De OV-check app: nog even snel uitchecken met je iPhone

0

De overvolle Amsterdamse tramlijn 26 komt binnen op Amsterdam Centraal. Een volle tram met toeristen, Maxi-Cosi’s met brullende baby’s en onhandig grote omafietsen. In de hectiek van het uitstappen vergeet ik weer mijn OV-chipkaart uit te checken. Ik kan me wel voor mijn hoofd slaan. Daar moet toch iets op te vinden zijn?

Alleen bij de metro lukt het… of andersom: het lukt anders niet om de metro uit te komen. Het overkomt me keer op keer weer. Niet alleen mij, maar ook veel andere reizigers. Er is geen mogelijkheid om alsnog te corrigeren als de deuren van de tram zich achter je sluiten. Het resultaat: weer een kostbaar ritje. Dat moet toch anders kunnen?

OV-chipklacht staat bomvol met klachten over de OV-chipkaart. Er is maar een simpele conclusie:  voor de meeste reizigers gaat het openbaar vervoer een stuk onhandiger en duurder worden. De invoering – en het gebruik – van de OV-chipkaart levert een hoop problemen op. Vooral het uitchecken is een doorn in het oog van gebruikers. Tja, als je als aanbieder van openbaar vervoer een monopolie hebt, dan hoef je natuurlijk niet naar die klachten te luisteren. In hun ogen is de klant gek. Makkelijker kunnen we je het inderdaad niet maken.

Uitchecken met de OV-check applicatie voor je iPhone

Wat was ik daarom blij toen Johan van Walsem, een van mijn vrienden op Facebook, zijn OV-check applicatie voor iPhone op zijn ‘wall’ presenteerde. Een briljante gedachte: ‘Je bent net uit de bus gestapt, de bus rijdt weg en je realiseert je dat je vergeten bent uit te checken met je OV-chipkaart… Balen! Daarom is er nu de OV-check applicatie, voor onbeperkt in- en uitchecken, waar je ook bent. Johan’s vindingrijke wall-post was even heel erg populair op Facebook. Like, like, like….

Mijn iPhone weet als geen ander waar ik ben. Klik op ‘uitchecken’ en klaar is Kees. Een droom-app die handig aangeeft wat het saldo is op mijn OV-chip, waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is, wanneer de volgende tram of bus komt, wanneer we aankomen en waarmee ik NS-trajecten kan aanmaken. De experts noemen dat een ‘location based service’. Ik kon Johan wel zoenen voor zijn slimme uitvinding…

Waarom is die OV-check er nog niet?

Natuurlijk ben ik meteen de iTunes store in gedoken. Die app wil ik ook! Maar helaas… Het blijft nog even bij dromen. De OV-check bestaat nog niet. Toch wil ik wel zo’n handig app-je. De OV-chipmakers mogen het hele idee zelfs zo van Johan hebben…