How to, Verdieping

1 miljoen views op YouTube: toeval of te sturen?

0

Maandagavond 15 oktober. Mijn vrouw krijgt een e-mail uit Amerika van een vriendin: “Ik was op YouTube grappige filmpjes van baby’s aan het kijken, toen ik bij een video van Stijn en Merle terecht kwam! Wat een toeval! Wat een lekkere babbelaars zijn het zeg.” Is dit wel toeval? Of heb ik het zelf gestuurd, zodat het niet meer dan logisch is dat deze vriendin de video van onze tweeling Stijn en Merle tegenkomt?

Hoe kan het dat je video ineens viral gaat?

Viral video’s. Iedereen probeert er grip op te krijgen. Ook op Frankwatching zijn diverse artikelen geschreven over hoe je ervoor zorgt dat een video viral gaat. Ook met dit artikel probeer ik een verklaring te vinden waarom een van mijn video’s meer dan 1 miljoen keer is bekeken.

Is er überhaupt een verklaring voor? Of zijn er wellicht meerdere oorzaken? En wie bekijken nu de video? Waar en hoe doen ze dat? Welke acties ondernemen mensen na het kijken van de video? Als input voor dit artikel gebruik ik de statistieken tot en met zondag 14 oktober. De video heeft maandagavond een totaal aantal weergaven van 1.024.861. Alweer 25.000 erbij.

Wat is het voor filmpje?

Het filmpje, op 15 mei 2011 op YouTube geplaatst, duurt slechts 46 seconden. Je ziet Stijn en Merle, mijn op dat moment bijna vier maanden oude tweeling, met elkaar communiceren.

Accepteer cookies

Bij het plaatsen van de video heb ik niet echt bewust nagedacht over de titel van de video, laat staan over de promotie ervan. Volgens dit artikel op Frankwatching had ik dat beter wel kunnen doen. Ik had daarnaast minimaal 12 labels moet hangen aan de video. Ook niet gedaan. Mijn labels waren, en zijn nog steeds, de volgende ‘Twins’ ‘Talking’ ‘laughing’ ‘”to each other”’. Wist ik veel.

Abonnees: hoger in de zoekresultaten

In weer een ander artikel op Frankwatching staan ook tips, maar geen van allen heb ik benut. Ook niet de tip: “Hoe meer abonnees je hebt, hoe meer ‘gewicht’ je video’s krijgen op YouTube en hoe groter de kans dat ze verschijnen in de zoekresultaten. Zorg dus voor abonnees!” Hoeveel abonnees je nodig hebt voor één miljoen? In mijn geval 54 aangemelde abonnees op mijn videokanaal.

Aantrekkelijke titel met goede keywords

Dit artikel van Pelpina Trip geeft wellicht een verklaring voor het succes van de video. Ze geeft aan dat mensen graag klikken op een aantrekkelijke titel met goede keywords. Dan zal die van mij “Twins Merle and Stijn talking to each other oftewel: Stijn en Merle babbelen er op los!” dat wel zijn. Toch?

Tot slot las ik in een weer een ander artikel dat meer interactie ook meer views op je YouTube-video oplevert. De auteurs geven vier tips, waar ik tot op heden ook niets mee heb gedaan. Alle tips in de artikelen op Frankwatching ten spijt; nog steeds geen verklaring voor het feit dat juist deze video 1 miljoen views heeft opgeleverd.

Wie en waar kijken er nu?

Wat opvalt bij de kijkers van de video is het percentage vrouwen. Meer dan twee derde van de kijkers is vrouw, waarbij het grootste deel van de kijkers in de leeftijdscategorie 45-54 jaar zit.Statistieken YouTube-video: leeftijd en geslacht

Het grootste deel van de kijkers komt uit de Verenigde Staten, op enige afstand gevolgd door Saoedi-Arabië. Waarna Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk de top vijf vol maken. Hoewel de verschillen in kijkers per leeftijdscategorie interessant zijn, laat ik dat even voor wat het is.

Statistieken YouTube-video: landen

Een verklaring voor het hoge aantal views is simpelweg dus het feit: de video wordt over de hele wereld bekeken. Op zich logisch dat vooral vrouwen kijken, lachende baby’s zullen vooral (aanstaande) moeders en (aanstaande) oma’s aanspreken. Wat je hiervan leert? Logisch lijkende dingen zijn vaak ook logisch.

Op welke wijze kijken ze?

Interessant om te zien is dat de video 307.554 keer is afgespeeld op een mobiel apparaat. Kortom: 30% van het totale aantal views. Dit zegt wellicht iets over de ontwikkeling van mobiel internetgebruik, maar is dit ook een verklaring voor het hoge aantal views? Ik denk het niet. Verder is de video meer dan 15.000 keer bekeken op Facebook, doordat een of meerdere personen deze daar hebben ‘ingesloten’. Facebook draagt duidelijk haar steentje bij aan de viraliteit van video’s.

Boeiend tot het eind

Een ander leuk detail is dat YouTube aangeeft wat de kijkersloyaliteit is. Twee derde van de kijkers kijkt de video nagenoeg helemaal af, tot 44 seconden. De lijn van kijkersloyaliteit is verder een strakke lijn. De gemiddelde weergaveduur staat op 31 seconden. Wat dat mij leert? De video is boeiend tot het eind. Simpeler kan ik het niet maken.

Reacties

Het aantal reacties op de video is niet bijzonder veel, in relatie tot het aantal views, namelijk 246. Binnen deze 246 reacties zijn er ook kijkers die op elkaar reageren. De woorden die het meest worden gebruik staan hieronder.

Wat gebeurt er na het kijken?

Wat gebeurt er bij de kijkers als ze het filmpje zien? Tot 14 oktober hebben 2225 kijkers de video als ‘leuk’ gemarkeerd en 96 als ‘niet leuk’.  499 mensen hebben de video onder hun favorieten geplaatst, waarna 54 deze later weer hebben verwijderd. De video is 817 keer gedeeld, met name via Facebook. Maar ook via enkele sociale media waarvan ik het bestaan nog niet wist.

Wanneer en waarom is het filmpje viral gegaan?

Verkeersbronnen: andere Youtube-video’s & en onbekende verwijzingsbron

Tot slot: de belangrijkste vraag. Is het te achterhalen wanneer en waarom de video viral is gegaan? Daarvoor kijk ik eerst naar de verkeersbronnen In 61% van de views komen de kijkers via een andere YouTube-video op deze video. De video’s Carson en Lennox wrestling en Twins Putting Themselves to Bed zijn twee belangrijke ‘verwijzers’, maar op het totaal leveren beide video’s niet echt een grote bijdrage (respectievelijk 4,4% en 4,0%).

suggesties video youtube

Daarnaast komt bijna 30% op de video terecht, door weergaven via een onbekende verwijzingsbron in mobiele apps en via rechtstreeks verkeer op weergave- en kanaalpagina’s op YouTube. Mogelijke bronnen van rechtstreeks verkeer zijn e-mail- en chatprogramma’s of het kopiëren en in de browers plakken van een URL.

Het zoeken op YouTube door kijkers naar specifieke woordencombinaties blijkt niet een grote bijdrage te leveren aan het aantal kijkers. Slechts in 1% van de gevallen wordt de video in de zoekresultaten voorgesteld. Het belangrijkste lijkt toch te zitten in de voorgestelde/gesuggereerde YouTube video’s.

Verwijzende evenementen

YouTube geeft per video ook aan wat de belangrijke ‘verwijzende evenementen’ zijn voor de video. Dit zijn de belangrijkste 8 voor mijn video:

  1. Eerste weergave via een mobiel apparaat 8 mei 2011 – 307554 weergaven
  2. Eerste verwijzing via een gerelateerde video 7 nov 2011 – 70194 weergaven
  3. Als eerste ingesloten in: facebook.com 16 nov 2011 – 15413 weergaven
  4. Eerste verwijzing via een gerelateerde video: Carson and Lennox wrestling 27 apr 2012 – 44841 weergaven
  5. Eerste verwijzing via een gerelateerde video 28 jun 2012 – 28724 weergaven
  6. Eerste verwijzing via een gerelateerde video: Baby jail break 7 aug 2012 – 29623 weergaven
  7. Eerste verwijzing via een gerelateerde video: Twins Putting Themselves to Bed 13 aug 2012 – 41305 weergaven
  8. Eerste verwijzing via een gerelateerde video: aydan’s funny laugh – he’s a happy baby! best baby laugh! 15 sep 2012 – 34987 weergaven
  9. Eerste verwijzing via een gerelateerde video: best friends – playing for the first time 22 sep 2012 – 15258 weergaven

Vanaf evenement 6 en zeker evenement 7 gaat de duidelijk video viral. Maar waarom? Ligt het aan het gemeenschappelijke woordje Twins in de titelnaam? Of is iets anders? Ik kan het niet achterhalen op basis van de informatie die YouTube mij aanbiedt. Wel schiet het aantal kijkers daarna omhoog, waardoor de video ook weer meer wordt voorgesteld aan het eind van andere video’s. Wat me dat leert: houd je Youtube-statistieken scherp in de gaten. Zo kom je er niet alleen achter wat het tipping point is, maar creëer je ook momentum om meer uit je video te halen.

Kan ik nu geld verdienen met deze video?

Een miljoen views. Een interessante vraag komt dan op: hoe word ík er beter van? Inmiddels ben ik partner geworden van YouTube, wat betekent dat je geld kan verdienen met je video’s door ook reclame toe te laten op je videokanaal. De teller staat nog op minder dan een dollar. Voor een succesverhaal verwijs ik je door naar een samenwerkingspartner, namelijk Michel Penterman. Bij mij moet je daar niet voor zijn. Wat me dat leert? Dat je er vroeg bij moet zijn.

Onverklaarbare virals

Is het nou toeval of is het logisch dat in Amerika onze video in de zoekmachines voorbij komt? Grappige baby-filmpjes zijn blijkbaar gewoon leuk om naar te kijken. Maar is het toeval dat de vriendin van mijn vrouw de juiste zoektermen invoert op YouTube om grappige baby-filmpjes te kijken, waardoor het ‘logisch’ is dat de video in een van de voorgestelde video’s voorbij komt? Ik weet het echt niet. Waarschijnlijk heb ik een van die onverklaarbare virals gemaakt, zoals Charly bit my finger. Maar wellicht heb jij een logische verklaring?