Apps & Tools, Cases, How to, Onderzoek

Facebook Monitor: 7 miljoen fans in maart

0

In samenwerking met Frankwatching doen we maandelijks verslag van de verschuivingen in de top 100 Nederlandse Facebookpagina’s en belichten we bovendien de campagnes die hierachter schuil gingen. Als digitale DJ’s praten we je bij over de sterkste stijgers, de nieuwe binnenkomers en de top 10. Vandaag kijken we naar de maand maart, met dit keer een aantal verassende stijgers en verrassende feiten.

Marco Borsato de sterkste stijger

De sterkste steiger deze maand is de fanpagina van artiest Marco Borsato. Deze pagina stond begin maart nog op 6,786 fans, maar wist in maart met maar liefst 340% te groeien naar 29.805 fans. Ook het Wereld Natuur Fonds wist – via allerlei kleine acties en ondersteund via een uitgebreide Facebook advertising campagne – met maar liefst 116 % te groeien naar 32.844 fans. Online warenhuis Wehkamp moest het met een procentje minder doen, maar wist zijn fanbase deze maand met 115% te verdubbelen van 13.678 naar 29.454 fans. Andere sterke stijgers deze maand waren Nivea Nederland (49,6%), Landal Greenparks met Lentefeud (48,7%, Ben & Jerry’s met hun altijd favoriete Free Cone Day (37%) en Hunkemoller met de Get behind the scenes campagne (36,6%). De volledige top 10 vind je hieronder:

Facebook Monitor Maart 2012 - Top 10 stijgers

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 april 2012

Ik Hou van Holland , Feyenoord en AXE

Als we kijken naar de top 10 pagina’s met het hoogste gemiddelde engagement, dan zien we de pagina’s van Marco Borsato, wehkamp.nl en het Wereld Natuur Fonds (WNF) ook in deze lijst terugkomen. Zij hebben de sterke groei weten om te zetten in een hoge engagement. De nummer 1 positie deze maand gaat echter naar het televisieprogramma Ik Hou van Holland. De redactie weet de sfeer in de aanloop naar de TV-uitzending en na afloop via de Facebook pagina goed vast te houden. De community manager(s) van sportclub Feyenoord Rotterdam weten de fans ook goed voor zich te winnen en zijn met 111 posting in de afgelopen maand in ieder geval een van de koplopers op dit gebied.

Ook AXE Nederland wist zich deze maand weer in de top 10 te handhaven. Met de introductie van AXE Anarchy (for him and her) and AXE Hair kwamen ze gelukkig ook geen gesprekstof te kort. De allerlaagste engagement deze maand kwam voor rekening van Seats & Sofas, wat gezien de aankoop van de vele fans uit New Delhi niet echt als een verrassing komt. Een andere opvallende pagina, zonder ook maar enkele vorm van engagement, is die van de KNVB, die welgeteld nul berichten plaatste deze maand. Erg opvallend in de aanloop naar het EK, terwijl bijna elk merk druk bezig is met een (Facebook)campagne om hierop in te haken. Hieronder weer de complete engagement top 10.

Facebook Monitor Maart 2012: Top 10 engagement

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 april 2012

7 miljoen fans

Het leek ons deze maand leuk om ook eens wat interessante feitjes over de 100 grootste Nederlandstalige Facebookpagina’s op een rijtje te zetten. Gezamenlijk hadden de top 100 grootste merken op 1 april maar liefst 7.047.432 fans, een gemiddelde van net iets meer dan 70.000 fans per pagina. Op 1 januari waren dit nog “slechts” 4.770.920 fans. Deze groei is ook goed te zien in de onderstaande figuur.

Facebook Monitor - Groei top 100 fans

De groei van deze 100 pagina’s vlakt echter wel wat af. Was de gemiddelde groei van de top 100 pagina’s over december 2011 nog 23,94%, in maart is deze gemiddelde groei gedaald tot 14,72%. De top 100 pagina’s plaatsten gezamenlijk 4.811 berichten en genereerden hiermee 518.790 likes en 128.316 reacties. Dit kwam neer op een gemiddeld interactieratio van 0,25%. Hieruit blijkt dat de gemiddelde fanpagina nog steeds niet heel erg goed in staat is om het gesprek met zijn fans aan te gaan.

De hierboven genoemde aantallen zijn slechts een momentopname. Kijk voor de meest actuele data en de volledige Top 100 op FacebookMonitor.nl. De monitor is een initiatief van Facebook marketingbureau a friend of mine in samenwerking met fullservice internetbureau Yes2web.