How to

Google Webmaster hulpprogramma’s voor dummies

0

Hoe goed kunnen (potentiële) klanten jouw website vinden? Bied jij wat zij zoeken? Hoe staan jouw producten en diensten vermeld in de zoekresultaten? Kan je pagerank hoger? Wie de vindbaarheid en klantvriendelijkheid van zijn website wil bewaken èn verbeteren, kan niet zonder ‘Google webmaster hulprogramma’s’. Deze gratis tool box is niet nieuw, maar zó belangrijk dat ie altijd bij de hand moet zijn.

Het ‘Google webmaster hulpprogramma’s’, of ‘Google webmaster tools’, is gemaakt om te evalueren hoe Google jouw site heeft geïndexeerd en hoe jouw webpagina’s worden gevonden. Het ultieme doel daarbij is om de (be-)zoekers optimaal van dienst te zijn en een zo hoog mogelijke positie in de zoekresultaten te behalen. Om dat te bereiken, kun je eigenlijk niet zonder dit, ook voor niet-techneuten hanteerbare, programma. Ik zet de belangrijkste toepassingen op een rij.

Zoeken en gevonden worden

Wie t-shirts verkoopt wil in de eerste plaats gevonden worden op ‘t-shirts’ en niet op ‘katoen’ en al helemaal niet op ‘software’. In Webmaster T-hirt Googlehulpprogramma’s zie je onder ‘Zoekopdrachten’ drie bronnen van informatie:

  • de zoekwoorden die potentiële klanten bij Google hebben ingetypt en die hebben geleid tot een ‘hit’ met jouw webpagina‘s als zoekresultaat.
  • De positie die jouw webpagina in die zoekresultaten had: stond je bijvoorbeeld ergens ver weg op positie veertig op pagina vier in de zoekresultaten, of stond jouw hit bovenaan op de eerste pagina, die felbegeerde A-locatie?
  • Het aantal keren dat op jouw zoekresultaat is doorgeklikt naar jouw pagina.

Onder ‘zoekwoorden’ vind je de ‘meest voorkomende woorden’ op jouw site; dat zijn de sleutelwoorden waarop Google jouw webpagina’s heeft geïndexeerd en waarop je dus vooral wordt gevonden.

De kunst is om met behulp van dit soort informatie je website te verbeteren. Zijn de zoekopdrachten en zoekwoorden in lijn met je verwachtingen? Zo nee, dan moet je de content (inhoud) en metadata van je site aanpassen. Zo ja, dan kan het slim zijn de pagina’s waar klanten binnenkomen nog eens extra op te poetsen.

De eerste keer

De eerste indruk is altiíd belangrijk, dus laat je ook in de zoekresultaten meteen van je beste kant zien. Via ‘sitelinks’ kun je, bij websites waar dit van toepassing is, bepalen welke links van jouw site zichtbaar zijn onder het zoekresultaat. Denk bijvoorbeeld aan ‘contact’, ‘openingstijden’, of ‘aanbiedingen’. Zo kun je optimale service bieden en de bezoekers ook sturen. Google bepaalt overigens zelf of een sitestructuur technisch geschikt is om die links bij het zoekresultaat te tonen. Vooralsnog kun je daar, voor zo ver ik weet, weinig zelf aan doen.

Eén link zegt meer dan duizend woorden

‘Eén link zegt voor Google meer dan duizend woorden.’ Onder ‘links naar uw site’ zie je op welke sites jouw site wordt gelinkt en hoe vaak. Het totale aantal links en het belang van de sites waar ze staan, is voor Google een factor om jouw site hoger of lager in de zoekresultaten te plaatsen. Hoeveel bezoekers via die links naar jouw site komen is overigens een ander verhaal. Daarvoor moet je naar Google Analytics, het webstatistiekprogramma dat vooral het verkeer op je site analyseert.

Ook de links binnen je eigen site wegen mee. Onder ‘interne links’ zie je welke pagina’s binnen jouw site volgens Google belangrijk zijn. Een pagina direct onder de homepage, dus meteen achter de voordeur, telt bijvoorbeeld zwaarder mee dan een pagina waarvoor je drie klikken verder moet lopen. Kortom, zorg dat de voor jou belangrijke pagina’s ook binnen je eigen site hoog in de hiërachie staan.

Wijs Google de weg

Verkeersbord

Wel eens de weg kwijt geraakt? Een afslag gemist, van het pad af geraakt? Geeft niks, dat overkomt zelfs de beste verkenners: Google mist bij hetindexeren of nalopen van een site wel eens een ‘afslag’, doordat die afslag verborgen is achter allerlei scripts of ogenschijnlijk nergens naar leidt. Gevolg: niet alle webpagina’s worden in kaart gebracht en blijven dus onvindbaar. Je kan dit voorkomen door onder ‘sitemaps’ zelf een (xml-) sitemap met alle url’s naar Google te sturen. Zo wijs je Google de weg en worden ook de pagina’s bezocht die bij een normale indexeringsronde (crawlprocedure) niet worden gevonden. Omgekeerd, niet onbelangrijk, kun je hier ook pagina’s vermelden die Google niet (meer) mag indexeren.

Sorry, verkeerd adres

Stel je rijdt naar een winkel en het adres blijkt niet te kloppen. Wat doe je dan? Je gaat grommend weg en als je onderweg elders je boodschap kan doen, dan doe je dat. Zo gaat het ook met weblinks (url’s) die niet meer werken. Onder ‘crawlfouten’ zie je alle pagina’s met technische fouten, waaronder de pagina’s die leiden naar een niet meer bestaand adres (‘301-errors’). Je zal verbaasd staan hoeveel sites nog tientallen zo niet honderden pagina’s tellen die niet (meer) werken en waar men potentiële klanten de deur uitjaagt. Oftewel: opschonen en regelmatig aanharken!

Google+

‘Heeft u een klacht, vertel het ons. Bent u tevreden, vertel het anderen.’ Dat laatste deel van deze oude tegeltjeswijsheid gaat op voor Google Plus: gebruikers van dit sociale netwerk kunnen webpagina’s waarderen door het toekennen van een ‘+’ (met de Google+-knop). De gebruikers van dit netwerk krijgen zo inzicht in de voorkeuren van hun mede netwerkgebruikers. Die ‘plussen’ bij een webpagina worden ook getoond in de zoekresultaten en ze wegen voor Google ook mee in de positiebepaling in de zoekresultaten. Onder ‘Google + statistieken’ zie je onder andere het aantal keren dat een gepluste webpagina in de zoekresultaten is getoond, het effect van die plussen op de rangschikking van die zoekresultaten, en hoe vaak op jouw link is doorgeklikt.

Wachtrij

De kortste rij

Kies jij in de winkel ook altijd de snelste kassa? Om diezelfde reden is de snelheid waarmee een webpagina zich laat laden door een browserbelangrijk. Onder ‘prestatiesnelheid’ zie je of Google jouw site in de groene of rode zone plaatst. Bij rood is het ‘kassa bij!’ en moet de webmaster aan de slag. Gaat dit nog wel over indexeren? Jazeker. Google geeft strafpunten voor een lange wachttijd en daardoor daalt je pagerank en word je dus minder snel gevonden.

Meer

De toolbox biedt ook uitkomst bij het bestrijden van malware, het wijzigen van je site-adres, het beperken van de crawlertoegang en bijvoorbeeld het verbeteren van je HTML in relatie tot de inhoud en metadata. Maar omdat dit een artikel moet blijven voor dummies, zetten we hier een punt.

Met dank aan Google Webmasters en mijn collega’s Jeffrey Otten en Chris de Moor.