How to

Pinterest: Social & SEO = Pinteresting!

0

Pinterest is een succesvolle convergentie tussen social bookmarking en de visuele wereld, die sneller gaat dan de 140 tekens van Twitter. Maar sinds kort weten we ook dat Pinterest meer is dan een zeer beeldend sociaal netwerk: het is een traffic booster voor websites en webshops geworden.Sinds Google+ weten we dat sociale netwerken niet alleen een op zichzelf staand medium zijn, maar ook een belangrijke aanjager zijn van een hogere positie in de zoekmachine en meer traffic naar je website. Pinterest gooit met name bij dat laatste hoge ogen, zo blijkt.

Verwijzende site Pinterest

Bezoek stijgt met 4000% in 6 maanden

Pinterest genereert nu al meer verwijzend verkeer naar websites in vergelijking met bijvoorbeeld Google+, LinkedIn en YouTube, toch gevestigde namen in het social media landschap. Dat inzicht, tezamen met het feit dat Pinterest inmiddels vijf miljoen unieke gebruikers per maand heeft, maakt het een serieuze speler op sociaal gebied. Schreef ik een maand geleden nog over de nieuwe hype die Pinterest heette, momenteel is het duidelijk dat het meer dan alleen een hype is. De cijfers spreken boekdelen:

Unieke bezoekers stijging Pinterest

Stijging van het aantal unieke bezoekers per maand op Pinterest.com

Pinterest = Social + SEO

Pinterest voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het samensmelten van social media marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO), door de potentie die het heeft om websitebezoek te stimuleren. Zorg dus voor een goede omschrijving van de afbeeldingen en video’s op Pinterest, maar vergeet niet dat het een sociaal netwerk is en dus draait om interacties, gesprekken en connecties. Daardoor zorg je voor meer likes en repins, wat uiteindelijk zal bijdragen aan de virale verspreiding van content en dus meer websitebezoek genereert.

Cases van succesvolle organisaties op Pinterest zijn in Amerika inmiddels volop te vinden. Zo kan je als verhuurder van vakantiehuisjes een prachtig portfolio maken en meer boekingen teweeg brengen via Pinterest. Een goed voorbeeld van een sociaal merk, dat daardoor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen een positieve impuls geeft.

Meer Social, meer SEO

Hoe zorg je er voor dat je op Pinterest populair wordt, en daarmee ook meer traffic naar je website leidt? Enkele tips:

1. Zorg voor een vol board en wees specifiek

Hoe voller je board zit, hoe groter de kans dat men je boards gaat volgen. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een niche; op persoonlijk vlak is dat niet alleen een board met grappige foto’s, maar juist specifiek met grappige foto’s van kinderen of dieren. Als organisatie zorg je er voor dat de producten die je op je board zet eruit springen ten opzichte van concurrenten.

2. Wees onderscheidend en innovatief

In de hypefase van een nieuw sociaal netwerk, zorg je er voor dat je voorop loopt en creatief bent. Bijvoorbeeld door als bedrijf al je medewerkers op een board te pinnen, of zorg voor een innovatieve ‘contactpagina’ door je verschillende vestigingen met adres, telefoon en e-mail op een apart board te plaatsen.

3. Maak gebruik van de samenwerkingsmogelijkheden

Pinterest biedt de mogelijkheid om gezamenlijk aan een board te werken. Pin een foto of ontwerp en becommentarieer andermans pins. Pinterest zorgt automatisch voor een bronvermelding, zodat mede-bijdragers direct kunnen zien waar de afbeelding vandaan komt. Als organisatie kun je je klanten vragen wat zij graag in je nieuwste product willen zien. Het aantal likes kan dan uiteindelijk een beslisser zijn voor de productontwikkeling.

4. Check wie afbeeldingen van je website hebben gepind

Als je naar https://pinterest.com/source/website.nl/ (met jouw URL op de plek van website.nl) gaat, dan zie je welke pins door gebruikers van Pinterest zijn gebruikt. Ik heb dit getest met NU.nl, en zie hier de resultaten. Ook als je géén Pinterest account hebt, is het mogelijk om dit te bekijken.

5. Communiceer je Pinterest-account

Als niemand weet dat je Pinterest gebruikt, kan het lang duren voordat je boards en pins populair worden. Communiceer dus in je marketinguitingen en op je website dat je er bent. Dat kan onder andere door gebruik te maken van de Volg button van Pinterest:

Integratie buttons Pinterest

Tips om te starten

Hoe begin je nu eigenlijk met Pinterest? Hier een stappenplan:

  • Maak zelf een Pinterest account aan. Pin hier de afbeeldingen vanaf je website, zodat Pinterestgebruikers deze kunnen delen op hun eigen accounts. Zo stimuleer je het delen binnen Pinterest;
  • Pinterest - Drake UniversityZet hier je algemene informatie, links naar je website en Twitter-account op;
  • Maak daarnaast ook boards met afbeeldingen die je van andere gebruikers of websites pint. Pinterest vind het namelijk een stuk relevanter als je niet alleen je eigen materiaal promoot;
  • Plaats je producten, diensten, merken of ander onderscheidende elementen op je boards;
  • Re-pin andermans pins, like andere boards en geef commentaar op andere boards en pins om interactie te weeg te brengen;
  • Integreer de Pinterest-buttons op je website, zodat je account goed vindbaar is en je doelgroep makkelijker bepaalde afbeeldingen kan pinnen.
Heb je nog inspiratie nodig? Check dan eens enkele voorbeelden van businesses die Pinterest inmiddels hebben omarmd, zoals Nordstrom (kleding) en The Travel Channel. Maar ook als online marketing website of universiteit is Pinterest geschikt. Mogelijkheden te over!
Ben jij al enthousiast over de mogelijkheden van Pinterest?