Inspiratie

Lost de iPhone het probleem van information overload op?

0

In het boek “Future Shock” uit 1970 populariseerde futuroloog Alvin Toffler het begrip “information overload”. Hiermee doelde hij op het probleem dat een persoon ervaart wanneer deze geconfronteerd wordt met een overvloed aan informatie. Teveel informatie zorgt ervoor dat een persoon het overzicht verliest en zodoende niet in staat is om een verantwoorde en juiste beslissing te nemen.

Information Overload

Toffler stelt dat information overload te vergelijken is met sensory overload (zintuiglijke overbelasting), een begrip dat reeds in de jaren 1950 werd geïntroduceerd. Het veroorzaakt net als een een overbelasting van de zintuigen desoriëntatie en een gebrek aan responsiviteit. Toffler voegt hier bovendien nog aan toe dat: “When the individual is plunged into a fast and irregularly changing situation, or a novelty-loaded context … his predictive accuracy plummets. He can no longer make the reasonably correct assessments on which rational behavior is dependent.”

Frappant is dat Toffler het begrip information overload introduceerde voordat het Internet überhaupt bestond. In het huidige informatie tijdperk zijn de door hem beschreven problemen dankzij het Internet alleen nog maar groter geworden. Iedereen met een pc en een internetverbinding draagt namelijk zijn steentje bij.

In het rapport “The Coming Age of Calm Technology” (1996) stellen Mark Weiser en John Seely Brown dat de alomtegenwoordige aanwezigheid van computers in ons dagelijkse leven ons dwingt om op een andere maniere met technologie om te gaan. Technologie moet ons leven verrijken in plaats van verstoren: “What matters is not technology itself, but its relationship to us.” Zij schetsen een toekomst waarin alles en iedereen, dankzij computerchips en sensoren aka The Internet of Things, continu verbonden is met het internet. Zij voorspellen dan ook een toekomst waarbij nog meer informatie ons leven zal binnendringen en verstoren. Zij opteren voor hetgeen zij “calm technology” noemen. Deze technologie zorgt er voor dat informatie zich op basis van relevantie voortdurend beweegt van de periferie naar het centrum van onze aandacht.

iPhone is ‘calm technology’

In het boek “Always On: How the iPhone Unlocked the Anything-Anytime-Anywhere Future–and Locked Us In” stelt auteur Brian X. Chen dat apparaten als smartphones en tablet pc’s een voorbeeld zijn van “calm technology”: “Newer always-connected mobile devices, such as iPhones, Android smartphones, and Apple’s new iPad tablet, have introduced a smarter interface, thereby migitating Internet distractions and making data more usable.”

Zo had ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik had eigenlijk zelf het idee dat smartphones etc. alleen maar een totale overkill aan informatie veroorzaakten. Wat denk jij? Lossen slimme interfaces zoals die van de iPhone het probleem van information overload op of juist niet?

Lees in dit kader ook het gratis trendrapport We the Web.