Sociale netwerksites: het begin van een nieuw tijdperk?

0

In de categorie “I told you so” grijp ik graag even terug naar mijn eerdere blog over de ROI van sociale netwerksites. Hierin schreef ik  “Afhankelijk van de financiële situatie en druk vanuit de investeerders zullen sociale netwerksites vroeg of laat gaan kiezen voor het verkopen van hun meest waardevolle bezit”. En wat blijkt, recent heeft MySpace besloten haar gebruiksdata in bulk te gaan aanbieden.

MySpace

MySpace, toch wel een van de founding fathers van Social Networking, is sinds 2008 de strijd van Facebook aan het verliezen. Dit vertaalt zich naar tegenvallende advertentie-inkomsten en in de nek hijgende investeerders (en dan heb je aan Rupert Murdoch een goeie). Het gevolg is een stevige reorganisatie onder de noemer back to basic en er is per oktober vorig jaar een heuse CFO aangesteld. En CFO’s zijn heel gevoelig voor dingetjes als Quick Ratio’s en winstmarges en wat minder voor community building en waardebepaling achteraf. Het is dus niet heel verwonderlijk dat MySpace is overgegaan tot de verkoop van haar meest waardevolle bezit, de gebruiksdata.

Paniekvoetbal of geniale strategie?

rupert_murdochVelen zullen nu zeggen dat met deze uitverkoop het einde van MySpace in zicht komt. Waarmee weer eens wordt bewezen dat je met een succesvolle innovatie beter niet als eerste de grootste kunt worden. Maar wat als MySpace heeft geconstateerd dat haar business volwassen is geworden en een vaste kern met miljoenen gebruikers kent die daar niet zitten vanwege de hype, maar omdat men daar vindt wat men zoekt. In het geval van MySpace zijn dat bijvoorbeeld voornamelijk muziekliefhebbers. Dit is een leuk gemêleerd gezelschap van jong en oud, arm en rijk uit alle hoeken van de wereld. Een mooie representatieve groep van een stuk of 50 miljoen individuen. De meesten vinden het niet erg of hebben geen idee dat hun gebruikersdata wordt gebruikt en zolang hun privacy maar gewaarborgd blijft (dus dat de gebruikersdata niet zijn terug te herleiden naar een individu) blijven ze gewoon op MySpace rondhangen. Een potentieel goudmijntje voor Rupert dus!

Het begin van een nieuw tijdperk?

Er breekt een interessante periode aan in sociaal netwerkland. Als MySpace er mee wegkomt, dan is het hek van de dam en dan zullen anderen snel volgen. De spelregels moeten dan worden aangepast en herschikking lijkt onvermijdelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden op basis van verdienmodellen. Gaat men bijvoorbeeld voor reclame inkomsten of voor de verkoop van unieke data.

De tijd zal het allemaal leren, al vraag ik me nog steeds af waar Twitter het toch allemaal van betaalt….