Inspiratie

Disruptive food trends door social media

0

Eten is bij uitstek geschikt om mensen bijeen te brengen. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk. Bij Social Media Club Utrecht kwamen er een aantal interessante social media & food initiatieven voorbij. Opvallend detail: gepassioneerde amateurs nemen langzamerhand het horecaveld van de professionals in.

Kim van Velzen kletste de avond vrolijk aan elkaar en wist veel social media en food trends aan het licht te brengen. Meer informatie over die trends volgt in een volgend blog hier op Frankwatching. Voor nu; een overzicht van een avond met drie boeiende sprekers en enkele interessante initiatieven.

Accepteer cookies

Social cooking vs. Social Dining

Om het verschil tussen amateurs en professionals duidelijk te maken kunnen we de initiatieven Thuisafgehaald en Social Dining met elkaar vergelijken.

Social Dining

Social Dining weet zich op haar website te omschrijven als: “(uit) eten met bekende en onbekende mensen met (vaak) een gemeenschappelijke interesse. Via het online platform kunnen mensen deelnemen aan georganiseerde etentjes of zelf een etentje organiseren”. Nadeel is, volgens dagvoorzitter Kim, dat er bij Social Dining vooral wordt uitgegaan van de transactie (mensen laten boeken bij aangesloten restaurants), zonder dat er wordt uitgegaan van de behoefte van de klant/social diner-gasten.

Thuisafgehaald

Thuisafgehaald logo met kaart - Liber Media - Lieke MullerMarieke Hart sprak tijdens SMC030 over Thuisafgehaald, dat zij is begonnen omdat haar vriend zo graag het eten van de buurvrouw wilde proeven. Gelukkig hield de buurvrouw van koken en zodoende ontstond het idee voor Thuisafgehaald. Het concept van Thuisafgehaald is eigenlijk heel simpel. Sommige mensen houden van koken, anderen vinden het verschrikkelijk. Beide partijen kunnen op de website van Thuisafgehaald kijken waar bij hun in de buurt een enthousiaste kok lekkere maaltijden maakt en met een klik op de knop kunnen zij tegen een kleine vergoeding zo’n maaltijd bij de kok thuis afhalen. Stukken goedkoper en gezonder dan de snackbar of pizzeria.

Voor de koks die regelmatig te veel koken is het een ideale manier om je kookkunsten met de buurt te delen. Jaarlijks gooien we zo’n 50 kilo eten per persoon (!) weg. Thuisafgehaald klinkt als een goede manier om restjes te delen met hongerige buren en zo minder voedsel weg te gooien.

Dat het concept aanslaat blijkt wel uit het feit dat Thuisafgehaald binnen 3 maanden 10.000 gebruikers had. Deels komt dit door (offline) media aandacht in bijvoorbeeld de Telegraaf, Koffietijd en op BNR radio. Vanzelfsprekend is ook social media een belangrijk onderdeel van dit sociale thuiskook-gebeuren. Via social media updates kunnen koks hun maaltijden aankondigen en afhalers kunnen reviews achterlaten op social media. Met een gamification element (zoals een Top20 en badges die je kunt ‘winnen’) stimuleert Thuisafgehaald actieve(re) deelname door zowel fanatieke thuiskoks, populaire thuiskoks en hongerige afhalers. Momenteel is Thuisafgehaald bezig met crowdfunden voor een app, waarmee mensen nog makkelijker en sneller gezonde en lekkere maaltijden bij hun in de buurt kunnen vinden.

#liefdevoorkoffie

Frankwatcher Cor Hospes schreef eerder al over Rotterdamse onderneemster Ank van der Wal, eigenaresse van restaurant Antichic en lunchroom Cappucino. Als antwoord op HEMA die het 4-uurtje (koffie en gebak voor € 1) aanbiedt om klanten naar de winkel te trekken, bedacht zij de tegenactie om gratis rookworst bij een kop koffie weg te geven. En niet zonder succes. De worst-bij-de-koffie actie leverde 35% meer omzet op, maar ook het bereik op social media was gigantisch: het Facebook-bereik alleen al steeg van 100 naar meer dan 5000 accounts. Logisch dat Ank na deze actie meer met Facebook is gaan doen.

Nav de HEMA 40uurtje actie besloot lunchroom Antichic in Rotterdam om gratis rookworst bij de koffie uit te delen

Nav de HEMA 40uurtje actie besloot lunchroom Antichic in Rotterdam om gratis rookworst bij de koffie uit te delen

Ook op Twitter blijft zij actief haar zaken promoten. Met #tijdvoorkoffie en #liefdevoorkoffie weet zij enthousiaste koffie- en twitterverslaafden aan zich te binden en haar bereik te vergroten. “Het is niet altijd even makkelijk om nieuwe acties te denken, maar het levert zeker wat op. Je moet er gewoon tijd voor maken”, aldus Ank, “online en offline gaan hand-in-hand, en als eigenaar van een horeca zaak moet je de tijd nemen om op Twitter mensen te bedanken die Tweeten dat ze die dag bij jouw zaak zijn geweest”.

Kinderen zijn de toekomst

Dat kinderen big en booming business zijn wisten we al lang. Multinationals als Coca Cola, PepsiCo en McDonalds richten zich al decennia op de jongere generatie(s), niet altijd met de beste resultaten. Wereldwijd zijn er meer mensen met overgewicht dan ondergewicht.

Een Amerikaanse moeder besloot dat zij haar kinderen dit lot wilde besparen en kwam in actie. Samen met haar kinderen bedacht ze wat ze kon doen. Het resultaat? Wat-aah!, een leuk flesje met water (dat doorzichtige, smakeloze, suikerloze en calorieloze drankje). Dit initiatief van een gewone moeder die simpelweg het beste voor haar kinderen wilde heeft er intussen toe geleid dat Wat-aah! wordt verkocht op 10.000 punten in de VS (incl. Amazon.com), 30 fulltime medewerkers heeft en op scholen door heel Amerika te krijgen is als gezond alternatief voor zoete frisdranken. Het merk doet vanzelfsprekend ook mee in de Let’s Move! campagne van Michelle Obama en Beyoncé.

Smulpaapje zet goede kindermenu’s op de kaart

Smulpaapje logo - Liber Media - Lieke MullerVergelijkbaar is het verhaal van Smulpaapje, opgericht door Susan Aretz. Susan wil haar dochter, onder haar Twittervolgers bekend als #peutermeisje, graag laten opgroeien in een wereld waar kindermenu’s niet beperkt zijn tot slappe patat met een knakworstje or spaghetti met vieze rode saus.

Nadat Susan haar woede en frustratie over ‘slechte’ kindermenu’s had geuit op Twitter kreeg zij veel bijval. Niet veel later startte zij Smulpaapje. Het doel van Smulpaapje is om restaurants op de kaart te zetten die meer dan een kindermenu serveren of die een half portie van een volwassen menu aanbieden. Het gaat er niet om dat er helemaal geen friet-met-appelmoes kindermenu aanwezig is, maar dat er méér keuze is dan alleen dat.

Susan krijgt niet alleen bijval van ouders, maar ook de horeca uitbaters zelf melden nu op hun website dat zij Smulpaapje-proof zijn. Zoals Restaurant Balije Park in De Meern:

Smulpaapje restaurant2

Smulpaapje is onlangs 1 jaar oud geworden en heeft in dat jaar al meer dan 100 restaurants met goede kindermenu’s op de kaart gezet en er wordt hard gewerkt aan een nieuwe website. Na haar spetterende presentatie over Smulpaapje, kun je alleen maar vurig hopen dat Smulpaapje eenzelfde succesvolle en gezonde toekomst wacht als Wat-aah!