Innovatie

Top 5 excuses om niets met Facebook te doen

0

Facebook blijft door de gangen van het Nederlandse bedrijfsleven galmen. Zowel aan de kant van innovatiemanagers als bij marketeers en directie wordt driftig geëxperimenteerd met het opzetten van profielen, fan pages en advertentiecampagnes.

Toch blijft een groot deel van het bedrijfsleven twijfelend achter. Zo wordt gezegd dat veel verzekeraars niet sociaal zijn, en lijkt een groot deel van het bedrijfsleven op Facebook maar wat aan te rommelen. Social media blijft daarnaast nog te vaak het domein van een ‘champion’  in het bedrijf. Ook lijken het gebrek aan juiste doelstellingen en het onvoorspelbare karakter van social media obstakels te zijn voor de rest van ondernemend Nederland om in het sociale netwerk te investeren. Voor de twijfelaars: de top-5 van (onterechte) excuses om niets met Facebook te doen.

1. Facebook levert weinig resultaat op

Het inzetten van een goede Facebookcampagne is wat anders dan het inzetten van een Google Adwords campagne. Directe verkoop is (momenteel) minder eenvoudig te realiseren. Succesvolle cases hebben zich tot nu toe (terecht) vooral gericht op interactie en het aantrekken van fans als belangrijkste doel. Maar het vervolgens converteren van fans en volgers naar concrete sales blijkt in praktijk erg lastig.

123tijdschrift.nl Facebook shop

Vergeten wordt echter dat Facebook in vergelijking met direct response kanalen vaak een andere rol in de conversiefunnel speelt. Het ‘warm maken en houden’ van oriënterende bezoekers en het creëren van brand awareness eerder in de ‘conversiefunnel’ vormen belangrijke onderdelen van deze rol. En terecht. Onderzoek van Focus laat zien dat Facebook fans met 51% meer waarschijnlijkheid een aankoop zullen doen, en meer geld en word-of-mouth opleveren. Daarnaast zijn er steeds meer cases zoals die van Asos.com, 123tijdschrift en Fashionchick.nl, die directe verkoop via Facebook realiseren door een Facebook store op te zetten. Ten slotte spelen de social media uitingen ook een rol in de ‘traditionele’ zoekresultaten (SEO).

2. Google Adwords is het belangrijkste online sales kanaal

Voor veel adverteerders was Google AdWords sinds haar start verantwoordelijk voor het grootste deel van de online conversies en bestedingen. Voorlopig zal dit waarschijnlijk ook zo blijven. Maar als adverteerder kun je niet meer om Facebook heen. De tijd die op Facebook wordt doorgebracht is al aanzienlijk, dit zal door het groeiend aantal gebruikers en nieuwe functionaliteit alleen nog maar verder toenemen. Landen als Brazilië laten de toekomsttrend duidelijk zien: daar vormen sociale netwerken steeds vaker een startpunt voor zoekacties. Dit zal deels ten koste van alternatieven als Google AdWords gaan. En als adverteerder kun je het je niet permitteren om hier, waar gebruikers veel tijd doorbrengen, te ontbreken.

Het nú investeren en testen met Facebookmarketing zorgt ervoor dat je als adverteerder op deze trend bent voorbereid, en over 5 jaar ook nog een (zichtbare) rol van betekenis inneemt in het medialandschap.

3. Sociaal = niet commercieel

Vaak wordt aangenomen dat Facebookgebruikers vanwege het sociale karakter van Facebook een grote afkeer hebben van alles wat een commercieel luchtje heeft. Maar de gebruikers die Facebook Ads aanklikken, zijn voor een groot deel dezelfde mensen als de bezoekers die Google Adwords aanklikken (90%+ van de internetgebruikers bezoekt Google, 30%+ gebruikt Facebook). Het enige verschil is dat Facebookgebruikers zich waarschijnlijk in een andere ‘state of mind’ bevinden. Maar zolang de incentive en toon juist zijn, valt er met Facebook zeker sales te realiseren.

4. Facebook is onvoorspelbaar en kan voor imagoschade zorgen

Facebook is social, en social is per definitie onvoorspelbaar. Uiteraard kan een slecht onderhouden fanpagina, of bijvoorbeeld het niet reageren op reacties van fans, zorgen voor een afbreukrisico voor je merk. Alternatief om dit te voorkomen is dat je veel tijd en geld moet investeren, of helemaal niets met Facebook doet.  Maar het afbreukrisico is grotendeels te beïnvloeden door Facebook in te zetten op een manier die bij jouw eigen organisatie past. Zo zal het inzetten van Facebook Ads waarschijnlijk minder potentiële negatieve impact hebben (en mogelijk ook tot minder resultaat leiden), maar hier hoeft niets mis mee te zijn. Tegelijkertijd kan het opbouwen en onderhouden van een grote fanbase of Facebook Store weer meer risico (en mogelijk resultaat) opeisen. Niets doen met Facebook is in ieder geval geen optie; als je als adverteerder niets met social doet, dan gaan je (anti-)fans zelf met je merk aan de slag.

5. Tijd, kennis en geld is niet aanwezig

Uiteraard zorgt het beheren van meerdere marketingkanalen voor hogere kosten en soms zijn budgetten en kennis niet aanwezig. Maar vergeet niet dat de inzet van Facebook ook een groter bereik, kostenbesparingen en extra omzet kan opleveren. Zo is de concurrentie in Nederland voor het adverteren op Facebook in vergelijking met Adwords nog beperkt, wat zorgt voor relatief lage kosten, en kunnen advertenties in extreem gedetailleerde mate getarget worden. Ook zorgen de diverse Facebook marketingmogelijkheden ervoor dat potentiële klanten die zich eerder in de conversiefunnel bevinden, ook aangesproken kunnen worden. Hierdoor kan het bereik worden vergroot.

Wat zijn volgens jullie nog meer excuses om niets met Facebook te doen?