How to

LinkedIn: 10 functionaliteiten die je moet kennen

0

Zoek jij, net als ik, ook continue naar nieuwe LinkedIn-tips en -trucs om meer uit je profiel te halen? Veel van de mooiste functionaliteiten zijn lang niet bij iedereen bekend. Daarom heb ik mijn tien favoriete functionaliteiten op een rijtje gezet.

Alle begin is moeilijk

Joline & LinkedIn: het was geen liefde op het eerste gezicht. Eind 2008, ruim zes jaar na de oprichting van LinkedIn, maakte ik een profiel aan. Beïnvloed door de toenmalige interface van Facebook en Hyves begreep ik er in het begin geen hout van. Maar na 4,5 jaar kan ik toch eerlijk zeggen dat ik LinkedIn fantastisch vind. Je moet even geduld hebben, maar als je LinkedIn eenmaal begrijpt, brengt het je een schat aan informatie.

Onmisbaar

Nog even de voordelen voor de meeste gebruikers. LinkedIn is onmisbaar, omdat:

 • het ervoor zorgt dat ik van de ontwikkelingen in mijn netwerk en vakgebied op de hoogte ben;
 • het ideaal is om traffic mee naar je website te genereren (in ons geval is dat 22,5% van al het webbezoek);
 • het mij helpt bij de voorbereiding op nieuwe ontmoetingen;
 • het meer inzicht geeft in nieuwe zakenrelaties;
 • het mij helpt mijn imago te versterken.

En dat zijn nog maar een paar punten. Ben jij nog niet zover en moet je LinkedIn nog ontdekken? En heb je nog geen avatar of uitgebreide biografie? Lees dan eerst mijn vorige artikel, voordat je met de onderstaande functionaliteiten aan de slag gaat.

Hieronder vind je tien functionaliteiten waardoor je nog enthousiaster over LinkedIn wordt.

1. URL van je public profile aanpassen

Een eigen LinkedIn-URL staat wel zo professioneel. Oordeel zelf, wat is beter? nl.linkedin.com/in/JolineKeijzer of nl.linkedin.com/pub/jolinekeijzer/5/954/131?

Joost mag weten waar de URL-toevoegingen vandaan komen, maar je kan de URL hier inkorten. Nu kan je de URL ook vermelden op bijvoorbeeld je visitekaartje. Daarnaast verbetert het de zoekresultaten bij zoekopdrachten op jouw naam, helemaal als je een naamgenoot hebt.

2. Primair e-mailadres wijzigen

Stel je primaire e-mailadres in op LinkedIn

Eenvoudig kiezen uit meerdere e-mailadressen

Veel LinkedIn-profielen zijn aangemaakt met privé-mailadressen. Dit e-mailadres wordt bij je profiel getoond en wordt door LinkedIn gebruikt voor de updates. Tevens wordt je e-mailadres tegenwoordig vermeld bij een uitnodiging. Een privéadres wil je daar in de meeste gevallen niet aan koppelen. Wil je hier je zakelijke adres voor gebruiken? Je kan het hier aanpassen.

3. Connecties toevoegen via Hotmail, Gmail, Outlook en Yahoo

Je kan een bestand (.csv, .txt of .vcf) direct in LinkedIn uploaden en op die manier in één keer een grotere groep mensen uitnodigen. Denk aan nieuwe relaties van events of ledenlijsten van netwerkgroepen. Ooit bedacht dat het ook via een e-mailsysteem zoals Hotmail, Gmail, Outlook of Yahoo kan? Werk je met Hotmail, Gmail of Yahoo, dan kan je hetzelfde doen voor Twitter.

4. Engels of Nederlands, waarom niet allebei?

In welke taal wordt jouw LinkedIn-profiel getoond? Of heb je nog geen keuze gemaakt en gebruik je twee talen door elkaar heen? Dat moet je sowieso niet doen, het heeft namelijk negatieve gevolgen op de vindbaarheid van je profiel via LinkedIn Search. Maar gelukkig hoef je niet te kiezen! Je kan je profiel namelijk in een tweede taal aanmaken.

5. Maak hyperlinks in je profiel meetbaar

Met Bitly maak je per link het aantal clicks inzichtelijk

Per link het aantal clicks inzichtelijk

Als het goed is heb je meerdere links in je profiel verwerkt. Naast je Twitter-account kun je nog drie links toevoegen. Zo koppel je bijvoorbeeld je website, blogpagina of speciale landingpage. Ik was altijd erg benieuwd hoe vaak er op die links wordt geklikt. Dat kan je natuurlijk gewoon meten door de link in bijvoorbeeld Bitly meetbaar te maken en in je profiel te plakken. Maak een login aan bij Bitly en plaats de link naar je website of blog in de URL shortner. De verkorte link is vervolgens in de Bitly Stats te volgen.

6. LinkedIn als CRM-systeem

Ben je vergeten waar je iemand hebt ontmoet of wil je contactgegevens toevoegen of wijzigen? LinkedIn kan ook functioneren als simpel CRM-systeem waar je bijvoorbeeld de verjaardag of een jubileum aan een profiel kan toevoegen. Ga naar ‘Connecties’ en kies voor ‘Details bewerken’ in het profieloverzicht. LinkedIn helpt je dan met de puntjes op de i (van ‘Interesse in mijn zakenrelatie’) te zetten.

7. Bedrijven en functies in een andere volgorde zetten

Functies in je LinkedIn profiel zijn eenvoudig te sorteren.

Functies sorteren met de drag/drop-functie

Heb je meerdere ‘huidige’ functies op dit moment? Dan heb je waarschijnlijk al eens gemerkt dat de volgorde van je functies chronologisch is. Je kan de volgorde gelukkig aanpassen, zodat bijvoorbeeld het voorzitterschap van je netwerk niet boven je fulltime baan komt te staan.

Ga bij ‘Profiel’ naar ‘Profiel aanpassen’. Je kan vervolgens eenvoudig de functies naar de juiste plek slepen.

8. Zichtbaarheid lidmaatschap van LinkedIn-groepen aanpassen

Ben je lid van een groep waarvan je liever hebt dat je connecties dit niet zien? Geen probleem. Zolang de groepsbeheerder het toelaat, kan je je lidmaatschap verbergen. Je kan eenvoudig de zichtbaarheid van een groep aanpassen bij het bewerken van je profiel bij ‘Groepen’.

9. Bereik meer met een hogere profielsterkte

100% bestaat niet

100% bestaat niet

Sinds eind 2012 hanteert LinkedIn een nieuwe rating voor de profielsterkte van accounts. Voorheen werd de sterkte uitgedrukt in percentages. Aangezien een account eigenlijk nooit 100% af is, was dat niet logisch. De niveaus zijn nu, van laag naar hoog;

 • Just starting (Nieuw)
 • Beginner (Beginner)
 • Intermediate (Gevorderd)
 • Advanced (Vergevorderd)
 • Expert (Deskundige)
 • All star (Zeer deskundig)

Je profielsterkte is niet zichtbaar voor anderen, er valt dus niet mee te imponeren, gelukkig! Maar het heeft wel degelijk toegevoegde waarde. Hoe sterker je profiel is, hoe hoger het in de LinkedIn search results komt. Daarnaast zijn sommige LinkedIn features alleen toegankelijk voor deskundige of zeer deskundige gebruikers. Denk aan het toevoegen van een bedrijfspagina als beheerder.

10. Ben je dol op je profiel en wil je deze als CV gebruiken?

Je kan je profiel exporteren naar een PDF-bestand. Ga naar ‘Profiel’ en klik bij ‘Profiel bewerken’ op ‘Exporteren als PDF’. Jammergenoeg worden afbeeldingen en logo’s niet meegenomen en is het een PDF, welke je niet zo maar aan kan passen. Maar dat mag de pret niet drukken!

LinkedIn-tip 11 t/m ∞

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn tien favoriete LinkedIn-functionaliteiten. En haal je er net zoveel mee uit LinkedIn als ik. Misschien heb je zelf ook tips die niet onbekend moeten blijven. Deel die dan vooral in de reacties!