Innovatie

Google Chromebook: een computer voor iedereen

0

Chromebook. Het apparaat lijkt op een draagbare personal computer, maar het is een mobiel personal internet. Het heeft de hardware van een notebook, maar biedt met Google Chromium OS een directe toegangsdeur tot de cloud, waar een groeiend aantal goede webapplicaties klaar staan voor gebruik. In dit artikel mijn eerste ervaringen thuis en een mogelijke business case voor bedrijven.

Alles in de cloud

Google gebruikt de kracht van eenvoud. Goede hardware en software die je gemakkelijk kunt gebruiken en een gebruikersvriendelijke website. Al jaren geleden stapte ik over van de zoekmachine Altavista naar Google en nog steeds gebruik ik het dagelijks. Sindsdien heeft Google mij stap voor stap in de richting van de cloud getrokken. Eerst werd Gmail mijn digitale postkantoor en Contacts mijn adresboekje. Overal beschikbaar op al mijn apparaten. Daarna ging ik bij Google ook mijn foto’s, agenda en abonnementen stallen. Sinds kort gebruik ik zelfs de tekstverwerker. Op mijn computer werkte ik daardoor steeds vaker online, via de browser. Ook mijn browser werd er een van Google, toen ik als een van velen Chrome ging gebruiken.

De stille introductie van de Google-computer

Chrome was voor Google de voorloper van een geheel eigen operating system: Chromium OS. Afgelopen zomer heeft Google, in samenwerking met Acer en Samsung, de eerste computer met Chromium OS geïntroduceerd. Een dunne notebook met een beeldscherm van pakweg 12 inch.

Wist je dat? Goede kans van niet.

De lancering van de Chromebook is vrij geruisloos gegaan, zonder geruchten vooraf en zonder lange rijen kopers bij de start van de verkoop. Er kwamen enkele video’s op YouTube. En een website met een duidelijke presentatie en uitvoerige uitleg. De computer zelf kan bij een paar webwinkels worden besteld. Het maakte niet veel indruk. Ik zag kennissen en collega’s wel enthousiast in de weer met de iPad 2 of de Samsung Tab 10. Wanneer ik het met een enkele computerhobbyist wel eens sprak over die nieuwe computer van Google, dan was het oordeel al snel dat dit apparaat geen meerwaarde voor ons zou hebben. Immers, we gebruikten al Chrome – dus wat voegt Chromium OS toe?

Plus

Veel meer aandacht kreeg in dezelfde periode de introductie van Google+. Na eerdere mislukkingen met Google Wave en Google Buzz lijkt Google+ wel op weg om een serieuze concurrent van Facebook en Hyves te worden. Samen met de uitrol van Google+ zijn ook andere clouddiensten van Google visueel en met nieuwe opties aan Google+ gekoppeld. Hiermee biedt Google, samen met het groeiend aantal webapps in de Chrome Web Store, een breed pakket Web Apps, die juist op de Chromebook goed bruikbaar zijn.

Chromebook in je huis

Ik was afgelopen zomer vooral op mijn notebook met Chrome mijn weg aan het zoeken in Google+. Berichten plaatsen. Kringen aanmaken. Videogesprekken voeren. Het werkte allemaal vlot en prettig. Via de nieuwe Google Balk bovenin het scherm kon ik ook mijn Google Mail, Agenda, Docs en Reader openen en inzien. Eenmaal aangemeld bij het Google Account kon ik vrijwel al mijn veelgebruikte software met Chrome direct online gebruiken.

Toen onlangs mijn moeder van in de tachtig hulp vroeg bij een vastgelopen computer, moest ik meteen denken aan een structurele oplossing voor al haar kleine en grote computerergernissen: een Chromebook. Het herstel en de softwareupgrades van de aloude PC zouden meer tijd en geld kosten dan de vervanging door een Google Chromebook. Nadat ik Chromium OS (gratis) had uitgeprobeerd vanaf een USBstick wist ik het zeker. De Google-computer is juist ook goed bruikbaar voor de minder computervaardige gebruikers, die zonder gedoe de dagelijkse dingen als e-mail, websurfen, foto’s kijken en telefoneren met een computer willen doen. Waarom is de Chromebook ook een computer voor digibeten?

De Chromebook is:

  • Snel – hij start in ongeveer acht seconden op en kan onmiddellijk worden gebruikt vanuit de slaapmodus, door het dichtgeklapt scherm open te zetten.
  • Energiezuinig – een volgeladen accu gaat echt vele uren mee.
  • Veilig – apps, documenten, bladwijzers en andere browserinstellingen worden allemaal veilig op internet opgeslagen.
  • Eenvoudig te bedienen – de Chromebook heeft en groot touchpad en een toetsenbord met grote toetsen en enkele handige specifieke functietoetsen.
  • Zonder gedoe met software – wanneer de Chromebook opstart, wordt deze automatisch bijgewerkt met de nieuwste apps, functies, hardware- en systeemupdates en antivirussoftware.
  • Mobiel – een Chromebook is een pure internetcomputer en heeft dus ook internettoegang, zowel draadloos met WiFi als met een accessoire via bedrade Ethernet-netwerken. Er zijn zelfs modellen met geïntegreerde mobiele breedbandinternettoegang met een simkaart.

Een dag na de bestelling had ik de Chromebook al in huis. De installatie was in een kwartier gedaan – niet veel meer dan het aanmaken van een Gmail-acccount en het installeren van enkele Apps vanuit de Web Store. Voor de mondelinge uitleg over het gebruik van de nieuwe computer-met-alleen-een-browser aan mijn moeder had ik aan een paar uur voldoende. Zij nu doet alles wat zij voorheen met de Windows-PC deed, op wat zij haar Chrompy noemt.

Accepteer cookies

Chromebook in je bedrijf

Een Chromebook van de zaak. Stel je eens voor hoe dit bij jouw bedrijf zou kunnen uitpakken: Delete oude desktop-PC’s en notebooks en officepakketten op eigen bedrijfsnetwerken. Enter Google Apps en Chromebook. Toen ik dat deed zag ik meteen, naast een aantal praktische voordelen, ook een mogelijk aantrekkelijke business case.

Ik werk voor een dienstverlenend bedrijf met pakweg 450 medewerkers. Wij besteden grote sommen geld aan de eigen ICT-afdeling voor beheer en helpdesk, aan hardware en aan software en aan projecten met externe inhuur. Gewoon omdat we dat altijd zo gedaan hebben en er nog ruimte voor is in de begroting. Ik krijg een standaard zware notebook met dongel in bruikleen en de keuze uit twee modellen smartphones om zakelijk te gebruiken. Ik gebruik van die spullen slechts de simkaart. Ik zie ook steeds meer collega’s die liever hun eigen hardware aanschaffen. Wie wel de apparatuur van de zaak gebruikt, hoor ik klagen over de traagheid. Standaard werken we met netwerksoftware en pakketten van Windows, zoals het Office met Outlook. De meeste collega’s gebruiken maar een beperkt deel van de mogelijkheden, maar zien wel dat de gebruikte versie XP inmiddels toch wel wat verouderd is. Hoe zou dit alles anders kunnen zijn met de computer en apps van Google?

  • De Chromebook geeft meer werkplezier. De computer is zowel voor computerfreaks als voor digibeten gewoon prettig in het gebruik. De basisfuncties doen het meteen. Wie meer maatwerk wil kan terecht in de Web Store. Voor iedereen wat wils. Dat is op zich al productiever, want het verhoogt de motivatie er meer en beter gebruik van te maken.
  • De Chromebook kan een keuzeoptie zijn. Een optie naast de keuze voor een Bring Your Own Device-vergoeding. Google apps werken gewoon op alle computers en smartphones.
  • De Chromebook is geschikt voor Het Nieuwe Werken. Handzaam, snel en mobiel te gebruiken, met simkaart of met Wi-Fi. Met Google+ hangout kunnen vergaderingen videogesprekken worden. Met Google Cloudprint kunnen medewerkers via internet draadloos printen. Dat is hiermee standaard uitstekend gefaciliteerd.
  • De Chromebook is goedkoper. De computer zelf is al niet duur, maar werkt ook naadloos met Google Apps, en andere goedkope clouddiensten zoals bijvoobeeld Dropbox en Evernote. Een eigen bedrijfsnetwerk met software is niet meer nodig, waardoor fors bezuinigd kan worden op de ICT-uitgaven.

Wellicht is de introductie van de Chromebook op de consumentenmarkt ook wel zo geruisloos gegaan, omdat de ambities van Google vooral liggen bij het faciliteren van bedrijven en het onderwijs. Google richt zich volgend jaar versterkt op het bedrijfsleven en het onderwijs, met een combinatie van

Amit Singh, de Vice President van Google Enterprise, vatte onlangs in een blog de ambities van Google als totaaloplossing voor Het Nieuwe Werken goed samen: We’re better together: how cloud, mobile and social are transforming the way we work.

Wordt 2012 het jaar van Google?

Google kijkt altijd goed naar wat anderen succesvol doen. En probeert dat vervolgens zelf nog eenvoudiger en beter te doen. Dat is goed geslaagd met bijvoorbeeld Gmail, Agenda en Reader. In 2012 zullen spelers als Windows en Apple weer groots uitpakken. Zo lijkt 2012 het jaar te worden van iOS6 op de iPad 3 en iPhone 5 of wellicht ook wel van Windows 8. Google zou hen echter met Chrome, Google Apps, Google+, Google Currents, en de nieuwe hardware Chromebook én Google Nexus telefoon én de komende Google tablet wel eens in omzet kunnen benaderen of zelfs voorbijstreven.  Als ook maar de helft van deze 22 voorspellingen van Google-watcher Alex Chitu in 2012 uitkomen, zal in elk geval de Chromebook in 2012 doorbreken!