Apps & Tools, How to

Google Analytics update: betere usability door nieuwe features

0

Vorige week heeft Google Analytics een update doorgevoerd in lay-out en bovendien diverse nieuwe features toegevoegd. Het bekende webanalytics-pakket wordt dus, na eerder al de vele wijzigingen en verbeteringen in 2011, constant verbeterd. Nu zijn het meer subtiele aanpassingen, dan echt aangepaste functionaliteiten, maar juist wel die aanpassingen die het pakket gebruiksvriendelijker maken. In dit artikel een korte samenvatting van deze ‘nieuwtjes’.

Lay-out: duidelijker

Het menu is wat strakker getrokken en submenu’s zijn voorzien van icoontjes, waardoor de diverse rapport-items beter visueel herkenbaar zijn. De items in het hoofdmenu springen er meer uit en ook de link ‘beheer’, om naar de account- en profielinstellingen te gaan, is verduidelijkt.
hoofdmenu Google Analytics Daarnaast zijn subtiele designwijzigingen doorgevoerd, waardoor de tabellen, rapportages en grafieken net iets duidelijker en prettiger leesbaar zijn geworden. Zo kun je eenvoudig een extra statistiek selecteren om te vergelijken, zijn icoontjes in het submenu toegevoegd en is de standaard weergave van de basisstatistieken verbeterd. Qua usability wat mij betreft een vooruitgang.

screenshot submenu GA

Weergave laadtijd van rapporten

Als je met Google Analytics werkt, zul je vast wel eens wat gefrustreerd naar je scherm hebben gekeken, terwijl je gegevens ophaalde. Vaak moest je een tijd wachten, maar hoe lang precies was nooit duidelijk. Het laden van rapporten kan lang duren, vanwege de grote hoeveelheden data die opgehaald moet worden of omdat rapporten niet direct beschikbaar zijn en berekend moeten worden op het moment dat je het opvraagt. Dit is met name het geval als je in een rapport een tweede dimensie toevoegt. Als gebruiker is geen zicht hebben op wachttijd erg vervelend. Dit is met de nieuwe update gelukkig verleden tijd. De toegevoegde visuele indicator toont je de voortgang van het laden van het rapport.

indicator snelheid Google Analytics rapporten

Laden rapportgegevens: veel sneller

Vanwege de vele data die doorgaans per rapport opgehaald moet worden, kost de berekening van en juiste weergave van gegevens voor elk rapport veel tijd. Door de update worden de data eenmalig geladen en vervolgens bewaard in je cache. Op die manier hoef je niet elke keer te wachten tot de data opnieuw is ingeladen, wanneer je tussen rapportages aan het switchen bent. Rapporten kunnen zo simpelweg eerder worden getoond. Of een rapport is opgeslagen in je cache, zie je aan de melding rechts onder het rapport:

melding opgeslagen in rapport in cache

Bepaal zelf omvang van de rapportberekening

In de modus voor snelle toegang, zie je dat rapporten met grote hoeveelheden data (> 250.000 bezoeken, events of transacties) niet in z’n geheel geladen worden, maar vaak slechts voor een deel. Deze melding verschijnt dan in een gele balk. Die zie je vaak als je het rapport uitbreidt met een tweede dimensie. Het is dan een statistische steekproef uit de data die in het rapport gepresenteerd wordt. Hierdoor zijn de resultaten niet exact, maar een schatting. Het analyseren van gegevens uit een statistische steekproef levert echter vergelijkbare resultaten op als het analyseren van alle gegevens. Voordeel hiervan is dat het rapport sneller geladen wordt, wat de gebruikerservaring weer ten goede komt. Vóór de update was de ondergrens voor de steekproef nog 500.000 interacties. Dit is nu verlaagd naar 250.000, waardoor rapporten met dergelijke grote hoeveelheden data nu ook sneller geladen worden.

icoontje zelf aantal bezoeken bepalenHoewel de berekening, en daarmee de resultaten van het rapport, nauwkeurig zijn, kun je door de nieuwe update ook zelf aangeven hoeveel bezoeken je wilt laten meetellen in de berekening van de gegevens. In het geval dat het rapport gegevens ophaalt van een steekproef van het totaal aantal bezoeken, verschijnt in de rechter bovenhoek van het rapport een icoontje. Door hierop te klikken, verschijnt er een schuifregelaar: je kunt dan zelf het aantal bezoeken instellen.Hoe meer bezoeken, hoe meer zwarte blokjes in het icoontje verschijnen.

icoontje zelf aantal bezoeken bepalen-schuifjeVervolgens wordt het rapport herberekend op basis van het door jou ingestelde aantal bezoeken. Dit aantal wordt vastgehouden voor alle rapporten waar dit van toepassing kan zijn, totdat je weer uitlogt.

Standaard rapport basis voor aangepast rapport

Heb je ook wel eens meegemaakt dat de standaardrapporten net niet die metrics toonden die je had willen hebben? Vervolgens moest je dan een nieuw aangepast rapport maken en het rapport opnieuw opbouwen met de metrics die je wel wilde zien. Dat is vanaf nu ook verleden tijd! Het standaard rapport kan namelijk als basis gebruikt worden voor aangepaste rapporten. Deze kun je naar wens ‘customizen’ en vervolgens opslaan, zodat je deze weer kunt terug vinden in Aangepaste rapporten.

standaard rapport aanpassen in Google Analytics

Aanpassen gaat nu dus een stuk eenvoudiger, waardoor je sneller de gewenste gegevens in een rapport krijgt voorgeschoteld. Voorlopig heb ik deze functionaliteit alleen nog maar gezien bij de Advertentie-rapporten. Ik neem aan dat dit – in fasen – naar de andere rapporten wordt uitgebreid.

Update in het rapport zoekmachineoptimalisatie

Sinds oktober vorig jaar is Webmaster Tools geïntegreerd in Google Analytics. Dit maakte het mogelijk om bijvoorbeeld de posities van je site per zoekterm te zien binnen de organische zoekresultaten. Ook het aantal vertoningen, klikken en CTR worden per zoekterm getoond. Google kondigde eind januari aan dat ze de berekening van de positie van het zoekwoord voor dit rapport hebben aangepast. Eerst werd berekend wat de gemiddelde positie van het zoekwoord was en werd dit gerapporteerd. Sinds eind januari wordt de hoogste positie die het zoekwoord heeft gehaald in de betreffende periode getoond.  Deze aanpassing heeft Google doorgevoerd n.a.v. feedback, zodat het beter aan de verwachtingen van de gebruiker voldoet.

Zijn dashboards nu eindelijk te delen?

Ja en nee. Met de nieuwe update is het mogelijk om dashboards te delen tussen verschillende accounts en profielen, maar dit kan voorlopig alleen maar met een link. Met deze link kan de andere gebruiker het dashboard kopiëren en zo opslaan en gebruiken in zijn eigen account. Door deze functionaliteit kun je dus het dashboard uit een ander profiel gebruiken en is het niet meer nodig voor een andere gebruiker om een dashboard opnieuw handmatig op te bouwen. Enorm handig, zeker als je meerdere accounts en profielen beheert.

dashboard delen

Het grote wachten is nu op het moment dat Google aankondigt dat een dashboard als pdf kan worden opgeslagen en automatisch per mail periodiek kan worden verzonden. Hoewel het een van de hoogste prioriteiten heeft bij de developers van Google, is het vooralsnog niet bekend waneer ze zover zijn. Wellicht dat ze hier op de Google Analytics User Conference op 21 en 22 maart in Amsterdam meer duidelijkheid over kunnen geven. Dan is namelijk Paul Muret, Engineering & Product Director bij Google, een van de keynote sprekers. Zolang dit nog niet mogelijk is in de nieuwe versie, zal de oude versie sowieso nog blijven bestaan.

Kortom, ondanks de beperking van de dashboards, zijn er weer goede en handige verbeteringen doorgevoerd, die de usability van Google Analytics enorm verbeterd hebben. Veel succes met het benutten van de updates!