How to

5 tips voor een e-mailadreslijst vol fans

0

Adreslijsten zijn een kritiek onderdeel, in feite de spil, van effectieve e-mailmarketing. Zo’n lijst bevat je actieve volgers, je fans. Maar heb je er weleens over nagedacht hoeveel slapers je lijst bevat? Ontvangers die je berichten niet openen of die niet doorklikken. Dit kan in de honderden, misschien wel duizenden lopen. Slapers zorgen voor hogere kosten per mailing en vervuiling van de data. Hoe zorg je ervoor dat je adreslijst vol met fans komt te staan? Hier zijn 5 tips.

Tip 1: Zet de slapers apart

Om te voorkomen dat adressen van potentiële klanten verwijderd worden en je te grondig te keer gaat in je adreslijst, is het aan te raden een soort ‘kringlooplijst’ te creëren. Zet de inactieve ontvangers apart in een lijst. Er zijn geen strikte regels om te bepalen wie een inactieve ontvanger is, maar hierbij een aantal vuistregels:

  • Afhankelijk van de frequentie van je mailingen kies je een periode om te bepalen welke ontvangers als inactief moeten worden beschouwd. 6 maanden is bijvoorbeeld een goede tijdsperiode waarin blijkt of iemand wel of geen interesse toont in de mailingen die je verstuurt.
  • Maak op basis van je statistieken een lijst van ontvangers die in de betreffende periode geen enkele mailing hebben geopend en/of op geen enkele link hebben geklikt.
  • Nu heb je een lijst van inactieve ontvangers. Hoe je van deze slapers weer fans maakt, lees je bij Tip 3.

Tip 2: Keep your fans alive

Er zijn veel redenen te verzinnen waarom e-mailadressen inactief worden. De laatste inschrijvers zijn meestal de meest actieve lezers. Hun activiteit begint over het algemeen 3 maanden na hun inschrijving af te nemen. Een paar statistieken (bron: MarketingSherpa):

  • In de eerste 30 dagen na inschrijving zijn de openingspercentages het hoogst, gemiddeld 58%.
  • Na 60 dagen zijn de openingspercentatie gedaald naar 45%.
  • Na 6 maanden is daar nog maar 37% van over.
  • Na 2 jaar, stabiliseren de openingspercentages op 33%.

Het is moeilijk om toe te geven, maar ontvangers schrijven zich vooral uit omdat de content niet voorziet in de informatiebehoefte. Gebrek aan relevantie wordt het vaakst aangegeven als reden om uit te schrijven.

De website is het belangrijkste wervingskanaal. Probeer op verschillende manieren bezoekers een reden te geven om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Volsta niet met een knop of link ‘aanmelden nieuwsbrief’. Noem de voordelen om in te schrijven. Zorg er daarnaast voor dat het aanmeldingsformulier gebruiksvriendelijk is. Vraag alleen om persoonskenmerken die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Tip 3: Maak van de slapers weer fans

Zodra je de meelopers van je fans hebt gescheiden, is er een lijst met actieve en één met inactieve adressen. Nu moet je ervoor zorgen dat de inactieve ontvangers, weer actief gaan worden. Een simpele tactiek hiervoor is om een re-opt-in mailing te sturen, waarin je de vraag stelt of de inschrijvers zich opnieuw willen inschrijven. Elke reactie is winst voor je actieve adreslijst.

Tip: Gebruik een text-only versie voor de re-opt-in mailing, dat levert meer reacties op.

Tip 4: Analyseer je e-mailprogramma

Wanneer je je adreslijst goed aan het opschonen en inactieve ontvangers opnieuw aan het benaderen bent, is het een goed moment om je e-mailmarketing onder de loep te nemen en te analyseren. Hier een aantal tips:

Actualiteit: Hoe oud zijn de adressen op je adreslijst? Wanneer hebben de ontvangers zich ingeschreven?
Frequentie: Stuur je meer of minder mailingen dan wat ontvangers van je verwacht hadden?
Start: Een goed begin is het halve werk. Heb je te lang gewacht met het versturen van de eerste mailing naar nieuwe inschrijvers?
Concurrentie: Versla de concurrentie. Is jouw nieuwsbrief of promotiemailing unieker en relevanter dan die van je concurrenten?
Analyseer: Bekijk na het versturen van je mailing de statistieken, dit kan je helpen de volgende mailing te verbeteren.

Tip 5: Analyseer het verloop in je adreslijst

Nu je weet dat je adreslijsten een onvermijdelijke slijtageslag ondergaan, is het tijd om vast te stellen hoeveel adressen er verzameld moeten worden om op regelmatige basis de afname ervan tegen te gaan. Je zou nieuwe acties kunnen bedenken om mailadressen te verzamelen. Veel mensen hebben het over open- en klikpercentages bij het meten van een e-mailbericht om het succes te bepalen van de mailing. Maar voor veel bedrijven wordt het succes van de mailingen uiteindelijk bepaald door de kwaliteit en omvang van de adreslijst.

Heb je nog andere ideeën of tips, deel ze in een reactie hieronder!