Inspiratie

Samen online aftellen met de Geiger Counter Tokyo

0

Ooit schreef ik een artikel getiteld “Ramptoerisme op Twitter“. Het artikel ging over hoe mensen na de zeebeving in Chili (februari 2010) online aan het aftellen waren tot een tsunami het eiland Hawaii zou overspoelen. Gelukkig gebeurde dit niet. Een aantal mensen baalde daar destijds van. Hadden ze voor niets naar al die webcams zitten kijken. Zonde van hun tijd.

Live TV by Ustream

Zojuist kom ik op Ustream het live video kanaal Geiger Counter Tokyo tegen. Op het moment dat ik schrijf zijn er 11.925 mensen online. Allemaal kijken ze naar hetzelfde beeld. Een teller die langzaam oploopt. Ik kijk er nu zo’n zeven minuten naar en de teller is opgelopen van 018.29 cpm naar 018.39 cpm. Ik heb geen idee wat dit getal inhoudt. Maar ik neem aan dat een verhoging van de teller inhoudt dat de lucht in Tokio radioactiever wordt. Het enige wat nog ontbreekt aan de teller is een ijktabel waaraan je kunt zien wanneer de straling te hoog wordt.

Ik vind het eng. Het doet mij denken aan de film Untraceable. In de film post een seriemoordenaar live filmpjes van zijn slachtoffers op het web. Onderin het beeld loopt een teller mee. De teller mag niet boven een bepaald getal komen of zijn slachtoffer sterft een gruwelijke dood. Natuurlijk loggen duizenden mensen op de live filmpjes in. De ‘snuff movies’ verspreidden zich viraal en het een na het andere slachtoffer sterft. “The more people who watch, the faster the victim dies.”

https://www.youtube.com/watch?v=OLYo5tMylQM

Is het informatie? Of is het sensatie? Wederom is de scheidslijn flinterdun. Ik hoop dat er vanavond geen grenzen overschreden worden.