Facebook gaat adverteren in je nieuwsoverzicht

0

Na de introductie van de Facebook Timeline deze maand, ligt er weer verandering op de loer bij Facebook. Na een mislukt experiment met adverteren in het nieuwsoverzicht in 2006, gaat Facebook in 2012 opnieuw advertenties plaatsen in dit centrale gedeelte van de site.

Gesponsorde verslagen

Facebook-advertenties zijn op dit moment zichtbaar in de rechterkolom op de site. Facebook biedt gebruikers de mogelijkheid om deze reclame weg te klikken. De zogenaamde ‘gesponsorde verslagen’, die Facebook in januari van dit jaar introduceerde, zijn tot nu toe alleen zichtbaar aan deze rechterkant en kunnen ook weggeklikt worden.

Een voorbeeld van hoe een gesponsord verslag er nu uitziet. Bron: Facebook

Begin volgend jaar zal Facebook deze ads ook in je nieuwsoverzicht gaan plaatsen. Dit is vergelijkbaar met de ‘promoted tweets’ die Twitter eerder dit jaar in de timelines van zijn gebruikers introduceerde. LinkedIn introduceerde eerder dit jaar zijn ‘social ads’, maar die werden na verontwaardigde reacties van gebruikers zo aangepast dat er geen profielfoto’s meer in te zien waren.

Een gesponsord verslag in het nieuwsoverzicht. Bron: wearesocial.com

Voorzichtige aanpak

Facebook pakt de introductie van gesponsorde verslagen in de newsfeed van gebruikers volgens Inside Facebook voorzichtig aan. Zij kunnen alleen gesponsorde verslagen zien van pagina’s of gebruikers waarmee ze al verbonden zijn. Wel zal het waarschijnlijk vaker dan één keer per dag gebeuren dat gebruikers deze verslagen in hun nieuwsoverzicht zien. Facebook postte deze week bovenaan de gebruikerspagina’s een korte aankondiging die doorlinkte naar het advertentiebeleid van het bedrijf. “Advertenties zijn nodig om Facebook gratis te houden”, aldus een medewerker. Bekijk in onderstaand filmpje waarom Facebook het huidige advertentiebeleid heeft gekozen.

Conclusie

Facebook heeft al de nodige kritiek ontvangen na de introductie van de Timeline en het is maar de vraag of deze verandering in het advertentiebeleid positief ontvangen zal worden door gebruikers. De promoted tweets die Twitter in de timelines van zijn gebruikers is gaan plaatsen, hebben nauwelijks stof doen opwaaien, ondanks de verwachtingen van actieve gebruikers dat het veel hinder zou opleveren. Wellicht is dit bij de gesponsorde verslagen ook het geval, zeker omdat gebruikers deze verslagen alleen zien als ze van vrienden afkomstig zijn. Het is dus nog even afwachten tot begin volgend jaar om het effect te zien van deze verandering.