Verdieping

Cocreatie vrij-veiligcampagne dankzij inzet YouTube-artists

0

Sinds een paar weken worden er bijzondere vrij-veiligspotjes van Soa Aids Nederland op TV uitgezonden. Er zijn 3 verschillende spotjes gemaakt die ieder uit 2 scenario’s bestaan. De spotjes zijn ingekleurd door de bezoekers van 6 grote jongerenplatformen. De tekst ‘Ik ga niet zonder hoesje in jouw poesje’ is daarnaast bepaald door de honderdduizenden fans van YouTube-artists die massaal op deze tekst hebben gestemd. In dit artikel vertel ik hoe deze campagne tot stand kwam.

Nieuw medium, nieuwe influentials

Bardo Ellens

Theaumes en Bardo zijn heel erg goed in sketches, net als Milan. Maar ook hebben we in Nederland Dylan en David. Het zijn voorbeelden van een nieuwe groep van Nederlandse beroemdheden, de zogenoemde YouTube-artists. Het gaat om jongeren die zeer bedreven zijn in het bedenken, schieten en monteren van videoproducties, die zij vervolgens op YouTube plaatsen. Op een forum kwam ik een comment van een meisje tegen. Zij was helemaal weg van Milan. Ik ben op onderzoek uitgegaan en zo gestuit op deze community van jonge videomakers. De gemaakte video’s kunnen onder andere bestaan uit sketches, vlogs (videologs), covers en parodieën. Deze video’s worden bekeken door honderdduizenden jongeren in Nederland. Veel Nederlandse YouTube-artists zijn door hun aansprekende content en grote hoeveelheid fans door YouTube beloond met een partnerchannel. Een dergelijke channel biedt meer opmaakmogelijkheden en zorgt voor een zeer professioneel karakter. Ook biedt het de jonge videomakers de gelegenheid om wat geld te verdienen met advertenties op hun channel of voor hun video’s (prerolls). Het is geen uitzondering dat een video van een YouTube-artist wegens de vele views, likes en reacties op de homepage van YouTube wordt aanbevolen. De populaire videomakers bewerkstelligen dit op eigen kracht; echt user generated dus en daarmee veel krachtiger dan een gesponsorde positie die in te kopen is bij Google.

Merkintegratie

Merken kunnen onderdeel uit maken van deze authentieke en geloofwaardige relatie tussen YouTube-artists en hun fans. Het is in het belang van zowel een merk als de maker van de video dat merkintegratie op een leuke en entertainende manier gebeurt. De authenticiteit van de video en videomaker moet gewaarborgd blijven. Het merk wordt zo op een voor de kijkers entertainende manier onderdeel van de video, waarbij de invloed van deze jonge videotalenten op hun kijkers niet gering is. Een merk komt op deze wijze heel dicht bij haar doelgroep te staan. Adverteerders krijgen een uniek inzicht in het beeld van de doelgroep betreffende het merk en haar producten en/of diensten via reacties onder de verschillende video’s.

Inzet YouTube-artists

Dove en C1000 werken al met het inzetten van YouTube-artists. De Gogo’s actie van C1000zijn bijvoorbeeld deels te danken aan YouTube: het liedje dat in de tv-commercials ter promotie van de gogo-actie gebruikt wordt is van een fictieve band, The Breakz. Voorafgaand aan de tv-commercials hebben twee artists een parodie en een cover van het nummer gemaakt, die ze als videoreactie bij de officiële clip plaatsten. Hun fans hebben ze dus door links naar de videoclip laten kijken. Als je nu naar YouTube gaat om dit nummer te bekijken, lijkt het een hitje te zijn. https://www.youtube.com/watch?v=662e6sCrEDE

Veilig Vrijen

De Nederlandse YouTube-artists die ingezet zijn voor de campagne van Soa Aids Nederland hebben video’s geplaatst op hun YouTubechannel. In de filmpjes vragen ze kijkers input te leveren. Gedurende vier weken kwamen elke maandag drie videomakers met een videoproductie online. Per week werd door deze drie artists één vraag in hun video gesteld. De vragen die gesteld werden waren:

  • Wat is de leukste plek waar jij seks hebt gehad?
  • Waar bewaar jij je condooms?
  • Wie moet er in de commercial spelen?
  • Hoe begin je nu over condoomgebruik?

Teske is één van de YouTube-artists die meegewerkt heeft aan de campagne. Ze maakt vlogs over o.a. lifestyle en make up (zie MyLovebugLife).

In de comments onder de video’s lieten de kijkers hun antwoorden op deze vragen achter. De week erop werden de meest genoemde, leukste of origineelste suggesties in een poll op Vrijsoavrij.nl gepresenteerd. Via stemmen werd samen met de fans van de YouTube-artists het onderstaande spotje ‘ingekleurd’. Er zijn meer dan 20.000 suggesties gedaan op de vier gestelde vragen. Die heb ik allemaal gelezen. Het viel vooral op dat jongeren juist heel gewone antwoorden gaven. Hoe begin je over condoomgebruik bijvoorbeeld: heel veel jongeren zeiden, “daar begin je niet over, die pak je gewoon.” https://www.youtube.com/watch?v=U_hr4TLjieo Het nachtkastje was een van de meest genoemde plekken en de leukste plek om seks te hebben was toch vooral het bed. Jongeren in Nederland zijn dus best behoudend, wat dat betreft. De serieusheid waarmee ze antwoord gaven vond ik ook erg opvallend. Veel jongeren dachten echt vanuit de commercial. ‘Hoe komt de commercial het beste over bij leeftijdsgenootjes?’ ‘Wat werkt het beste?’ De resultaten logen er niet om: bijna 900.000 views op de verschillende videoproducties en meer dan 13.000 reacties in een maand tijd! Die resultaten, gecombineerd met de scenario’s die in samenwerking met jongeren via 6 jongerenplatforms tot stand zijn gekomen, maakten het tot een inspirerend en succesvol cocreatietraject.