How to

Een authentiek LinkedIn-profiel moet!

0

In dit artikel wordt uitgelegd waarom het verstandig is om een authentiek LinkedIn-profiel op te stellen in plaats van de veel voorkomende elektronische cv’s. En aan welke voorwaarden zo’n profiel in de praktijk moet voldoen om bij het zoeken door andere leden van deze zakelijke sociale netwerksite op passende, authentieke steekwoorden gevonden te worden.

Waarom heb je een authentiek LinkedIn-profiel nodig?

Miljoenen, nee, miljarden mensen op de aarde zijn inmiddels actief op sociale netwerken. Het wordt dus steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. En door de juiste mensen gevonden te worden. Zowel zakelijk als privé.

Daar komt nog bij dat veel van die mensen hun profiel op sites als LinkedIn opstellen op basis van adviezen van dezelfde experts en op basis van dezelfde boeken en trainingen. Het resultaat is meestal een soort elektronische cv. Een eenheidsworst. Gevolg is dat je niet door de juiste mensen wordt gevonden. Als je werkzoekende bent, is dat natuurlijk heel vervelend.

Een authentiek profiel kan een goede bijdrage leveren om wel door de juiste mensen gevonden te worden. Mensen waar jij bij past. Of het nu om een ZZP’er gaat, om online dienstverlening of om een baan bij een middelgroot of groot bedrijf.

Wat is een ‘authentiek LinkedIn profiel’?

Authentiek betekent dat wat je opschrijft of vertelt echt, betrouwbaar, geloofwaardig en waarachtig is. Daarvoor moet je dicht bij jezelf blijven. Woorden als ‘passie’ komen daarbij naar boven.

Iemand die authentiek is, is trouw aan zichzelf en zijn of haar persoonlijkheid en pretendeert niet iets te zijn wat hij of zij niet is. Authenticiteit is dan ook een belangrijk onderdeel van je personal brand.

Dat betekent dat een authentiek profiel op LinkedIn aan de volgende criteria moet voldoen:

  1. Je moet jezelf erin herkennen.
  2. Het moet herkenbaar zijn voor anderen.
  3. Het moet consistent zijn.
  4. Het moet waar zijn/kloppen.
  5. Het moet onderscheidend zijn.
  6. Het moet relevant zijn.
  7. Het moet ‘passie’ uitstralen.

Een aardig handvat is (toegegeven een beetje macaber misschien): “Wat zou ik willen dat ze over me zouden zeggen bij mijn crematie?” De metafoor is toepasselijk, omdat bij zo’n gelegenheid vaak zowel mensen uit je zakelijk netwerk als vrienden, familie en andere bekenden aanwezig zijn. Opvallend is dan dat mensen over die verschillende communities heen toch vaak dezelfde steekwoorden gebruiken.

Een wat prettiger oefening is opschrijven wat je zou zeggen over jezelf bij je eerste online of offline date met iemand waar je verliefd op bent. Maar dan wel de relevante informatie met betrekking tot het LinkedIn (zakelijk) publiek natuurlijk.

Dit wil niet zeggen dat je werkervaring er niet meer toe doet, maar je werkervaring wordt onderdeel van wie je bent. En niet andersom: alleen informatie over wat je doet en wat je ‘aanbiedt’ is niet voldoende. Die informatie geeft onvoldoende weer ‘wie je bent’.

Conclusies

Het opstellen van een authentiek LinkedIn-profiel heeft als voordeel dat je gemakkelijk te vinden bent door mensen die op zoek zijn naar iemand met jouw profiel. Zo’n profiel moet dan wel aan een 7-tal criteria voldoen.

Nog een ander voordeel van een authentiek LinkedIn-profiel is dat je ook door de juiste mensen niet gevonden wordt, wat zowel jou als de andere persoon of organisatie veel tijd en geld scheelt.

Nou ben ik geen expert en ik ben zelf ook nog aan het experimenteren, maar één ding is zeker: een authentiek LinkedIn-profiel moet. Ik zie zelf al een verschil in door wie ik benaderd word sinds ik deze weg ingeslagen ben.