Inspiratie

Computeranimatie: wat is echt en wat niet?

0

In Japan is de meisjesgroep AKB48 immens populair. Recentelijk werd een nieuw meisje lid van deze groep. In een commercial voor een nieuw snoepje werd Aimi Eguchi voor het eerst geïntroduceerd. Meteen werd een groot aantal mensen fan van het meisje. Maar ze werden al snel teleurgesteld. Aimi Eguchi is niet echt. Ze is een animatie die grotendeels bestaat uit de gezichtskenmerken van de andere bandleden.

Aimi Eguchi is niet echt

“The video shocked fans of Eguchi, who were convinced that her features were more the result of good genes than the skilful use of computer graphics.”

https://www.youtube.com/watch?v=DnWFbh69Hzg&feature=player_embedded

Het verbaast mij enigszins dat zoveel fans geshockeerd zijn. Ik dacht dat ze in Japan inmiddels wel gewend waren aan door computer geanimeerde karakters. De Japanse Lady Gaga aka Hatsune Miku is een hologram en trekt zelfs volle stadions. Een live band speelt de muziek en de toeschouwers zien een hologram optreden.

Binnenkort kan iedereen dit soort filmpjes maken

Schijnbaar raken mensen in de war wanneer ze van tevoren niet weten wanneer iets echt of niet echt is. Ik ben echter bang dat deze verwarring in de toekomst alleen maar zal toenemen. De technieken en de benodigde hardware om dit soort karakters te maken, worden steeds goedkoper. Het zal niet lang meer duren of iedereen kan vanuit zijn huiskamer dit soort filmpjes maken. En wat dan? Wat is straks nog werkelijkheid? Of echt?

Wouter Bos die bankensysteem failliet verklaart

Nu malen we er nog om wanneer iemands identiteit wordt gekaapt op Twitter, denk bijvoorbeeld aan de Wouter Bos case, maar in de toekomst zullen we dus filmpjes zien waarin bijvoorbeeld beroemdheden uitspraken doen die zij niet zelf gedaan hebben. Deze filmpjes zijn door een of andere hobbyist voor de grap of met kwade bedoelingen op het web gezet. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wat als tijdens het uitbreken van de crisis er een filmpje was opgedoken waarin Wouter Bos het Nederlands bankensysteem failliet had verklaard. Wat had dit betekend voor de beurs?

Of ben ik slechts een doemdenker? En is dit een wel heel-erg-ver-van-mijn-bed scenario? Hoe denk jij hierover?