Cases, How to

Eerste Nederlandse Facebook Deals-campagne: Schiphol & Starbucks

0

Met haar enorme hoeveelheid gebruikers en enorme bereik, is Facebook altijd op zoek naar nieuwe manieren om gebruikers en adverteerders bij elkaar te brengen. Dat kon al met Facebook Ads, maar daar is sinds kort ook Facebook Deals bij gekomen. Kort geleden startte Schiphol de eerste Facebook Deals campagne in Nederland, en met groot succes! Een interview met Saskia Jacobs, online marketeer bij Amsterdam Airport Schiphol, over de ‘Do’s & Don’t’s’ van het nieuwe Facebook Deals.

Wat zijn Facebook Deals precies en hoe werken ze?

Facebook Deals zijn aanbiedingen die je als adverteerder op je Facebookpagina plaatst. Ze zijn zichtbaar voor je fans en voor iedereen die via Facebook Places incheckt. Gebruikers kunnen de aanbieding claimen en ontvangen vervolgens per e-mail een coupon. Het leuke is dat na het claimen de aanbieding ook op het prikbord van de betreffende persoon verschijnt. Hierdoor is de aanbieding zichtbaar voor de vrienden van die persoon. Adverteren via Facebook Deals is momenteel nog gratis. Uiteraard hoopt Facebook dat bedrijven de aanbieding via Facebook Ads meer aandacht gaan geven.

Waar kunnen marketeers Facebook Deals voor inzetten?

Facebook Deals kunnen worden ingezet voor allerlei soorten campagnes, zoals kado-, upgrade- of kortingsacties. Facebook zelf maakt onderscheid tussen vier verschillende soorten campagnes.

  • Individuele Deals – Een éénmalige actie, zoals bijvoorbeeld een tijdelijke korting.
  • Loyalty Deals – Beloon je loyale klanten, bijvoorbeeld met een actie die pas geldt na een bepaald aantal check-ins.
  • Vriendendeals – Bijvoorbeeld kortingsacties, die gelden vanaf een bepaald aantal personen.
  • Goede doel Deals – Acties die deelname belonen door een donatie aan een goed doel te doen.

De eerste Nederlandse Facebook Deals-campagne

Waarom koos Schiphol Group voor een Facebook Deals-campagne?

“Schiphol heeft ontzettend veel check-ins op Facebook. We wilden onze fans op Facebook de kans geven om te profiteren van leuke en interessante aanbiedingen op de luchthaven. We hebben al langere tijd direct contact met Facebook over de mogelijkheid om Deals te plaatsen. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat we als eerste in Nederland een Facebook Deals hebben gestart.

Hoe was de campagne zelf ingericht?

“We hebben gekozen voor een deal, die overal op Schiphol verkrijgbaar is. We zagen in posts op Facebook dat mensen de merken ‘Schiphol’ en ‘Starbucks’ met elkaar in verband brengen. Het leek ons daarom leuk de eerste Facebook Deal samen met Starbucks op te zetten. De campagne zelf was heel simpel en laagdrempelig opgezet: ‘Bestel een kopje koffie of thee bij Starbucks op Schiphol en krijg de 2e gratis!’. De enige voorwaarde die we aan de aanbieding hebben gesteld, is de datum tot wanneer de aanbieding gebruikt kan worden. We hebben er bewust geen andere voorwaarden aan gesteld om een zo groot mogelijk publiek te trekken.”

De campagne was gericht een tweede kopje Starbucks koffie. Wat is dan de meerwaarde voor Schiphol zelf?

“Ten eerste werkt Schiphol natuurlijk graag samen met de merken die zijn gevestigd op de luchthaven. Wat goed is voor onze partners, is ook goed voor ons: de actie genereert traffic naar de Starbucksvestigingen op Schiphol, dus ook naar Schiphol zelf. Bovendien werd er door de aanbieding wereldwijd enorm veel over de Schipholpagina gepraat op Facebook (op de top van de campagne zelfs meer dan dat er over Justin Bieber, FC Barcelona, Lady Gaga of Barack Obama werd gesproken). Schiphol is als merk dus goed de wereld overgegaan.”

Wat is het resultaat van de campagne?

“De resultaten van de campagne waren nogal overweldigend. Binnen 48 uur stond de teller op 1,7 miljoen deelnemers en ruim 40.000 likes. Op de piek van de campagneaanbieding werd de deal 3.400 keer per minuut geclaimd (dat zijn 57 claims per seconde). Uiteindelijk heeft de aanbieding in totaal 1,8 miljoen deelnemers en 53.000 likes gegenereerd. Met name in Azië is de aanbieding heel viraal gegaan. Er zijn veel berichten geplaatst op onze wall, die we uiteraard hebben vertaald. Het was leuk om te lezen hoeveel Aziaten naar Schiphol wilden reizen om een kop koffie te halen. Schiphol heeft een hoop nieuwe Aziatische fans aan de campagne overgehouden. De uitdaging is nu om deze doelgroep nog gerichter aan te spreken met gerichte aanbiedingen. Opvallend is trouwens wel dat de offline conversie nog een stuk achter bleef: er zijn uiteindelijk slechts een kleine 100 coupons daadwerkelijk ingewisseld.”

De resultaten van de campagne. Klik voor een vergroting.

Wat zijn de learnings van de campagne en welke tips kun je meegeven?

“Op basis van onze ervaring: houd rekening met echt alle virale scenario’s, dus ook met een enorm succes. Bij een volgende aanbieding zullen we zeker rekening houden met de kans dat de actie een groter bereik heeft dan verwacht en zullen we eerder segmenteren op ‘land’ of ‘taal’. Ondertussen werken we alweer hard aan de ontwikkeling van een volgende Deal en daarbij willen we uiteraard opnieuw zo’n grote doelgroep aanspreken en bereiken.”

Update: Facebook Deals wordt Facebook Offers

Facebook heeft haar programma ‘Deals’ inmiddels aangepast en hernoemd naar ‘Facebook Offers’.

Offers is eigenlijk een uitgeklede, nog simpelere versie van ‘Deals’. Facebook omschrijft de nieuwe opzet als volgt: via Facebook Offers kunnen bedrijven coupons en acties aanbieden aan hun fans. Verspreiding verloopt zowel via posts, die verschijnen in de newsfeed van volgers (zowel desktop als mobiel), als via gesponsorde verhalen (advertenties).

Facebook Offers is momenteel nog niet beschikbaar voor alle eigenaren van ‘Pages’ (nu alleen nog beschikbaar in Beta versie voor Facebook’s advertentie partners). Facebook heeft echter al aangegeven dat Offers binnenkort ook beschikbaar zal zijn voor kleinere adverteerders. Grote verschillen met Deals zijn: het weglaten van de vier verschillende campagne types (individuele Deals, loyalty Deals, vriendendeals en goede doel acties) en dat acties in Offers ook voor mobiele gebruikers in de newsfeed verschijnen (voorheen toonde Facebook haar mobiele gebruikers geen advertenties).

Een korte introductie van offers:

Accepteer cookies

Wat denk jij van deze nieuwe campagnemogelijkheid voor adverteerders op Facebook? Wordt het een succes of is het nieuwtje er gauw vanaf? Laat het weten in een reactie hieronder.