Verdieping

De potentie van YouTube Live: centrale hub voor livestream met massaal bereik

0

YouTube Live, een relatief jong onderdeel van Google’s videoplatform, dat enorm veel potentie heeft. Steeds vaker worden sportwedstrijden, concerten en andere evenementen live gestreamd via YouTube. De videowebsite profileert zich steeds meer als professionele speler op de (online) televisiemarkt. Een ontwikkeling die de traditionele tv-partijen nauwgezet in de gaten houden.

Aantrekken van breder en volledig nieuw publiek

De grote kracht van YouTube Live is het enorme wereldwijde publiek dat de videozender binnen haar bereik heeft. De mogelijkheid tot het aantrekken van een breder, en in veel gevallen ook volledig nieuw, publiek is dan ook vaak het belangrijkste argument om een evenement live uit te zenden via YouTube. Naast het feit dat er via de videosite live events kunnen worden uitgezonden die niet tot de programmering van reguliere tv-zenders behoren, biedt YouTube Live nog veel meer voordelen.

Extra beelden rondom een evenement

Zo kunnen er extra beelden rondom events worden uitgezonden: denk aan andere camerahoeken, voorbeschouwingen of extra interviews. Ook kunnen de hoogtepunten van een event via YouTube direct worden teruggekeken, waardoor de kijker dus zelf bepaalt welke spectaculaire beelden hij nogmaals wil zien. Daarnaast biedt YouTube Live veel interactieve mogelijkheden: er kan bijvoorbeeld een liveblog meelopen met live commentaar en ondersteunende informatie.

YouTube Live

Kijker niet meer gebonden aan één device

Een ander groot voordeel van YouTube Live is dat de kijker door de online livestream niet gebonden is aan de televisie in de huiskamer. Dankzij devices als laptops, smartphones en tablets is de kijker in de gelegenheid om te kijken waar en wanneer hij maar wil. YouTube Live kan zo ook onderweg of op kantoor bekeken worden via ieder apparaat dat de kijker op dat moment tot zijn beschikking heeft.

YouTube groeit langzaamaan uit tot een soort van centrale hub boordevol (live) videocontent, die bekeken kan worden vanaf ieder scherm dat live internetvideo kan streamen. Door dit soort ontwikkelingen wordt YouTube een steeds interessanter kanaal voor investeerders, adverteerders en sponsoren.

Muziekfestivals en concerten

Afgelopen zomer streamde YouTube bijna wekelijks live videobeelden van grote muziekfestivals uit heel Europa, die daarvoor een samenwerking aangingen met de videosite. Onder hen ook het populaire Lowlands. Het muziekfestival was voor
thuisblijvers die geen kaartje wisten te bemachtigen (en andere belangstellenden) voor het eerst live te volgen via drie livestreams op YouTube.

YouTube Lowlands

De livestreams vormden niet alleen een extra service naast de reguliere tv-uitzendingen, maar boden tevens enorme kansen voor nieuwe acts om zich te tonen aan een groot publiek. Lowlands ziet YouTube dan ook als een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor de promotie van alternatieve popmuziek. Muziek kan dankzij Google’s videowebsite verder reiken dan enkel en alleen Nederland. Bovendien waren de concerten ook nog eens tot 90 dagen na het evenement via YouTube terug te kijken.

Sportevenementen

Ook op het gebied van sport biedt YouTube Live enorme kansen. Sport is immers iets wat de sportliefhebber bij uitstek live wil kunnen volgen. Zo zond YouTube (in samenwerking met het Amerikaanse NBC) afgelopen zomer via een livestream op internet ruim 3000 uur aan verslaggeving uit van de Olympische Spelen in Londen. Daarbij werden vooral sporten belicht die minder populair zijn en doorgaans niet op tv worden uitgezonden.

Dankzij de livestream kunnen ook deze sporten zich profileren en daardoor een eigen kijkerspubliek aantrekken. Daarmee kunnen ze onder andere de belangstelling wekken van een groep sponsoren die zich vanwege een gebrek aan media-aandacht anders nooit voor hen zou interesseren.

Sportbeelden reiken verder dan ooit

Door het uitzenden van sportevenementen via YouTube Live kunnen beelden van sportwedstrijden verder reiken dan ooit. De livestream van YouTube en de NBC van de Olympische Spelen was bijvoorbeeld te bekijken in 64 gebieden in Azïe en Afrika. Dankzij de livestream konden ook inwoners uit deze gebieden genieten van de beelden vanuit Londen, iets wat ook sponsoren geen windeieren legde.

Die verbreding van het kijkerspubliek was ook voor de UCI (de internationale wielerunie) een belangrijke drijfveer om de samenwerking aan te gaan met YouTube. Zo werd enkele weken geleden het WK veldrijden in Louisville (VS) live gestreamd in landen waar de uitzending niet op tv te zien was. De UCI wil na dit evenement ook andere WK’s en wereldbekerwedstrijden via YouTube Live uit gaan zenden. Op deze manier wil de wielerunie een breder publiek kennis laten maken met het wielrennen.

Interviews, politiek en meer

Naast muziek- en sportevenementen biedt YouTube Live natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo streamde de videowebsite vorig jaar het huwelijk van de Engelse prins Youtube EventsWilliam live over de hele wereld. Daarbij was het de eerste keer dat er een liveblog meedraaide dat de beelden voorzag van commentaar, informatie en extra beeldmateriaal.

Ook de presidentiële debatten tussen Barack Obama en Mitt Romney waren live te volgen via YouTube. Via de livestream konden bijvoorbeeld Amerikanen die woonachtig zijn in andere delen van de wereld de Amerikaanse verkiezingen toch op de voet volgen.

Red Bull Stratos: exclusief te volgen via YouTube Live

En wat te denken van Red Bull Stratos? De ruimtemissie was exclusief te volgen via Google’s videozender. Ruim acht miljoen simultane kijkers zagen via YouTube’s livestream hoe Felix Baumgartner uit een ballon in de stratosfeer sprong. Die acht miljoen kijkers waren niet alleen een absoluut record voor YouTube, maar toonden ook aan hoe krachtig exclusieve videocontent is. Gezien deze interesse is het dan ook niet zo gek dat de managers van de videosite laten weten dat hun kijkerspubliek zich tegenwoordig kan meten met dat van grote tv-zenders.

Betaalmodel?

Vanuit commercieel oogpunt heeft YouTube echter nog een weg te gaan. Google werkt achter de schermen dan ook hard aan een verdienmodel voor de videozender. Naar verluidt zal de videosite later dit jaar, mogelijk in het derde kwartaal, betaalde abonnementen voor specifieke kanalen gaan introduceren. YouTube zou tussen de één en vijf euro per maand gaan rekenen voor betaalde videocontent. Evenementen zoals muziekfestivals, sportwedstrijden en andere video-on-demand zullen worden afgerekend volgens een pay-per-view concept.

Het model van betaaltelevisie is grote noodzaak voor Google, want pas wanneer YouTube dat op de rit heeft zullen producers de site echt serieus gaan nemen. Bovendien heeft YouTube dat geld ook nodig om de vaak duurbetaalde uitzendrechten en -contracten te kunnen kopen. Google’s videozender teert nu immers volledig op advertentie-inkomsten.

Google wil af van YouTube’s amateuristische imago

YouTube betaalmodelGoogle straalt in alles uit dat het af wil van het amateuristische imago van YouTube. Professioneel ogende video’s zijn dan ook erg welkom. Google investeert daarom niet voor niets honderden miljoenen dollars bij mediaproducenten, zodat deze meer exclusief beeldmateriaal maken voor YouTube. Naast het feit dat met professioneel ogende video’s meer kijkers te bereiken zijn, die direct te vertalen zijn in reclamegelden, verhogen betere video’s de kijkduur aanzienlijk. De gemiddelde kijkduur op YouTube is nu 15 minuten per dag per persoon. Dat is goed voor acht procent van de gemiddelde Nederlandse kijktijd. Google wil dat aandeel, zowel in Nederland als in de rest van de wereld, maar al te graag opschroeven.

Voet aan de grond in markt waarin grote bedragen omgaan

Verhoging van de kijktijd in combinatie met een betaalmodel is essentieel voor het succes van YouTube Live. Door steeds verdere professionalisering wordt de videosite immers een steeds grotere speler op de (online) tv-markt en zal het platform steeds serieuzer genomen gaan worden door tal van partijen. YouTube krijgt daardoor voet aan de grond in een markt waarin grote geldbedragen omgaan. Google is er dan ook alles aan gelegen om YouTube Live tot een succes te maken.

Een vraag die daarbij een grote rol speelt: Hoeveel is de kijker bereid te betalen voor de streaming van live online videocontent?