze krijgen daarmee kennis en ervaring terug. Daarbij zullen zij ook in toenemende mate informatie over hun werknemers online zetten. Ik denk daarbij aan heel rijke profielen van medewerkers, met daarin informatie over hun werkzaamheden. Zoals met wie ze gewerkt hebben, voor wie ze gewerkt hebben, wat deze projecten inhielden. Deze informatie kan dan gecombineerd worden met Twitter, blogs, LinkedIn, Facebook etc. Uitgangspunt hierbij is dat mensen, bij kennisintensieve organisaties, een eigen merk en identiteit hebben waar klanten op af komen en graag mee willen werken.”

3. Mobiele location based services

“In de mobiele wereld zijn location based services sterk in opkomst. Stel, je loopt op de Denneweg in Den Haag, en je hebt een taxi nodig. Met behulp van een applicatie op je iPhone bestel je taxi en die rijdt direct naar waar jij bent. Ook zou je kunnen denken aan diensten op je mobiele telefoon die aangeven of er nog aanbiedingen bij jou in de buurt te vinden zijn, of waar in jouw omgeving ze die nieuwe sneakers nog in jouw maat hebben.”

4. Scheiding tussen websites en social media bij bedrijven verdwijnt

“Op dit moment beschouwen veel organisaties hun website als een gesloten omgeving. Ik verwacht dat dat in 2010 gaat veranderen, en dat bedrijven social media veel meer gaan inzetten. Een voorbeeld daarvan is de website van NOC*NSF, die Tam Tam heeft gemaakt. Deze is volledig opgebouwd uit actuele informatie, die binnenkomt via media als Hyves, Twitter en YouTube. De verwachting is daarbij dat reviews van klanten over diensten en producten veel waardevoller gaan worden dan informatie vanuit organisaties.”

kalender5. Steeds sneller schakelen met klanten

“Webbedrijven moeten steeds meer in staat zijn om snel te schakelen met de klant, die vaak al morgen iets online wil hebben. In zo’n geval moet techniek geen bottleneck zijn. De toegevoegde waarde die je als webbureau moet blijven hebben is het snappen van de doelgroepen en het juiste concept, techniek en design combineren tot een succesvolle toepassing.”

Zie ook de andere artikelen over de verwachtingen voor 2010.