How to

3 miljoen views op YouTube: geld verdienen met virale video’s

0

Op 15 mei 2011 plaatste ik een filmpje van mijn tweeling op YouTube en bereikte daarmee  inmiddels meer dan 3 miljoen views. Virale video’s zijn niet te sturen, dat blijft mijn conclusie. Gaat het sneeuwbaleffect nog steeds op? En kan ik er nu ook echt geld mee verdienen? In dit artikel ga ik in op de vraag wat er mogelijk is als je een virale video in beheer hebt.

Twins Merle and Stijn talking to each other

In mijn vorige artikel zette ik uiteen of er een verklaring is voor het succes van mijn virale video. Na afloop kreeg ik talloze reacties per mail, Twitter en op de blog met extra verklaringen: de video is aandoenlijk, het gaat over baby’s, de duur van de video is korter dan een minuut. En hoewel dit natuurlijk waar is, blijft mijn conclusie dat het ontstaan van een virale video in principe niet voorspelbaar is.

Inmiddels is de video, die ik op 15 mei 2011 op YouTube plaatste, meer dan 3 miljoen keer bekeken. Op 14 oktober 2012 was dit iets meer dan 1 miljoen. Het sneeuwbaleffect lijkt daarmee door te gaan. Als input voor dit artikel gebruik ik de statistieken tot en met vrijdag 28 december 2012, welke ik vergelijk met die van 14 oktober 2012.

Meer vrouwen dan mannen

Wat opvalt bij de kijkers van de video is dat het percentage vrouwen iets is toegenomen. Van tweederde naar ruim 70%, waarbij het grootste deel van de kijkers nog steeds in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar zit en uit de Verenigde Staten komt.

Twins talking to each otherBetrokkenheid bij het filmpje

Wat gebeurt er bij de kijkers als ze het filmpje zien? Tot 14 oktober hebben 2.225 kijkers de video als ‘leuk’ gemarkeerd en 96 als ‘niet leuk’ (4,3%).  Op 28 december hebben 6.738 kijkers de video als ‘leuk’ gemarkeerd en 429 als ‘niet leuk’ (6,4%). Verhoudingsgewijs hebben meer mensen dus op ‘niet leuk’ geklikt. 14 oktober hebben 499 mensen de video onder hun favorieten geplaatst, waarna 54 (10,8%) deze later weer hebben verwijderd. Op 28 december zijn dit 1.256 mensen, waarvan 115 (9,2%) het later ook verwijderen. Het aantal reacties op de video is nog altijd niet bijzonder veel, namelijk 735 of 0,02% van het totale aantal views.

De video is op 14 oktober 817 keer gedeeld, op 28 december is dit 2.136 keer. Facebook is met 1.892 (89%) veruit het populairste sociale medium om de video op te delen. Inmiddels heeft YouTube ook een optie om een favoriete video door te zetten naar de meest bekende sociale media. Bijvoorbeeld deze tweet:

Accepteer cookies

Of deze optie meer hits opgeleverd heeft is niet direct uit de statistieken van YouTube op te maken, maar op deze manier wordt de video in ieder geval breder onder de aandacht gebracht. Al dat doorplaatsen gebeurt uiteraard zonder mijn medeweten, maar soms krijg ik een verzoek om de video te mogen plaatsen op een bepaalde website, zoals deze e-mail:

“We really enjoyed your video of the twins talking, is it ok if we use it on our site? Here is a link to it: Funny Baby Vids

Verkeersbronnen

Op 14 oktober komen nog 61% van de kijkers via een andere YouTube-video op mijn video terecht, dat is nu gedaald tot 52,7%. Er is een nieuwe video, namelijk aydan’s funny laugh – he’s a happy baby! best baby laugh!, als belangrijkste verwijzer. Daarnaast kwam bijna 30% van de mensen op mijn video terecht door weergaven via een onbekende verwijzingsbron in mobiele apps, en via rechtstreeks verkeer op weergave- en kanaalpagina’s van YouTube. Mogelijke bronnen van rechtstreeks verkeer zijn e-mail- en chatprogramma’s en het kopiëren en in de browers plakken van een URL. Dit zijn er nu wat meer, namelijk 36,3%.

Het zoeken op YouTube door kijkers met specifieke woordencombinaties blijkt wederom geen grote bijdrage te leveren aan het aantal kijkers. Slechts in 1,3% (was 1%) van de gevallen wordt de video in de zoekresultaten voorgesteld. Het belangrijkste zit dus in de voorgestelde video’s door YouTube.

Geld verdienen met de video

Aan het eind van de vorige blog stelde ik de vraag: hoe word ík er beter van? Inmiddels ben ik partner geworden van YouTube, wat betekent dat je geld kan verdienen met je video’s door reclame toe te laten op je videokanaal. Inmiddels verdien ik dagelijks een bedrag tussen de € 12 en € 20 euro aan de video, met af en toe een uitschieter naar boven of beneden.

Samenwerken met YouTube

Aangezien ik aan bepaalde voorwaarden voldeed, kon ik een samenwerkingsovereenkomst aangaan met YouTube, dat wordt beheerd door Google AdSense. Dit betekent dat YouTube banners op jouw kanaal of reclame voorafgaand aan je video plaatst, waarmee je reclame-inkomsten kan verdienen. Na een proefperiode van een paar weken ontvang je een klein bedrag op je bankrekening, in mijn geval € 0,27. Dit bedrag geef je door aan Google AdSense.

Vervolgens geef je je adresgegevens op, waarna je per post van Google een code ontvangt. Na het invoeren van deze code, ontvang je een keer per maand de inkomsten van je  video op je bankrekening. En ja,  Google verdient natuurlijk ook aan deze video.

Verder bouwen aan je kanaal?

Hierna gaat het vanzelf. Je kan uiteraard reclame voor je kanaal of je video maken op allerlei sociale media, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb wel andere video’s gekoppeld aan deze virale video, zodat mensen die de virale video zien, worden geattendeerd op andere video’s die ik heb aangegeven. Onder de virale video staan links naar andere video’s die vanuit mijn perspectief leuker zijn dan de virale video zelf.  Het aantal views neemt bij die andere video’s alleen geen virale vormen aan. Een virale video betekent dus blijkbaar niet automatisch meer virale video’s.

Ik was ook wat verbaasd toen ik dit mailtje kreeg:

“Gefeliciteerd Roy Johannink, We waarderen het harde werk dat je in het bouwen van je kanaal hebt gestopt. Om je te bedanken voor je inschrijving bij het partnerprogramma, hebben we besloten je een eenmalige bonus te geven op basis van een aantal factoren, inclusief je video’s en je betrokkenheid vóór het koppelen van een Google AdSense-account. Je bonus is al toegevoegd aan je totale inkomsten en we kijken uit naar je verdere succes als een YouTube-partner.”

Bijzonder, aangezien ik dus weinig energie heb gestoken in mijn kanaal. Het zal ongetwijfeld een automatisch gegenereerde mail zijn, die Google verstuurt bij een bepaald aantal views.

En of ík er echt beter van word? Nee en ja. Het geld gaat gewoon naar de spaarrekening van Stijn en Merle. Zij hebben dus straks al een mooi zakcentje. Voor mezelf is het vooral een mooie ervaring en natuurlijk de trots om vader te zijn van zo’n populaire tweeling!