How to, Trends

OpenID breekt geleidelijk door in Nederlandse webshop

0

De voordelen van OpenID zijn duidelijk: eenvoudig inloggen op webshops waarvoor een wachtwoord nodig is, en eenvoudig persoonlijke gegevens hergebruiken. Tot op heden was er geen kritische massa om het OpenID initiatief in Nederland tot een succes te maken. Daar is nu verandering in gekomen. Met ECP-EPN als initiatiefnemer en neutrale voorzitter zijn partijen als Hyves, wehkamp.nl, bol.com en Telegraaf Media Groep over de streep getrokken. Dit artikel behandelt de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden voor de internet-marketeer.

Wat was ook weer het probleem?

Het grote bezwaar van online winkelen is dat je je elke keer weer moet identificeren om een bestelling te doen. Voor een webshop dien je een aparte account aan te maken, met (de voor jou zo bekende) adresgegevens en bankgegevens. Nu is mijn geheugen nogal beperkt, dus telkens als ik een nieuwe account aanmaak, weet ik eigenlijk al van te voren dat ik de gebruikersnaam en het wachtwoord binnen 3 dagen ben vergeten. Hoe mooi zou het zijn als er een ‘digitaal paspoort’ zou zijn (lees OpenID) waarmee je je bij elke gewenste webshop kunt identificeren? In 2007 spraken we over ‘Identity 2.0’, nu is het toverwoord ‘OpenID’.

Wat is OpenID?

Met OpenID kan de consument een digitale identiteit creëren en beheren. Het unieke is dat je gebruik kunt maken van bestaande en reeds opgeslagen persoonlijke gegevens. De informatie heb je opgeslagen in sociale netwerken als Hyves en Facebook. Al deze persoonlijke gegevens maken tezamen je ‘digitale identiteit’. Je bepaalt zelf hoeveel informatie je wilt delen met andere websites die OpenID accepteren. Hiermee is OpenID een zogenaamde gedecentraliseerde standaard die niet wordt gecontroleerd door een bepaalde website of instantie. En dat was tot voor kort het probleem, want niemand wil dat een Microsoft of Google de beheerder is van jouw digitale identiteit. Die wil de consument vooral zelf beheren. Daarnaast kun je dus zelf bepalen welke informatie je van welke website wilt gebruiken om je digitale identiteit te maken (contactgegevens van Hyves, foto’s van Flickr en je voorkeuren van bijvoorbeeld Facebook).

Webshops die OpenID gebruiken, bieden naast de standaard aanmeldprocedure met gebruikersnaam en wachtwoord, de mogelijkheid om aan te melden en in te loggen met OpenID. In april 2009 maakte Hyves bekend zich te hebben aangesloten bij OpenID in de rol van Identity Provider. Hiermee kwam een einde aan de onbekendheid met OpenID in Nederland.

Hoe werkt OpenID?

Om OpenID te gebruiken, doorloop je als consument de volgende stappen:

  • Kies voor OpenID bij het inloggen bij de betreffende webshop.
  • Je browser stuurt je naar de OpenID aanbieder om in te loggen (bijvoorbeeld Hyves).
  • Je logt in bij deze OpenID aanbieder met je bekende gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Je vertelt de OpenID aanbieder dat de betreffende webshop je online identiteit mag gebruiken.
  • Je wordt teruggestuurd naar de originele webshop en bent ingelogd.

Voordelen van OpenID

De OpenID standaard is een veilige en eenvoudige manier om in te loggen op websites en webshops. Consumenten kunnen inloggen op websites waarvoor een wachtwoord nodig is en desgewenst eenvoudig gegevens importeren vanuit een andere website (bijvoorbeeld Hyves). De voordelen op een rij:

  • Vereenvoudigde aanmelding bij nieuwe webshops: webshops hebben vaak dezelfde persoonlijke informatie nodig in een bestelproces (naam, adres, woonplaats, geboortedatum). Basale profielinformatie kun je opslaan in je OpenID-accounts en deze informatie kun je gebruiken voor het ‘pre-fillen’ van registratieformulieren
  • Geen verschillende usernames en passwords: met OpenID kun je een bestaande account (Hyves, Google, Facebook) gebruiken om in te loggen bij webshops, zonder dat je daar een aparte gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te creëren.
  • Een online identiteit: eén plek voor al je persoonlijke gegevens: NAW, koophistorie, voorkeuren en interesses.

OpenIDplus van ECP-EPN

Begin 2009 is ECP‐EPN in Nederland met het OpenIDplus initiatief gestart. ECP-EPN besefte dat er een geaccepteerde standaard was voor OpenID, maar dat er geen kritische massa bestond om de acceptatie en het gebruik door webwinkels en consumenten te bevorderen. Het initiatief gaat uit van de internationale standaard (OpenID.net) en voegt daar op nationaal niveau randvoorwaarden en afspraken tussen partijen aan toe. De ‘plus’ in OpenIDplus staat voor afspraken tussen partijen om de belangen van de consument veilig te stellen en de kwaliteit van op OpenID gebaseerde identiteiten te verhogen.

OpenIDplus van ECP-EPN

WinID biedt de mogelijkheid te registreren & in te loggen via Hyves

Nederlandse ‘Identity Providers’ zijn Hyves en Surfnet. En de Nederlandse ‘Relying Parties’ zijn: wehkamp.nl, bol.com, de publieke omroep, ANWB, Univé en de Telegraaf Media Groep. De Relying Parties zien het voordeel van een lagere drempel bij de registratie van nieuwe klanten. De Identity Providers verwachten meer bezoekers te krijgen. Volgens ECP-EPN (maart 2010) zal het straks mogelijk worden voor consumenten om met hun Hyves-profiel een bestelling te doen bij wehkamp.nl of bol.com en een reisverzekering af te sluiten bij Univé.

De inzet van OpenID

Hieronder volgen twee voorbeelden van de inzet van OpenID in Nederland:

Avro.nl

Avro.nl kent een community-omgeving met weblogs en forums. Je kunt er inloggen met verschillende externe accounts: Hyves, WindowsLiveID, OpenID, Google, Facebook en Twitter. Helaas worden de persoonlijke gegevens (nog) niet gebruikt in de webshop. Je moet daar gewoon alle persoonlijke gegevens invullen, ook al ben je ingelogd.

Avro.nl - OpenID inloggen

Avro.nl open ID

WinID

Op WinID kunnen jongeren een profiel aanmaken. Je kunt credits krijgen door deel te nemen aan wedstrijden, uitdagingen, foto’s te plaatsen en het profiel te vullen. De credits kun je inruilen voor stemmen. Deze partij biedt openID aan (alleen Hyves) voor registreren en inloggen.

WinID biedt de mogelijkheid te registreren & in te loggen via Hyves

Gegevens uitwisselen met Hyves

Toekomstige mogelijkheden voor de webshop

Momenteel wordt OpenIDplus nog gebruikt om het inloggen te vereenvoudigen. Maar de kansen zijn veel groter voor de internet-marketeer. De digitale identiteit van de toekomst bevat naast de harde NAW-gegevens ook zachte gegevens als interesses en voorkeuren van consumenten. Als ook de aankoophistorie is opgenomen, dan kunnen webshops die OpenID faciliteren, in de toekomst veel gerichter aanbiedingen doen en een meer persoonlijke shopervaring bieden. Denk bijvoorbeeld aan homepages met persoonlijke aanbiedingen en op maat gemaakte informatie en nieuwsitems. Want hoe relevanter de informatie en het aanbod, des te hoger de conversie zal zijn. Genoeg potentie om de ontwikkelingen op het gebied van OpenID op de voet te volgen.

Dit artikel is eveneens verschenen in Twinkle.