Cases

De iPad vraagt om een ander uitgeefmodel

0

‘De redding voor kranten en magazines’, zo werd de iPad bij de introductie juichend bestempeld in de uitgeverijwereld. Het wachten was op de eerste uitgever die het licht zou zien en de iPad cadeau zou doen bij een abonnement op een krant of tijdschrift. Wat is daar voor nodig?

iPad bij 2-jarig abonnement op nrc next

Op de iPad is het fijn bladeren en lezen, de distributiekosten voor digitale kranten of tijdschriften zijn aanzienlijk lager dan die van kranten en bladen ‘van papier’ en, last but not least: het businessmodel van Apple’s App Store maakt het eindelijk mogelijk om geld te verdienen aan digitale content. Het wachten was kortom op de eerste uitgever die de iPad cadeau zou doen bij een digitaal abonnement. En nu is het zover. Althans, zo leek het, na een tweet van nrc next hoofdredacteur Rob Wijnberg: “Ja, echt: #nrcnext geeft #ipads weg bij 2-jarig abonnement (ook voor bestaande abonnees!)”.

Her en der werd de rekenmachine getrokken en daarna bleef het nog lang onrustig op Twitter. De iPad is zeker niet gratis. En dat legde Wijnberg een dag later nog eens haarfijn uit in een speciale blogbijdrage op nrc next. Voor € 862,80 krijg je het ‘instapmodel’ van de iPad, twee jaar lang door de week nrc next in de bus én op je iPad, en op zaterdag ook nog eens NRC Handelsblad op de mat. De iPad kost normaal € 499, een ‘regulier’ tweejarig abonnement op nrc next kost € 540. Bij elkaar € 1039. Met andere woorden, NRC geeft zo’n € 175 korting op de iPad. Of op het abonnement, het is maar net hoe je het bekijkt. Tot zover het prijzencircus.

Compleet nieuw uitgeefmodel

De de toch al handzame nrx next nu ook digitaal. Op de iPad. Klinkt goed. Klinkt logisch. Maar waarom zou je ’m dan ook nog op papier willen krijgen? In de bus? Misschien is een betere vraag: ‘Waarom zou NRC dat willen?’.

De papieren editie zorgt voor de meeste advertentie-inkomsten. En hoe hoger de oplage, hoe hoger de tarieven. Waarschijnlijk zijn de advertentie-inkomsten via de iPad app niet om over naar huis te schrijven, mogelijk zijn adverteerders nog niet klaar voor ‘alleen digitaal’. Zo bezien heeft NRC niet veel belang bij een digitale verschijningsvorm, die kannibaliseert op ‘de-krant-van-papier’. De iPad vraagt om een ander uitgeefmodel. Hoe ziet dat uitgeefmodel er uit?

Stel, je bent uitgever van meerdere titels. Een handvol kranten bijvoorbeeld. Wat zou er gebeuren als Persgroep Nederland, uitgever van AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool de abonnee de keuze zou laten om zich te abonneren op bijvoorbeeld ‘binnenlands nieuws’ van de vier titels via de iPad app. Of alle sportverslagen, alle reisverhalen, alle boekbesprekingen, alle filmrecensies van de vier dagbladen? Of door de week Trouw en in het weekend de zaterdagbijlagen van de Volkskrant?

Met ‘de-kranten-van-papier’ is zo’n model ondenkbaar. Met een iPad app is het een kwestie van handig (her)publiceren: de iPad maakt zo een compleet nieuw uitgeefmodel mogelijk voor uitgeverijen die meerdere titels voeren. Een model om geld te verdienen aan digitale content, zonder het kannibaliserende effect op de papieren uitgaven. Misschien zelfs met genoeg marge om de iPad écht gratis weg te geven. Wie is de eerste?