Reportages, Trends

Smart toys, nieuwe Facebook Messenger & Evernote Business

0

Parijs is ook dit jaar weer het toneel van misschien wel de grootste internetconferentie van Europa: LeWeb. Het thema voor dit jaar is ‘Internet of Things’. Deze eerste dag van de driedaagse conferentie was gevuld met veel presentaties over hoe apparaten en mensen met elkaar communiceren. Maar er was natuurlijk meer. Zo lanceerden zowel Facebook als Evernote beide een nieuwe dienst.

Van iPod naar thermostaat

Het klinkt misschien niet de meest spannende overgang, maar Tony Fadell (tevens ontwerper van de iPod) is er erg enthousiast over. Als je je realiseert dat de thermostaat verantwoordelijk is voor 60% van de energie die je in huis verbruikt, is het misschien niet eens zo gek. Met zijn bedrijf Nest Labs ontwikkelde Fadell de Nest: een slimme thermostaat die door middel van 5 sensoren de temperatuur in je huis regelt.

Natuurlijk kennen we dit in Nederland ook al in de vorm van de Essent E-thermostaat. Maar de Nest gaat net even iets verder. Om te beginnen ziet hij er net even iets beter uit en dat is niet geheel onbelangrijk. Het gaat tegenwoordig allang niet meer om technologie alleen, het oog wil ook wat. Daarnaast gaat de Nest op een slimme manier om met de data die hij verzamelt. Een voorbeeld hiervan is de ‘auto away’ functie.

De Nest schakelt automatisch uit nadat hij je 3 uur lang niet gedetecteerd heeft. Door de data te analyseren weet de Nest precies op welke dagen jij om 08:00 uur naar je werk gaat. Op die dagen zal de Nest dan ook automatisch gelijk in de ‘auto away’ stand gaan. Hoewel de Nest op dit moment nog maar in een beperkt aantal landen verkrijgbaar is, is hij erg populair en wordt hij over de hele wereld gebruikt.

Apparaten aansturen via je hersenen

Arial Garten, CEO van Interaxon, gaf een live demonstratie van ‘Thought Controle Computing’. Interaxon heeft de Muse ontwikkeld, een hoofdband die je op je voorhoofd draagt. De Muse wordt vervolgens gekoppeld aan bijvoorbeeld je iPad, waardoor het mogelijk is om deze voor verschillende toepassingen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een techniek die ze Emotype noemen. Deze technologie kijkt naar je hersenactiviteit en past op basis daarvan de typografie aan van de berichten die je verstuurd. Op deze manier voegen ze meer context toe en kan de ontvanger de berichten beter interpeteren.

Ubooly het pratende beertje en Sphero de robot bal

Tijdens deze eerste dag kregen we meerdere presentatie van slim speelgoed (smart toys). Een voorbeeld hiervan is Ubooly. Ubooly is een speelgoedbeertje, waarmee je via je iPhone kan communiceren. Eenmaal gekoppeld kan je diverse spelletjes met de Ubooly spelen. Het speelgoedbeertje past vervolgens zijn reactie aan op wat jij zegt.

Accepteer cookies

In de toekomst wordt het zelfs mogelijk om twee Ubooly-beertjes met elkaar te laten spelen of het beestje in te zetten als gids tijdens een vakantie. Een ander voorbeeld van slim speelgoed is de Sphero. De Sphero is een robotbal die gebruikmaakt van verschillende ingewikkelde technieken waaronder 2-way draadloze communicatie. Je kan de bal aansturen via je iPad, waarmee je vervolgens via Augmented Reality de bal kan laten veranderen in andere speelgoedfiguren. Via een open API is het voor ontwikkelaars mogelijk om hun eigen apps voor de Sphero te ontwikkelen.

Maar zoals gezegd ging het niet alleen maar over Internet Of Things, maar ook over onder andere Evernote en Facebook.

Evernote lanceert Evernote Business

Een gesprek tussen Loic en Phil Libin (CEO van Evernote) staat altijd garant voor nieuwe cijfers over het gebruik van Evernote. Zo heeft Evernote op dit moment meer dan 45 miljoen gebruikers, zijn er zo’n 40 boeken over het bedrijf geschreven en gebruikt 66% van de gebruikers Evernote op het werk. Om de laatste groep beter te kunnen bedienen kondigde Phil Libin aan dat ze vandaag Evernote Business lanceren.

Met Evenote Business steken ze in op samenwerken en het beschikbaar maken van informatie binnen bedrijven. Een voorbeeld hiervan is dat je bij je Evernote-notities een overzicht krijgt van relevante notities van collega’s. Je kan bij Evernote Business zelf instellen wat je wel en niet deelt met je collega’s. Maak je al gebruikt van Evernote Premium en kiest je werkgever ervoor om Evernote Business te gaan gebruiken (10 dollar per gebruiker), dan kan je deze koppelen aan het zakelijke account en hoef jij niet meer te betalen. Je eigen data blijft automatisch privé.

“Facebook lanceert een Whatsapp killer”

Namens Facebook was Peter Deng, Director of Product Management, aanwezig. Hij maakte bekend dat Facebook in een aantal landen een nieuwe versie van Facebook Messenger lanceert. Met deze nieuwe versie kan je ook met niet-Facebookvrienden chatten en is het niet meer nodig om een Facebook-account te hebben. Hierbij is namelijk je telefoonnummer je gebruikersnaam.

Daarmee zet de sociale gigant vooral in op tieners. Volgens Deng gebruikt van deze groep namelijk maar 16% e-mail en 63% een text messaging applicatie. Hoewel Deng aangaf dat Facebook de data van al deze gebruikers niet zal gebruiken om te verkopen aan adverteerders, was de interviewer hier niet helemaal van overtuigd. Volgens Deng gaat het om het aanbieden van een ultieme text messaging ervaring en niet om het verkopen van data. Deze nieuwe versie van Messenger is alleen beschikbaar voor Android en wordt in eerste instantie niet in Nederland gelanceerd.

Lees ook de andere artikelen over LeWeb 2012.