How to, Verdieping

Facebook gaat het MKB serieus helpen

0

Sheryl Sandberg, Facebook Chief Operating Officer, die hiervoor bij Google werkte en daar het enorme succes van AdSense tot stand hielp brengen, zegt dat haar missie is dat ieder bedrijf Facebook gaat gebruiken. Daarom gaat Facebook voor $ 50,- aan advertentiecredits leveren aan 200.000 kleine bedrijven. Voorlopig nog alleen in de USA, maar als ze het Googlemodel volgt, zal dat ook snel wereldwijd worden uitgerold.

“De echte business van Facebook is grootschalige Mond to Mond marketing”‘ zei Sandberg tegen USA TodayFacebook heeft er deze week ook een nieuwe metrix voor geïntroduceerd: ‘People talking about’.

Pagemodo deed onlangs onderzoek naar de meerwaarde van Facebook voor kleine bedrijven. Hieruit blijkt dat 47% van de kleine bedrijven met een Facebookpagina, meer traffic naar hun website krijgt. Aanvullend blijkt dat 48% heeft aangegeven dat deze nieuwe bezoekers zijn omgezet in klanten.

Carolyn Everson is de Vice President of Global Advertising Sales bij Facebook, daar geeft zij leiding aan het wereldwijde verkoopteam bij top strategische accounts en top reclamebureaus. Ook leidt ze mediastrategie, advertentieverkoop en accountmanagement voor Facebook. Volgens haar is Facebook pas met de eerste 1% van haar business journey bezig, zie onderstaande video.

Accepteer cookies

Carolyn definieert een aantal fasen waarin bedrijven zich op Facebook laten zien:

  • Fase 1 Een bedrijvenpagina opmaken en aanzetten.
  • Fase 2 Zorgen dat er fans naar die pagina komen
  • Fase 3 De vraag beantwoorden wat je met die fans moet doen, hoe ze laten meedoen, hoe met ze te communiceren, hoe ze emotioneel betrokken te krijgen zodat ze gepassioneerde vertegenwoordigers van het merk worden.
  • Fase 4 Social by Design. Dat is het moment dat bedrijven echt hun zaken gaan organiseren rond sociaal en hun zaken gaan zien door de lens van sociaal, waarbij mensen centraal staan.
  • Fase 5 Communiceren op wereldschaal op basis van Word of Mouth .
Accepteer cookies

Onder de vele nieuwe Facebookinitiatieven en trends van Facebook ligt volgens Carolyn een hele belangrijke kracht van Facebook om de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf te versterken. Met 750 miljoen mensen, die iedere dag op Facebook zijn vraagt Carolyn zich af: “Waarom gaat het MKB niet zitten waar het publiek al is?”

Volgens Carolyn is het belangrijk dat de bedrijven in de wereld van alle maten en soorten zichzelf de vraag stellen: “Waarom wil iemand een fan van mijn merk zijn? Waarom zou iemand aandacht aan mijn pagina op Facebook geven?” Haar antwoord: je moet je fan iets terug geven. Dat kan in de vorm van een korting, een vooraankondiging voor een uitverkoop, speciale fanbehandeling of andere speciale attenties, maar klanten willen worden gehonoreerd voor hun loyale opstelling naar het merk.

Big lessons learned

Uit eigen ervaring geeft Everson het advies dat zij en haar Facebook team leerden tijdens hun snelle wereldwijde groei:

  1. We hebben altijd aan onze vrienden gevraagd om ons te aan te bevelen
  2. Wij laten onze vrienden de grote en kleine momenten uit ons leven weten, zoals de eerste dag van je kind op school, naar een buurtwinkel gaan, promotie op je werk etc.

“De grote les is dat de dingen op technologisch niveau heel snel veranderen, maar dat een groot aantal gewone menselijke kanten en gewone alledaagse marketingwijsheden helemaal niet veranderd zijn,” zegt Everson. “Een aanbeveling van een vriend van een merk is echt veel sterker dan een merk dat over zichzelf vertelt. Dat is echt de kern van wat Facebook voor marketeers probeert te zijn.”

Accepteer cookies

Succesvoorbeelden

LATimes geeft daarnaast een paar mooie voorbeelden van succes voor MKB met Facebook in de US. Zoals bijvoorbeeld het bedrijf van Dede Paris. Na 23 jaar in de hypotheekbusiness gewerkt te hebben werd Dede Paris vorig jaar werkloos. Ze nam marketinglessen en daar zette ze een van haar opdrachten om in een bedrijf. Paris bedacht de Bandee, een modieuze hoofdband, die vrouwen kunnen gebruiken bij het sporten. Ze verkoopt haar product vooral via internet vanuit huis. Na een jaar heeft ze nu ruim 36.000 fans op Facebook.

Bandee on FB

“Facebook is echt belangrijk,” zegt Dede Paris, nu 49 in Florida, “het is waar de markt naartoe is gegaan.” Dede Paris wilde niet eens een Facebookpagina een jaar geleden, maar ze wist dat ze er een nodig had voor haar bedrijf. Nu is Facebook de belangrijkste bijdrage aan haar wereldwijde verkopen. Dede Paris zegt: “Ik hoor regelmatig ‘I saw you on Facebook’.”

Een ander mooi voorbeeld is dat van Kelly Lyles. Toen zij afgelopen zomer haar Tip Top Shoe Savers startte, is ze direct begonnen met Facebook en Twitter. Daar testte ze de interesse van vrouwen voor haar product, dat ervoor zorgt dat de punten van je pumps scherp blijven (en niet indeuken), door kleine spreaders in de neus te plaatsen. “Facebook vertelt me precies hoeveel mensen op de pagina zijn langs geweest en hoeveel likes ik heb”, zegt Kelly van 34 in Florida. Zij heeft Facebook en Twitter gekoppeld. “Dus als ik zeg, ‘kom naar de tiptop summer sale’, dan gaat dat bericht naar Facebook en Twitter, dat is crossmediale promotie!”

Conclusie

Uit IBM onderzoek blijkt dat voor de Facebookbezoekers verreweg de belangrijkste reden om een bedrijfspagina te bezoeken zijn:

  1. Coupons verkrijgen (of korting)
  2. Iets kopen

Maar bij bedrijven staan die twee acties op Facebook nog steeds onderaan. Tijd voor het MKB om die mismatch te veranderen en zaken te gaan doen en geld te gaan verdienen met Facebook! (Klik op de afbeelding hieronder voor een vergroting.)

Wat vind jij? Heb je een Facebookpagina? En wat geef jij je fans om fan te worden en te blijven?