Content

Link building wordt ‘Like’ building

0

De eenvoudige, maar invloedrijke Like button van Facebook wordt steeds meer zichtbaar in het online landschap. Een jaar na de lancering, hebben meer dan 2,5 miljoen websites de button ingebouwd. Like building is de nieuwe trend en biedt mogelijkheden voor de webshop. In dit artikel een overzicht van de kansen en valkuilen van de Like button.

Hoe werkt het?

De like button is een stukje code van Facebook, waarvan iedereen gebruik kan maken. Plaats de button binnen je eigen webshop en zorg ervoor dat je bezoekers hierop gaan klikken: zo eenvoudig is het.

Het toevoegen van de like button kan je helpen het bereik en het aantal bezoekers van je webshop te vergroten. Als een bezoeker jouw webshop liket, verschijn je in de nieuwsfeed van al zijn of haar vrienden op Facebook met een link naar je website. Een druk op de (like)knop kan het bereik van je webshop dus een enorme boost geven. Verder is het prettig dat de gebruiker enkel positief kan oordelen. Er is geen ruimte voor negatieve feedback.

Daarnaast is het mogelijk om een fan page aan te maken op Facebook, waarmee je direct een bericht kunt sturen naar iedereen die jouw webshop geliked heeft. Deze nieuwe fan ontvangt natuurlijk meer berichten. Het is vechten om een plekje in zijn nieuwsfeed. Facebook gebruikt een algoritme om te bepalen welke berichten er bovenaan iemands newsfeed verschijnen. De meest relevante berichten verschijnen bovenaan in de stroom aan berichten op Facebook (lees meer hierover in het artikel van Marcel van der Heijden). Nieuwsberichten worden relevanter naarmate meer mensen je berichten leuk vinden. Je bent als webshop dus continu in concurrentie met andere merken en vrienden om een plekje te bemachtigen in de newsfeed van je toekomstige klant.

Invloed op zoekmachines

We brengen met z’n allen een stem uit op content die we de moeite waard vinden om te delen. Dit helpt om de dagelijkse stroom aan informatie te filteren. Vooral dit filtermechanisme trekt de aandacht van zoekmachines. Zij trachten namelijk al jaren slechte inhoud te scheiden van kwalitatieve inhoud.

Naar alle verwachting zal het sociale effect een steeds belangrijkere invloed hebben op de zoekresultaten. Een belangrijke reden voor Google om zijn eigen like button te lanceren: de +1 button. Deze werkt op dezelfde manier als de tegenhanger van Facebook en zal volgens Google invloed gaan hebben op de zoekresultaten.

Google introduceert zijn +1 button in de zoekresultaten

Google neemt de likes en followers op dit moment ook al mee in hun algoritme. De invloed daarvan op de ranking zal naar alle waarschijnlijkheid steeds groter worden, alhoewel Google hierover nog geen officiële toezegging heeft gedaan. Bing maakte onlangs bekend dat de zoekresultaten gevoed gaan worden door Facebook. De samenwerking tussen de grootmachten Microsoft en Facebook maakt de zoekresultaten van Bing een stuk persoonlijker. Eenmaal ingelogd kun je zien wanneer jouw Facebookvrienden een pagina geliked hebben.

De achterliggende gedachte is duidelijk. Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen advies van familie en vrienden gebruiken bij het maken van beslissingen. Door de adviezen van anderen (de likes) te zien in de zoekresultaten, zullen mensen eerder relevante zoekresultaten vinden en kunnen ze makkelijker beslissingen maken.

Yoox.com plaatst op iedere productpagina een like button

Zorg voor interessante content

Zorg ervoor dat je de like button aanbiedt op logische plaatsen in je webshop. Bedenk wat de moeite waard zou kunnen zijn om te liken. Plaats de button bijvoorbeeld op iedere productpagina zodat de bezoeker de producten direct (positief) kan beoordelen. Facebook raadt het volgende aan om de CTR (Click Through Rate) van de button te maximaliseren:

  • Laat naast de like button de thumbnail foto’s van vrienden zien
  • Plaats de button boven en onder ieder artikel of productpagina en dichtbij visuele content zoals video’s en foto’s
  • Geef je bezoeker de mogelijkheid om commentaar toe te voegen aan zijn ‘like’, dit verhoogt tevens de discussie op je fan page

Breng daarnaast je Facebookpagina onder de aandacht en communiceer waarom de bezoeker deze moet liken. Creëer meerwaarde voor je bezoeker. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van (grote) kortingen of geef speciale producten weg. Organiseer wedstrijden waaraan enkel je Facebook fans kunnen deelnemen. In deze fase gaat het om het creëren van de juiste buzz om ervoor te zorgen dat het aantal Likes groeit. Ga de interactie aan met je fans. Probeer te achterhalen wat hen interesseert en speel hierop in.

Net-a-porter spoort bezoekers aan om op de Like button te klikken

Aan de slag gaan met like building kan veel voordelen bieden voor je webshop. Bekijk zelf of het de moeite waard kan zijn voor jouw winkel. Social media zal in de toekomst nog belangrijker worden en de like button biedt een mooie ingang om kennis te maken met deze wereld.

Dit artikel is eveneens verschenen in Twinkle.