How to

Facebook Timeline instellen: 10 last minute tips voor brand pages

0

Is jouw Facebookpagina al ‘Timeline ready?’ 30 maart is het zover: iedere fanpagina gaat over naar het nieuwe ontwerp. Als pagina-eigenaar heb je nog 2 dagen de tijd om je Facebookpagina voor te bereiden. Tijdens het instellen van de fanpagina van Frankwatching kwamen wij de nodige dingen tegen. Daarom in dit artikel 10 praktische tips voor als je aan de slag gaat met de Timeline van jouw pagina.

1. Je Timeline achter de schermen bewerken

Als beheerder van een Facebookpagina kun je je Timeline tot 30 maart 2012 achter de schermen bewerken. De fans van de pagina krijgen dus nog niets te zien (mits je goed oplet!). Zorg dat je ingelogd bent als jezelf (dus niet als de pagina) en klik bovenaan de pagina op preview of voorbeeld bekijken. Je kunt altijd weer terug naar de oude versie.

Als je de Timeline wilt bewerken door bijvoorbeeld een ‘milestone’ of ‘statusupdate’ in het verleden toe te voegen, moet je 1) ingelogd zijn als persoon (in ons geval bijv. als Saskia de Laat) én bovendien 2) bij plaatsingsvoorkeuren het vinkje aan hebben staan. (>pagina bewerken > jouw instellingen > plaatsingsvoorkeuren > ‘Altijd berichten plaatsen namens [naam pagina], ook als je Facebook als Saskia de Laat gebruikt’). Als je dat niet doet, lukt het niet om iets toe te voegen. Pas na het publiceren van de Timeline kun je als je ingelogd bent als pagina (in ons geval als ‘Frankwatching’) de Timeline bewerken.

2. Cover photo: zorg voor goede kwaliteit & afmetingen

Bovenaan de Timeline staat een grote ‘cover photo’. De afmeting hiervan is 851 pixels bij 315 pixels. Groter of kleiner kan natuurlijk ook, maar dan heb je geen controle over hoe het eindresultaat zal zijn. Facebook past de foto dan automatisch aan aan het formaat.

Er is veel te doen om het feit dat Facebook de kwaliteit van geüploade afbeeldingen (ook in de juiste afmetingen) vermindert. Daar is helaas voor zover wij weten niets aan te doen. Ga je zelf iets ontwerpen, dan lijkt een 300 dpi PNG afbeelding “the best of the worst” als het gaat om kwaliteit. Voor meer info over afmetingen van afbeeldingen in de nieuwe timeline, zie dit artikel van Bastiaan Neurink.

3. De cover photo is belangrijk, maar vergeet de profielfoto niet

De grote cover photo geeft een mooie kans om een prachtige pagina te maken. De profielfoto biedt daarbij een extra visuele kans. Een samenspel tussen die twee is natuurlijk prachtig. Er zijn fantatische voorbeelden te vinden van pagina’s die de twee afbeeldingen op een geweldige manier combineren. Zie bijvoorbeeld de pagina van Chocomel of van Old Spice.

profielfoto vs cover photo timeline

Wat je je daarbij moet realiseren, is dat je fans je fanpagina niet vaak zien nadat ze ‘like’ klikken. Als ze daarvoor al naar je fanpagina gaan! Het kan ook zijn dat ze via een widget op een website op ‘like’ klikken, bijvoorbeeld. Of via hun smart phone.

Wat zowel fans als hun vrienden wel veel zien, is je profielfoto. Die staat voor al je updates in hun stream, en ook voor de commentaren of likes die je als pagina achterlaat her en der op Facebook.

4. Voer eerst de datum van oprichting in

Facebook weet wel wanneer je je fanpagina hebt aangemaakt, maar niet wanneer je bedrijf is opgericht. Daarom is het belangrijk om de startdatum van je bedrijf als milestone toe te voegen. Als je die datum nog niet hebt ingevoegd, kun je geen updates of milestones toevoegen in het verleden (voor je Facebookpagina is gestart). Het is vervolgens logischerwijs ook niet mogelijk om milestones of statusupdates toe te voegen van voor de datum van oprichting.

Frankwatching opgericht

5. Milestones & status updates in het verleden toevoegen

Frankwatching verhuisdJe kunt zoals gezegd zowel status updates als milestones toevoegen in het verleden. Een milestone herken je aan het vlaggetje. Als je een milestone of statusupdate wil toevoegen en je wil dat deze nog niet zichtbaar is voor je fans, zorg dan dat het vinkje bij “verbergen van nieuwsoverzicht” aan staat. Dan komt je bericht niet in het nieuwsoverzicht van de fans terecht en is hij niet zichtbaar in het ‘oude design’ van de pagina, zoals de fans en niet-fans hem momenteel nog zien.

Let op: bij het toevoegen van een afbeelding in het verleden (als status update, dus niet als milestone), verschijnt deze vreemd genoeg wel op de pagina in het oude design! We hebben nog niet ontdekt hoe je dit kunt voorkomen.

6. Over de breedte – of in een kolom?

Je kunt status updates en milestones zowel over de breedte van de pagina, als over de breedte van 1 van de 2 kolommen tonen. Wij vinden een beetje afwisseling wel mooi, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Milestones staan standaard over de hele breedte van de pagina.

aanpassen breedte updates

Als je wilt dat een milestone of een statusupdate niet meer over de volledige breedte staat, dan klik je rechtsboven op het sterretje op “verwijderen uit hoogtepunten”. Vervolgens komt de milestone links of rechts van de lijn in het midden te staan. En omgekeerd kun je updates op die manier over de breedte van de pagina tonen. De enige milestones die je niet kunt aanpassen zijn de ‘oprichting’ en ‘joined facebook’, die staan altijd over de hele breedte.

7. Milestones aanpassen

Aanpassen update op timeline

De milestones kun je heel makkelijk bewerken (zowel de datum, tekst als de afbeelding), door op het potloodje rechtsboven in de milestone te klikken. Als je de milestone opnieuw opslaat, hoef je niet bang te zijn dat hij in het nieuwsoverzicht van de fans komt. Statusupdates kun je niet bewerken.

Je kunt een milestone of hoogtepunt (statusupdate met sterretje) ook vastpinnen bovenaan de pagina door op het potloodje te klikken en vervolgens te kiezen voor “vastmaken aan bovenkant” (‘pin to top’ voor wie de Engelse versie van Facebook gebruikt). Daarmee zorg je dat die update of milestone als eerste zichtbaar is in je timeline, helemaal bovenaan je pagina.

8. Niet iedereen ziet hetzelfde (of wel)

De Timeline voor merken is voor je fans gepersonaliseerd. Je ziet als gebruiker op de Timeline naast updates van de pagina zelf, ook updates staan van mensen die interacteren met de pagina. Dat zijn alleen mensen waar jij als ‘persoon’ bevriend mee bent. Als je als paginabeheerder niet wilt dat je Timeline gepersonaliseerd wordt voor je fans, kun je dit aanpassen via de instellingen (> pagina beheren > toestemmingen beheren). Je kunt kiezen voor toestaan of verbergen.

9. Sturen van privéberichten tussen fan en pagina

bericht sturen door fansVia de knop Berichten kunnen fans privéberichten naar sturen naar de beheerders van de pagina. Op elk privébericht kun je vervolgens 1 bericht terugsturen. De knop komt boven aan de pagina, net onder de cover photo te staan. Een mooie optie vinden wij, onze ervaring met bijv. Twitter is dat heel veel mensen het fijn vinden om op deze manier even contact te hebben of iets te vragen.

Je kunt de knop ook verwijderen van de pagina, via de instellingen: > beheren > pagina bewerken > Berichten: de knop ‘Bericht’ weergeven op [naam pagina].

10. Je Timeline: een canvas dat nooit af is?

aanpassen updates tijdstip verleden

Als de Timeline eenmaal gepubliceerd is, kun je er nog gewoon aan werken. Je kunt op de (gepubliceerde) Timeline alle updates, ook nieuwe, een (andere) datum in het verleden geven. Dit doe je door op het klokje te klikken, zie screenshot.

Dat klokje verschijnt overigens pas als je begint met typen in je status update, of nadat je aangegeven hebt welke file je wilt uploaden bij het maken van een foto-update. Vergeet bij gewone status updates (zie opmerking over foto’s onder punt 5) niet het vinkje aan te klikken zodat de update niet verschijnt in de stream van je fans! Tenzij je dat wilt, natuurlijk.

Ervaringen? Ideeën? Tips?

Onze Facebook Timeline staat inmiddels live. En de jouwe? Wat vond je lastig? Wat vind je leuk? Ervaringen?

Heb jij nog suggesties voor onze pagina of de invulling van onze Timeline, dan zijn we daarin erg geïnteresseerd! Je kunt ze in een reactie zetten hier of op Facebook of direct aan ons sturen (redactie@frankwatching.com). Ook inzendingen voor onze cover photo (die we vanaf nu regelmatig willen gaan vernieuwen) zijn welkom. Of heb je een idee over de content – wat zie jij graag terug op onze fanpagina? Ook dat vinden we leuk om te horen, dan gaan we er mee aan de slag!