Apps & Tools, How to

LinkedIn: 10 handige functies tegen irritaties

0

LinkedIn roept nog onnodige irritaties en vragen op in mijn netwerk, helaas. Als officieuze ‘ambassadeur’ probeer ik daar verandering in te brengen. De tips die ik vaak geef zijn in deze blog samengevat. Ik hoop je hierdoor handige functies aan te wijzen zodat werken met LinkedIn prettiger wordt. En je uiteindelijk misschien wel net zo’n fan wordt als ik!

Vorig jaar wijdde ik al een artikel aan 10 functionaliteiten van LinkedIn die je moet kennen. Nu behandel ik handige settings en functies die het werken met LinkedIn nog prettiger of minder irritant maken. Dus nooit meer updates over aanpassingen in je profiel die je niet wereldkundig wilt maken en geen ‘spam’ meer van enthousiaste connecties. In dit artikel stop ik links naar LinkedIn zodat je meteen aan de slag kunt.

Activiteiten wel of niet melden?

Hét vinkje dat iedereen zou moeten kunnen vinden op LinkedIn: de activiteitsmelding. Zo kan je lekker vijf keer achter elkaar op ‘klaar met bewerken’ klikken, zonder dat iemand het ziet. En ook aanbevelingen die je doet en meldingen over het volgen van bedrijven worden wel of niet meer getoond. Heb je juist het probleem dat je nieuwe functie niet wordt gedeeld op je timeline? Dat kan ook met deze setting te maken hebben.

Updates aan beperkte groep melden

Wil je dat alleen sommige ‘kringen’ je activiteiten niet zien? Dat kan je hier aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om updates te te tonen aan iedereen, je netwerk, je connecties of alleen aan jezelf. De laatste setting lijkt me overigens geen aanrader.

Spam van LinkedIn-groepen

LinkedIn stuurt behoorlijk wat e-mailupdates vanuit je groepen. Natuurlijk is dat geen échte SPAM (Sending People Annoying Mail), omdat je er toestemming voor hebt gegeven. Maar ben je net als ik lid van veel groepen, dan zijn de dagelijkse updates wat veel. Mijn motto (met dank aan Dela Quist) is meer, meer, meer. Ik kan het dus wel waarderen. Jij niet? Pas dan de frequentie van groepsoverzichtmails aan. Je kunt de meldingen per groep aanpassen of uitzetten.

Bekijk en wijzig je publieke profiel

Controleer na een wijziging in je profiel altijd je publieke profiel en bekijk wat bezoekers van je profiel zien. Je kan op deze pagina in de rechterkolom ook aanvinken welke onderdelen wel of niet getoond moeten worden, zoals basisgegevens (naam, bedrijfstak, locatie, aantal aanbevelingen), vaardigheden, diploma’s en huidige en eerdere functies (met of zonder details).

Hackfree account door dubbele verificatie

Log je vaak in op apparaten waarop anderen ook werken? Je wilt dan natuurlijk niet dat iemand lollig gaat doen met je profiel als je vergeten bent je cookies te verwijderen of uit te loggen. LinkedIn biedt de mogelijkheid voor dubbele verificatie voor aanmelding. Je moet dan wel je mobiele nummer achterlaten, zodat je een verificatiecode kan ontvangen.

Naam, locatie en bedrijfstak bewerken

Je kunt handmatig je naam, functienaam, bedrijfsnaam, locatie en bedrijfstak aanpassen. Als je bijvoorbeeld twee functies hebt en die beide in je functienaam wilt omschrijven. Of wanneer je als (pas) getrouwde vrouw je meisjesnaam wilt toevoegen, om je vindbaarheid te vergroten. En nee, liever niet handmatig je aantal connecties toevoegen bij je achternaam. Nobody likes show-offs.

Timeline zonder ongewenste updates

Actievelingen en enthousiastelingen maken LinkedIn-gebruikers soms helemaal gek. It takes one, to know one. Met dagelijkse of wekelijkse updates zorgen ze er soms voor dat je even geen zin hebt om je timeline te bekijken. ‘Ja hoor, heb je haar weer met haar marketingtip.’ Je kunt zelf bepalen wat voor updates je ziet, en misschien nog belangrijker, van wie je ze ziet in je timeline. En nee, personen worden hier niet van op de hoogte gesteld.

Geen advertenties

Je basislidmaatschap kost geen geld. Maar om toch wat aan je te verdienen verkoopt LinkedIn advertentieruimte. In dit proces worden jouw profieleigenschappen gebruikt, zodat de adverteerder gericht kan adverteren. Als je het mij vraagt geen probleem. Maar wil je liever geen advertenties zien? Pas dan je advertentie-instellingen aan.

Geen gegluur

Wil je niet dat anderen kunnen zien wie je (nieuwe) connecties zijn? Of juist wel? Er zijn tig redenen te bedenken waarom je dit wel of niet wilt afschermen. Aanpassen is simpel. Je kunt selecteren wie je connecties kunnen zien. Eén kanttekening: gedeelde connecties worden altijd getoond.

Slechte ervaring met een connectie?

Soms gebeurt het dat je iemand niet meer als connectie wilt hebben. Wil je een connectie verwijderen? Dat gaat heel makkelijk. En ook dit gebeurt natuurlijk weer heel discreet.

Wie heb ik ook weer uitgenodigd?

Soms vergeet je wie je allemaal hebt ontmoet en vervolgens hebt uitgenodigd. Je kunt eenvoudig terugkijken welke connecties je hebt (geprobeerd) te maken.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met deze LinkedIn-tips. En haal je voortaan meer uit LinkedIn! Misschien heb je zelf ook tips die niet onbekend moeten blijven. Deel die dan vooral in de reacties.