How to, Inspiratie, Verdieping

(Online) reputatieversnellers: wat zijn het en waarom zijn we gek op ze?

0

Reputatie komt te voet en gaat te paard. Intelligentie, karakter en vakmanschap niet. Intelligentie, daar ben je mee geboren, karakter krijgt vorm door omstandigheden en vakmanschap bouw je op. De meest duurzame reputatie krijg je door jezelf te zijn. En die (online) reputatie wordt beter als je je aangeboren talent benut, karakter toont en je vakmanschap bedrijft.

Je reputatie-opbouw versnellen

Opbouw van een (online) reputatie kun je ook gericht versnellen. Net zoals je bij planten de groei kan versnellen met een scheutje Pokon. Maar kijk dan wel uit voor een te snelle groei. Kijk uit voor het bouwen van een kaartenhuis. Uiteindelijk gaat reputatie te paard, zoals gezegd. Zaken die als natuurlijke reputatieversneller – een soort homeopathische pokon – werken voor mij zijn: opletten en delen. Continu tracht ik als eerste het nieuwste van het nieuwste nieuwtje te vinden en erover te Twitteren of te bloggen. Ik doe dat door:

  1. Te meten en acteren: Mijn (online)reputatie en de opbouw ervan meet ik continu- zoals met klout.com, tweetreach.com of twittercounter.com – en vervolgens weet ik wat werkt en wat niet.
  2. Te leren en complimenteren: Alle top-lijstjes van social publishing kanalen als issuu, slideshare, vimeo hou ik bij, ik leer ervan en complimenteer de maker. De ervaringen pas ik toe in mijn eigen werk.
  3. Te spreken en bereiken: Ik wil gelijkgestemden en hun communities bereiken dus geef ik ook live presentaties en lezingen in kritische contexten met liefst veel verschillende deelnemers.
  4. Te lezen en connecten: Bij interessante boeken en artikelen kijk ik de literatuurlijst na voor nieuwe artikelen en boeken om te lezen. En ik zoek ook de auteur op om hem/haar eventueel te spreken, dat is namelijk de echte ‘gatekeeper’ naar de kennis. En daarover publiceer ik natuurlijk weer.

Zaken die als kunstmatige reputatieversneller – echte Pokon – werken zijn:

  1. Geautomatiseerd opletten en delen: Je kan RSS readers of automatische contentgaring (zoals Twitter foundations of nieuwsgaring als howardshome.com of contender.nl) toepassen. Geen nieuwtje ontsnapt meer aan je aandacht maar je loopt het risico dat je met al die inhoud toch inhoudsloos wordt, een autofeed zoals skyradio.
  2. Geautomatiseerd meten en acteren: Je kan geautomatiseerd reacties of getimed input leveren in de sociale media. Tools hiervoor zijn o.a. Twuffer, Hootsuite, socialsprout en whentotweet. Deze tools helpen je altijd te reageren en op het juiste moment maar je loopt het risico dat persoonlijke aandacht toch onpersoonlijk wordt, zoals de Rabobank die me tot drie maal toe feliciteerde met mijn verjaardag.
  3. Geautomatiseerd leren en complimenteren: Steeds meer dashboards helpen je leren, bijstellen en tunen. Net als rules in een mailbox kun je ook geautomatiseerd reageren en liken. Maar wat een dankwoord of compliment en dus aandacht lijkt te zijn wordt als aandachtsloze spam ervaren.
  4. Geautomatiseerd spreken (en bereiken): Ieder bericht kun je twitteren, op je Facebook wall zetten als update en via vele andere kanalen verspreiden. Dat werkt goed, overal komt je content terecht en overal kan men liken, reageren, followen, connecten etc. Een virale sneeuwbal dus. Maar waar het lijkt alsof je overal bent en veel te vertellen hebt, kan dit ook leiden tot afkeer door overdaad.
  5. Geautomatiseerd lezen (en connecten): Je kan automatisch connecten met mensen door hen te followen of te liken. Mensen followen of liken vaak terug als je profiel hen aanstaat. Facebook verdient veel op het verkopen van likes en op Twitter kun je goed zien dat dit werkt: Veel mensen met veel followers volgen zelf evenveel mensen. Zij gebruiken een dergelijke tool. Zo kunnen belezen en betrokken lijkende mensen toch gewoonweg aandachtvragers blijken.

Natuurlijke reputatieversnellers werken prima en houden het sociaal en menselijk. Je wordt een topsporter als je hier goed mee omgaat. En met het juiste talent, de juiste discipline en de goede training kun je de best-of-the-best worden. Neem het in 2010 gestarte Archello.com, dat van meet af aan veel effort stopt in het brengen van rich content. Resultaat (in recordtijd): 275.000 likes, en in het verlengde hiervan: een enorm bereik onder precies de juiste doelgroep.

Kunstmatige reputatieversnellers kunnen ook erg goed werken, bijvoorbeeld door likes te kopen, maar gebruik ze met mate. Je loopt namelijk het risico door te slaan, met reputatieschade als gevolg. Vergelijk het maar met doping in de sport. Kortom: gebruik geen reputatieversnellers zonder de bijsluiter te lezen. En raadpleeg eventueel een (digi-)dokter.

Tot slot

Er komen vast nog dopingcontroles op internet: meters die aangeven wat je klakkeloos overneemt van anderen en welke tools of andersoortige pokon je gebruikt. Misschien komt dan ook wel iets anders nieuws, meer positief: de authenticiteitsmeter. Ik ben benieuwd of ‘the cloud’ dat goed gaat meten en evalueren. Sinds kort heeft Klout.com overigens een API. Met deze API kun je iemands reputatie digitaal ophalen. Ik verwacht dat zeer binnenkort het begrip ‘Reputation Based Access’ zijn entree zal doen, waarbij mensen op basis van hun reputatie behaalde toegang of mogelijkheden wel of niet krijgen.

Hoe verbeter, versnel en manage jij je (online) reputatie? Heb je nog onmisbare tips? Laat het weten in een reactie!