Inspiratie, Verdieping

10 onmisbare nieuwe social mediafeiten

0

De voorbije maanden voerde ik met mijn marktonderzoeksbureau InSites Consulting een wereldwijde studie uit om het gedrag ten opzichte van social media in kaart te brengen. De studie is uitgevoerd in 35 landen en telt meer dan 9.000 respondenten. In dit artikel beschrijf ik tien opvallende resultaten van dit onderzoek.

 1. Twitter en Facebook versterken elkaar.
  Twittergebruikers zijn eveneens intensieve Facebook gebruikers. Een stijgend Twittergebruik zorgt niet voor een dalend Facebookgebruik, toont het onderzoek aan. Sterker nog: als mensen Twitter gebruiken, zijn ze over het algemeen grote liefhebbers van sociale media. Deze groep gebruikt zowat alle sites intensiever dan de niet Twitter gebruiker. Twitter blijft echter een buitenbeentje in de sociale netwerk wereld. 80% van de Europeanen kent de site, maar slechts 16% gebruikt de site. De Twitter paradox, noem ik het.
 2. Vrienden online zijn vrienden offline.
  Mensen linken zich online met mensen die ze offline kennen. Het is de minderheid die online connecties zoekt met onbekenden. De belangrijkste reden om iemand te ‘ontvrienden’ is trouwens een dalende offline relatie.
 3. Online en offline beleving niet altijd identiek: gemiste kans.
  12% van de gebruikers van sociale netwerksites vinden dat bedrijven zich online anders gedragen dan offline. Uiteraard mag een merk slechts één positionering hebben. Bij veel bedrijven zijn er echter verschillende teams verantwoordelijk voor de online en de offline ervaring. Daardoor kan een vertekend of schizofreen beeld van een merk ontstaan.
 4. Positieve conversaties zijn impactvoller dan negatieve.
  Dit vind ik één van de mooiste conclusies van dit onderzoek. Positieve conversaties zijn talrijker dan negatieve. Het is een absolute minderheid van de conversaties die negatief zijn. Ook over merken en bedrijven wordt in grote mate positief gepraat. Nog mooier is dat de impact van positieve conversaties groter is dan die van negatieve. Mensen gaan tijdens een aankoopbeslissing op zoek naar positieve, bevestigende verhalen. Op basis daarvan worden beslissingen genomen. Negatieve verhalen hebben niet hetzelfde effect.
 5. Offline merkervaring is de belangrijkste online conversatie starter.
  Wat er gebeurt (bij de aanschaf van een product) in een winkel of hoe het product wordt beleefd, is de grootste start van een online conversatie. De offline beleving vertaalt zich met andere woorden in online conversaties. Online en offline zijn geen gescheiden werelden, het zijn geen andere mensen. De conversaties zijn gewoon transparanter geworden.
 6. Fans van merken zijn minder geloofwaardig.
  Slechts 16% van de sociale netwerk gebruikers vertrouwt de feedback van een fan over een bedrijf. Men gaat er van uit als iemand fan is dat de aanbeveling per definitie positief zal zijn. Deze hypothese vermindert de geloofwaardigheid van de afzender. Consumenten blijven op zoek gaan naar de meest betrouwbare bron om zich te informeren. Fans horen daar niet langer bij.
 7. E-mail en website zijn perfecte feedback kanaal.
  80% van de surfers wil feedback geven aan een bedrijf via e-mail. 62% verkiest de website. 24% van de surfers is bereid om via social media een bedrijf te contacteren. Onder marketeers is er duidelijk een social mediahype. Bedrijven willen zich (terecht) omvormen om social media te integreren. Deze conclusie bewijst echter dat ook de ‘klassieke’ online kanalen nog steeds heel belangrijk zijn om de conversatie met de klant te onderhouden.
 8. Smartphone zorgt voor meer interactie met merken. 38% van de surfers beschikt over een smartphone. De intensiteit en frequentie waarmee de smartphonebezitter social media gebruikt, is een stuk hoger dan die van de niet-smartphonegebruiker. Op alle vlak zijn smartphone bezitters interactiever. Ze volgen meer merken, ze plaatsen meer content en ze reageren meer op input van anderen.
 9. Location-based is echt nog niche.
  Slechts 12% van de smartphone bezitters is vertrouwd met location based services. Velen hebben er nog nooit van gehoord, maar de meesten zien er de toegevoegde waarde niet van. Gebruik en intentie tot gebruik van location based services ligt nog erg laag.
 10. Moeilijk om een app echt succesvol te maken.
  Een app is meestal heel eenzaam nadat hij geïnstalleerd is. Gemiddeld staan er 25 applicaties op een smartphone, maar slechts 12 ervan worden gebruikt. De meest gebruikte apps zijn die van de sociale netwerken zelf. Het is voor een merk niet evident om te scoren met een app en iets te vinden dat frequent wordt gebruikt.

Deze conclusies vielen me op tijdens het analyseren van de resultaten. Wil je alle resultaten in detail bekijken, dan zal bovenstaande presentatie vast helpen. Download de presentatie gerust om de cijfers te gebruiken.