How to, Inspiratie

Facebook hashtags: hoe pas je ze het beste toe?

0

Facebook introduceert de hashtag binnen haar netwerk. Gemeenschappelijke onderwerpen zijn nu gemakkelijk te linken aan je posts, maar hoe pas je ze het beste toe?

Plaats hashtags onderaan je bericht

Op Twitter is je bericht beperkt tot 140 tekens, en daar moet je boodschap en een link allemaal in passen. Reden voor gebruikers om de #hashtag onderdeel te maken van hun zinsbouw.

Op Facebook heb je meer ruimte voor tekst en opmaak van je bericht, zoals een witregel. Schrijf dus eerst je bericht en plaats je hashtags onderaan je bericht. Je tekst is nu minder rommelig en beter leesbaar.

hashtags op facebook voorbeeld

Doe onderzoek naar de gewenste hashtag

Onderzoek of je hashtag al in gebruik is en voor welke onderwerpen. Levert een klik op de hashtag veel berichten op die bij je passen? Levert een zoektocht dezelfde berichten op als bij de hashtags die je op Twitter al gebruikt? Is het onderwerp te breed of te nauw om fijn aan te sluiten bij het bericht dat je plaatst? Net zoals dat op Twitter ook zou moeten, onderzoek eerst of de hashtag die je wil gebruiken ook bij je past. Zoek dus even in de Facebook zoekbalk!

hashtags zoeken op facebook

#Overdrijf #alsjeblieft #niet!

Sommige berichten op Twitter lijken wel in hashtags geschreven, terwijl dit geen enkele toegevoegde waarde heeft. De hashtags hebben dan vaak geen onderliggende onderwerpen. Als mensen erop klikken om meer te ontdekken, dan stuur je ze met een kluitje in het riet. Teveel hashtags in een zin geeft je tekst ook een schreeuwerig uiterlijk. Pas de techniek dus toe, maar overdrijf niet. Zelf hou ik een maximum van twee hashtags per bericht aan, die kort en bondig zijn #ennieteenonleesbarezinproberentezijn. Wil je toch graag een hele zin schrijven in één hashtag, #GebruikDanHoofdletters.

Facebooks algoritmes

hashtags algoritmeFacebook is nu eenmaal fan van algoritmes, die passen ze ook toe op hashtags. Zoek je op een bepaalde hashtag dan zul je resultaten niet (altijd) in chronologische volgorde zien. Door het algoritme zie je ze in volgorde van populariteit en relevantie.

Gebruikt een pagina die je leuk vindt een hashtag, dan staat deze hoger in je zoekresultaten. Heeft een bericht veel reacties en likes gekregen, dan staat ook dat hoger in de resultaten. Dit effect lijkt nog niet tot alle door mij gezochte hashtags doorgedrongen, het is wachten tot de hashtag vaker gebruikt wordt op Facebook. Momenteel werkt de hashtag mobiel nog niet, het is nog even wachten op de volgende update van de app.

Zoek je eigen hashtag

Dat kan een bedrijfsnaam zijn, of een onderwerp dat hierbij nauw betrokken is. Hou je hashtags kort en relevant zodat je klanten deze kunnen overnemen in hun berichten, als het relevant is. Probeer een korte unieke hashtag te vinden waarmee je publiek met één klik alle berichten over dit onderwerp kan lezen. Zo kunnen ook je eerder geplaatste berichten rond dit thema terug gevonden worden (mits je hashtag uniek genoeg is).

Vergeet niet dat een Facebook-gebruiker je berichten in zijn timeline voorbij ziet komen en ze niet allemaal zal zien (EdgeRank), daar verschilt Facebook niet veel van Twitter. Gebruik je op Twitter al hashtags, onderzoek dan of je dezelfde wil gebruiken op Facebook.

Privé gebruik van hashtags

hashtag privacy op facebookNatuurlijk is de hashtag ook privé te gebruiken. Het is dan belangrijk om te beseffen dat de persoonlijke privacy-instellingen gelden. Plaats je privé een update op Facebook met een hashtag voor ‘Alleen vrienden’, dan zal dat bericht ook alleen voor hen zichtbaar zijn. Zet je de privacy-instellingen van je bericht op ‘Publiekelijk’, dan is het te vinden door iedereen die op de hashtag zoekt of klikt. Reageert iemand op je ‘publiekelijke’ post met een hashtag, dan wordt deze niet opgenomen in de zoekresultaten. Alleen hashtags die je gebruikt in je oorspronkelijke bericht worden weergegeven.