How to

Facebook Monitor: Bavaria sterkste stijger, Rimmel Londen kampioen engagement

0

In samenwerking met Frankwatching doen we maandelijks verslag van de verschuivingen in de top 100 Nederlandse Facebookpagina’s en belichten we bovendien de campagnes die hierachter schuil gingen. Als digitale DJ’s praten we je bij over de sterkste stijgers, de nieuwe binnenkomers en de top 10. In deze editie over de maand april: Bavaria de sterkste stijger en Rimmel Londen als kampioen van de engagement. 

Bavaria sterkste stijger

De brouwer uit Lieshout was afgelopen maand de sterkste stijger. In de afgelopen maand groeide de Bavaria fanpagina van 9.126 naar 34.228 fans, een stijging van maar liefst 292%! De media-aandacht voor de EK V-Dress en de (Facebook) campagne met Charlie Sheen in de hoofdrol zullen hier ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. Zo kon je op de Facebookpagina exclusief ‘behind the scenes’ materiaal bekijken waar de tv-commercial met Charlie Sheen eindigde. De nummer twee plek op de lijst van sterkste stijgers werd ingenomen door Rimmel London Nederland die afgelopen maand met 118% wisten te groeien naar 37.007 fans. Dit was te danken aan hun Scandel eyes “fan only offer” waarbij 1.000 mascara’s werden weggegeven aan de fans.

Renault Nederland Oma Hilda

Help Oma Hilda haar sleutels zoeken op de pagina van Renault Nederland

De nummer 3 deze maand is Renault Nederland die eveneens haar fanbase wist te verdubbelen van 26.610 naar 53.730 fans. Renault pakte groot uit met een actie rondom Oma Hilda waarmee een Renault 4 bemachtigd kon worden. Andere sterke stijgers deze maand waren Feyenoord Rotterdam, Just-Eat.nl en Hertog Jan. De complete top 10 vind je hieronder.  

Facebook monitor april 2012 - 10 sterkste stijgers

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 mei 2012

Rimmel London meest engaged

Stond Rimmel Londen Nederland qua fangroei afgelopen maand op de tweede plek, met een gemiddelde ratio van 1,27% staan ze met kop en schouders bovenaan de top 10 pagina’s met de hoogste engagement. De fanpagina van Marco Borsato scoort net zoals afgelopen maand erg goed qua engagement en neemt de tweede plek gevolgd door Chocomel op de derde plek. Bavaria valt net buiten de top 3, maar gezien de sterke groei de afgelopen maand is het een knappe prestatie om toch binnen de top 10 pagina’s met de hoogste engagement te eindigen. Overigens mogen de c0mmunitymanagers van alle pagina’s in de onderstaande top 10 zichzelf een schouderklopje geven. Met een gemiddelde engagement ratio van 0,22% over de gehele top 100 pagina’s laten zij zien hoe succesvol communitymanagement het verschil kan maken.

Facebook monitor april 2012 - Top 10 engagement

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 mei 2012

Fangroei en engagement dalen

Ook deze maand hebben we weer gekeken naar de kerncijfers van de top 100 pagina’s. Deze maand hebben de 100 grootste pagina’s gezamenlijk 7.209.737 fans. Dat komt neer op een gemiddelde van 72.097 fans per pagina. De ondergrens is wederom omhoog gegaan en staat deze maand op minimaal 26.791 fans om een plekje in de top 100 te bemachtigen.

Facebook monitor april 2012

Ondanks dat de top 100 pagina’s afgelopen maand met gemiddeld 13,04% nog groeide zien we in het algemeen wel een trend dat de totale groei afvlakt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het hier om een gemiddelde gaat. De top 25 pagina’s groeien echter nog steeds flink door. Ook de gemiddelde engagement ratio van de top 100 vlakt wat af en kwam deze maand uit op 22%. Het verloop hiervan is goed terug te zien in de bovenstaande grafiek.

De hierboven genoemde aantallen zijn slechts een momentopname. Kijk voor de meest actuele data en de volledige Top 100 op FacebookMonitor.nl. De monitor is een initiatief van Facebook marketingbureau a friend of mine in samenwerking met fullservice internetbureau Yes2web.