Columns, How to

10 webdesigndingen die echt niet meer kunnen

0

Een heel jaar hip & cool ligt maagdelijk voor ons. Wij webdesigners kijken niet graag om. Maar toch moet het ons van het hart dat we ons over sommige dingen een beetje zijn gaan schamen. Vol overtuiging ontwierpen we zaken die anno 2013 echt niet meer kunnen. Vanaf heden beloven we beterschap. De volgende 10 webdesigndingen laten we achter ons.

1. Plaatjes van schermpjes

Epidemisch zijn ze: plaatjes van schermpjes. Je kunt geen webdesignblog bekijken of je vindt afbeeldingen van smartphones, tablets, lap- en desktops. “Kijk mensen, zo zien onze app, website, software, hippe kantoor en grote piemel eruit op een schermpje.” Hou toch eens op.

scherm1 scherm2
scherm3 scherm7

2. Appelig design

Als de grote jongens iets doen, doen we het allemaal na. Maar de grote jongens worden ouwe lullen en zijn niet meer hip. In het Nederlands kennen we het woord ‘appelig’, dat betekent zoiets als: uncool.

De van Apple gekopieerde design-elementjes raken helemaal uit. Check bijvoorbeeld deze appelige menu-balk. Kan niet meer. Echt niet.

apple1 apple2
apple4 apple5

3. Ronde hoekjes

Vroeger was het een hele kunst: websites maken met ronde hoekjes. Eindeloos prutsen met borders en aansluitende plaatjes. Tegenwoordig doen we het gewoon met CSS, geen kunst meer aan. En ook de lol is er helemaal af.

hoek hoek2
hoek4 hoek6

4. Plastic mensen

Onze dokter is niet knap, wij liggen niet in het gras met een tablet, in een setje van de Hunkemöller zien wij er niet uit als Sylvie en wij zitten niet juichend op kantoor. Wij geloven het niet meer, vanaf nu doen we alleen nog maar echte mensen.

stock1 stock2
stock3 stock6

5. Scrapbook style

Tuttigheid was een hardnekkige trend. Huiselijk kantklossen, urban knitting en cupcakes versieren: de scrapbook style. Wij webbouwers houden ons in 2013 verre van theekransjes met provinciemeisjes. Toch?

scrapbook1 scrapbook2
scrapbook4 scrapbook5

6. FAQ

De FAQ mag niet meer. De knop ‘veelgestelde vragen’ is een excuustruus. Het lijkt zo handig: gewoon informatie over parkeergelegenheid, kernwaarden, wachtwoorden en garantietermijnen onder elkaar. Omdat niemand fatsoenlijk nadenkt over het ordenen van informatie, zoekt de bezoeker zich een ongeluk. Op één plek, dat wel.

faq1 faq2
faq3 faq4

7. Icons als beeldconcept

Op een website moeten we ook iets met plaatjes. Alleen tekst is zo saai. Dus we scharrelden een paar iconen van iStock en hatseflatsten ze op de homepage. Maar saai bleef het. Dus dat doen we niet meer.

ikoon1 ikoon2
ikoon4 ikoon7

8. Safe webfonts

De benepenheid van safe webfonts is voorbij. Je hoeft niet meer veilig. Je kunt gewoon vrij! Ingerukt mars met je saaie Arial, suffe Times New Roman en ongrappige Comic Sans. Duik vrij in de orgie van Bodoni’s, Rockwells en Futura’s.

font1 font2
font3 font4

9. De slider op de homepagina

Klanten willen hem: de slider. Er beweegt iets en dat schijnt fijn te zijn. Je kunt er zo lekker grote foto’s en catchy oneliners in kwijt. Het werkt, dat weten we ook wel, maar diep van binnen borrelt en sist er verzet. Wacht maar, er komt vast iets creatievers aan.

slider1 slider2
slider3 slider5

10. Gezichtshaar

Dé webdesigntrend van 2012 was de baard. De enige baarden die we tot vorig jaar kenden waren die van oom Henk uit Katwijk en van meneer Montsma van wiskunde. Ineens gingen ook frisse mannen overal haar laten groeien. Wij vinden dat niks, het is onesthetisch en het zoent voor geen meter. Scheren dus. Dagelijks. Heel 2013.

haar1 haar3
haar4 haar5

Schoon schip

Dit gezegd hebbende varen we onbezwaard het nieuwe jaar in. We gaan eindeloos veel vette, lekkere en ultrahippe dingen maken. Wanneer één van ons per ongeluk toch nog zo’n uncool ding van hierboven doet: spreek ons er gerust op aan. Het is onze taak om de wereld mooier te maken.

Benieuwd naar wat er wel in is 2013? Lees dan mijn artikel ‘10 webdesigntrends voor 2013‘.