Infographic, How to

Een goede huisstijl ontwikkelen in 5 fasen [infographic]

0

Als organisatie wil je een zo goed mogelijke indruk maken bij je doelgroep(en). Je wilt een beeld dat past bij je imago. Een goede uitstraling in de vorm van een huisstijl is daarbij van belang. Het is het gezicht van het bedrijf dat de identiteit uitstraalt. Maar waar moet je op letten bij het ontwikkelen van een goede huisstijl? Daar staan we vandaag bij stil in de serie Infographic Day.

Verschillende elementen

Een huisstijl zorgt voor onderscheiding van concurrenten. Daarnaast draagt het de kernwaarden uit waar de doelgroepen zich in herkennen. De visuele identiteit van de organisatie is meer dan alleen een logo. Andere elementen van een goede huisstijl zijn de pay-off, het kleurgebruik, typografie, lay-out, fotografie en geluid.

Ontwikkeling van de huisstijl

Maar hoe kom je tot een goede visuele identiteit? En wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een huisstijl? Reclamebureau Team Nijhuis heeft de onderstaande infographic ontwikkeld om op deze twee vragen antwoord te kunnen geven. Zij delen het huisstijlontwikkelingsproces in 5 fasen:

  1. Strategie
  2. Ontwerp
  3. Implementatie
  4. Management
  5. Evaluatie

1. Strategie: wie zijn we?

Voordat je aan de slag gaat met het ontwerp is het van belang om stil te staan bij wat de huisstijl moet uitdragen. Tijdens dit proces wordt ingegaan op de identiteit van de organisatie.  Naast de identiteit is het ook belangrijk om te weten welk beeld consumenten van je organisatie hebben: het imago. Door middel van onderzoek kun je er achter komen hoe doelgroepen over de organisatie denken.

2. Ontwerp: de visuele weergave

Wanneer de strategie bekend is, kan het ontwerpproces beginnen. In deze fase moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals kleurgebruik, typografie, lay-out, het logo en de pay-off.

3. Implementatie: de lancering

Wanneer het ontwerp is afgerond kan de visuele identiteit worden doorvertaald naar middelen, zoals drukwerk, verpakkingen, bewegwijzering en digitale media. Om te zorgen voor samenhang tussen de verschillende middelen, is het van belang om de huisstijl in één keer door te voeren. Zo blijft de visuele uitstraling van de organisatie op één lijn.

4. Management: draagvlak creëren

Na de implementatiefase begint het echte werk pas: medewerkers moeten op de hoogte zijn. Doordat informatie over de verandering en het gebruik van de nieuwe huisstijl wordt gedeeld, wordt draagvlak gecreëerd waardoor medewerkers de nieuwe visuele identiteit van de organisatie accepteren.

5. Evaluatie: past de huisstijl bij onze huidige identiteit?

Een regelmatige evaluatie of de huisstijl nog goed past bij de huidige identiteit en het imago van de organisatie is belangrijk. Zo blijf je als organisatie meegroeien en kan het meeste effect uit de visuele identiteit gehaald.

Wil je het proces van huisstijlontwikkeling bekijken? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. Naast de infographic heeft Team Nijhuis een kennisdocument ontwikkeld waarin alle stappen van het proces uitgebreid staan beschreven. Deze is gratis te downloaden op hun website.

De stappen voor het ontwikkelen van een sterke huisstijl.Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen. Ben jij een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.