Social media: contact, fun en informatie

0

In de afgelopen jaren heb ik waarschijnlijk meer dan 1.000 artikelen over social media gelezen. De meeste daarvan gingen over de vraag hoe je deze media als bedrijf kunt inzetten. Of over de groei van netwerk x of platform y. Minder aandacht is er voor de vraag waarom mensen social media gebruiken. In het 3e deel van de serie social media 101 een poging tot een antwoord.In de voorgaande artikelen in deze reeks zijn we ingegaan op de vraag wat de kenmerken van social media zijn en hoe je sociale media kunt classificeren. Ook gebruikers kun je classificeren, maar dat is het onderwerp van het volgende artikel. Vandaag buigen we ons over de vraag waarom mensen social media überhaupt gebruiken. Een vraag waar we niet dagelijks bij stilstaan. Immers: social media zijn zo’n groot en vanzelfsprekend onderdeel van ons bestaan, dat de gedachte om ze niet te gebruiken amper bij ons opkomt. Toch zou het een vergissing zijn om aan deze vraag voorbij te gaan. Als je zakelijk aan de slag wilt met social media kan je maar beter de motivaties van gebruikers begrijpen.

Om niet blind te varen op mijn eigen ideeën en vooroordelen hieromtrent, stelde ik de vraag aan 14 collega’s. Geen dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, maar het geeft een aardig idee. Dit zijn de redenen die door hen werden genoemd. Het zijn er minder dan 14, vanwege overlap tussen de antwoorden. In de reacties kan je het artikel aanvullen met wat voor jou de belangrijkste redenen zijn om social media te gebruiken.

Op de hoogte blijven van nieuws van vrienden en familie

Twitter stelde een tijd de vraag: ‘What’s going on?’ Voor veel mensen lijkt dit de essentie te zijn van hun social media gebruik. Op de hoogte blijven en delen wat er gaande is. Via social media is het eenvoudig om op de hoogte te blijven van nieuwtjes van vrienden, familie en kennissen. Zonder dat je elkaar elke avond hoeft te bellen om te vragen hoe het gaat. Zie je elkaar weer face-to-face dan weet je waar je vrienden en familie zich de afgelopen tijd mee bezig hebben gehouden. Daarnaast hou je contact met de mensen die je niet in levende lijve tegenkomt.

Ontwikkelingen in je vakgebied volgen

Voor professionals zijn social media nuttige instrumenten om up-to-date te blijven binnen hun vakgebied. Via communities, weblogs e.d. vernemen zij direct welke nieuwe ontwikkelingen er zijn. Je vakkennis onderhouden is wat dat betreft nog nooit zo eenvoudig geweest.

Verloren contacten terugvinden/gevonden worden

Ben je ook wel eens benaderd door een oud-collega of oud-klasgenoot via LinkedIn, Hyves of Facebook? Social media en sociale netwerken in het bijzonder stellen ons in staat om verloren contacten weer terug te vinden en om gevonden te worden.

Netwerken (nieuwe baan)

Vroeger was netwerken iets voor verkopers en senior managers. Nu doet bijna iedereen eraan mee. Wie je bent wordt afgelezen aan wie je kent. LinkedIn heeft het netwerken een enorme boost gegeven. Steeds meer mensen gebruiken hun netwerk bij de zoektocht naar informatie, advies en zelfs een nieuwe baan. Traditionele verspreiders van informatie worden minder belangrijk. Je persoonlijke netwerk dient als vraagbaak en job board.

Podium

Laten zien wie je bent en wat je kunt. Dankzij social media hebben we allemaal platformen tot onze beschikking om onszelf te etaleren. Bijvoorbeeld door een blog te schrijven of onze profielen op Facebook en LinkedIn te zetten. Narcistisch? Dat valt niet te ontkennen. Maar dat geldt ook voor de voordelen. Die zijn evident. Dankzij social media kan iedereen een publiek profiel creëren, zoals hij of zij dat wenst.

Informatie zoeken en vinden

Google lanceert niet voor niets haar eigen sociale netwerk. Naast het zoeken en vinden van informatie via de ‘traditionele’ zoekmachines, wenden we steeds vaker social media (o.a. ons netwerk) aan om informatie te vinden. Op zoek naar een goed hotel in Barcelona? Durf het te vragen op Twitter en je krijgt waarschijnlijk antwoord. Hoe is de cultuur bij werkgever X? Pols je netwerk op LinkedIn. Geleidelijk verschuift het proces van informatievergaring deels naar social media. Gaan deze alle informatie-uitwisseling overnemen? Ik betwijfel het. Maar het is wel een aanvulling op ons pallet aan informatiebronnen.

Kuddegedrag

Als je op straat 10 mensen omhoog ziet kijken naar een gebouw kijk je ook. Mensen zijn sociale dieren en een van de manieren waarop dat zich uit is in kudde gedrag. Do as the other’s do. In de tijd dat zo’n beetje iedereen een account aanmaakte op Hyves moest je sterk in je schoenen staan om geen account aan te maken. Deelnemen aan social media is uitgegroeid tot de sociale norm in onze maatschappij. De meeste mensen vinden het niet prettig om buiten de boot te vallen. We horen het misschien niet graag, maar groepsconformisme is een enorm sterk mechanisme. Niet voor niets duidt Robert Cialdini ‘social proof’ aan als een van de sterkste beïnvloedingsprincipes. Mensen doen datgene dat zij andere mensen zien doen.

Fun

Niet te vergeten, gebruik van social media kan ontzettend leuk zijn. Chatten met vrienden. Video’s kijken op YouTube. Een spelletje spelen op Facebook. Allemaal nieuwe vormen van entertainment. De Romeinen wisten het al: geef het volk brood en spelen. Met social media hebben we er legio mogelijkheden bij gekregen om onszelf (en anderen ) te vermaken.

Wat zijn jouw redenen om social media te gebruiken?

Hoe zit het met jou? Wat zijn de belangrijkste redenen dat je social media gebruikt? Met een reactie bouw je mee aan deze serie social media 101.