Video, How to

Hoe zet je Google+ Hangouts in voor je bedrijf? 6 tips!

0

Hangouts zijn uniek aan Google+ en stellen je in staat direct en face-to-face in contact te komen met je publiek. In mijn vorige artikel heb ik je overtuigd van de voordelen die Google+ voor je merk kan bieden. Vandaag wil ik je inspireren tot het bedenken en opzetten van een Hangout.

Ik ga er voor het gemak van uit dat je je Google+-strategie al hebt geschreven, waarin staat welk deel van je story je op Google+ zult vertellen, aan wie, hoe, hoe vaak en waarom. Hierbij heb je gebruik gemaakt van het artikel van Bianca van de Ketterij.

Hoe kom je tot de best mogelijke Hangout?

Bedenk je eerst goed wat een Hangout is, wat je ermee kunt en waar het voor dient. Een Hangout stelt je in staat om samen met negen deelnemende apparaten een (video)-gesprek te houden en dit uit te zenden aan een groot publiek. Dit gesprek kan verschillende vormen hebben: q&a, interview, productpresentatie en consultancy.

De deelnemende apparaten dienen te beschikken over een (bij voorkeur vaste) internetverbinding, het liefst ook een webcam zodat iedereen de deelnemers kan zien én een microfoon for all the obvious reasons. Per apparaat kun je in principe meerdere personen laten deelnemen, dus je bent niet per se gebonden aan negen deelnemers.

De Hangout wordt uitgezonden vanaf je Google+-pagina, vanaf Youtube en vanaf iedere site waar je de embed code van de Hangout plaatst. Deze kan door iedereen met een internetverbinding worden bekeken. De kijkers ‘thuis’ kunnen ook actief aan de Hangout deelnemen door middel van de chatfunctie in Google+, via email, via Twitter hashtags, via Facebook en sms.

De Hangout kan later bekeken worden als je deze laat staan binnen Google+, YouTube en andere pagina’s.

googlehangouts

1. Hangout-projectteam

Een Hangout is een mini video-aflevering waar aanzienlijk veel tijd en organisatie bij komt kijken. Het eerste wat je doet is een speciaal Hangout-projectteam aanstellen. Bij voorkeur is dit een interdisciplinair team met marketing-, IT- en product-medewerkers. Dit team is belast met het alles wat met de Hangout te maken heeft: organisatie, promotie, opzet, uitzending, documentatie, rapportering en optimalisatie. Als je werkt met een interdisciplinair projectteam maak je gebruik van zoveel mogelijk kennis uit de organisatie, je houdt de kennis centraal en het team zal steeds behendiger en efficiënter worden in de organisatie van de Hangouts.

2. Kader je Hangouts

Op basis van je Google+-strategie kan het projectteam aan de slag met het scheppen van een kader voor de Hangouts. Leg hierin vast wat het doel van de Hangouts is, wat de vorm en frequentie zal zijn, voor wie deze bestemd zijn en welk budget hiervoor beschikbaar is. Hierin staat nog niet wat de onderwerpen en de inhoud van de Hangouts zullen worden.

3. Inspiratie

Laat je inspireren door andere Hangouts. Bekijk al georganiseerde Hangouts en kijk tussen de beelden door. Het helpt als je je voorstelt dat je in een jury zit die de kwaliteit van de Hangouts moet beoordelen. Hoe doet de Hangout aan? Professioneel of knullig, toegankelijk of afstandelijk en waar komt dit door? Ziet de host er verzorgd uit, is deze goed te verstaan en hoe zit het met de deelnemers? Hoe ziet de achtergrond en de aankleding van de Hangout eruit, past het bij het merk, voegt het iets toe? Voldoet de Hangout aan je verwachtingen? Ben je onder de indruk van de Hangout of juist niet, waar komt dit door? Zijn de gesprekken boeiend of te langdradig? Und so weiter.

In onderstaande Hangout praat een panel over en presenteert de laatste modetrends georganiseerd door De Bijenkorf.

Accepteer cookies

Voorbeelden

Ter lering en inspiratie een aantal Hangouts uit het verleden:

 • Pelpina Trip heeft in haar artikel van vorig jaar Seth David als voorbeeld aangehaald. Hij heeft een accountancy-kantoor en organiseert regelmatig Hangouts.
 • National Geographic heeft voor haar 125-ste verjaardag een Hangout georganiseerd met ontdekkingsreizigers op zeven verschillende continenten.
 • Er is ook een schema van geplande Hangouts in Amerika, zodat je er een aantal live bij kunt wonen.

Origineel copy

4. Het onderwerp van je Hangout

Hoe kom je tot het beste onderwerp van je Hangouts? Laat iedereen in het bedrijf meedenken. Het projectteam deelt het kader waarbinnen er gedacht kan worden en je collega’s kunnen hun ideeën (anoniem) inleveren.

Alle collega’s hierbij betrekken biedt een aantal voordelen. Je vergroot de kans op een origineel en goed onderwerp en het interne draagvlak voor het gebruik van Google+ en Hangouts. Daarnaast voelen je collega’s zich gewaardeerd en zich med verantwoordelijk voor het succes van de Hangouts (lees ook het artikel van Steven van Belleghem). De kennis over Google+ en Hangouts ontwikkelt zich organisatiebreed en het schept een band om samen aan iets (nieuws) te werken.

5. Specs, FAQ en andere hulp

Lees de specs tips & tricks en FAQ goed door. Dit bedrijf verhuurt Hangout hardwarepakketten. Let overigens op dat je hoofdverbinding een vaste internetverbinding is en gebruik WiFi als back-up.

Hulp nodig van een expert? Ronnie Bincer is een Amerikaan die zichzelf de Hangout Helper noemt. Hij geeft trainingen in het organiseren van Hangouts en is zelf ook beschikbaar als hulp tegen een bepaald uurtarief.

6. Optimaliseer

Na de Hangout vraag je je host, deelnemers, publiek en collega’s om feedback. Bij voorkeur ontvang je een tip: wat kan er volgende keer beter. Maak anonieme feedback mogelijk zodat je de meeste eerlijke dus bruikbare feedback krijgt.

Tot slot: 10 tips

 1. De Hangouts blijven publiek zichtbaar, als je daarvoor kiest. Je potentiële bereik is dus groter dan het moment van uitzending. Gebruik je owned media om na uitzending zoveel mogelijk uitgesteld bereik te genereren.
 2. Geef duidelijk aan wanneer de Hangout is en in welke tijdzone, zodat ook mensen in andere werelddelen kunnen deelnemen. Ik zat laatst om 6.20 voor Piet Snot klaar om een Hangout bij te wonen.
 3. Bepaal niet zomaar een datum voor livegang maar houd rekening met speciale gebeurtenissen op en rondom die datum en probeer het te linken aan het onderwerp van de Hangout.
 4. Een Hangout is drierichtingsverkeer. Vergeet niet naast de deelnemers ook het publiek het woord te geven.
 5. Denk logisch na over uitzendtijden. Als je je op jong-volwassenen richt die van een feestje houden, dan plan je beter geen Hangout op zaterdagochtend 7 uur. Tenzij het een door ‘Melk de witte Motor’ gesponsorde afterparty is met tips om katers te minimaliseren.
 6. Laat zoveel mogelijk verschillende cameragenieke en welbespraakte collega’s deelnemen aan de Hangouts (mits dit bij je merk past). Dit geeft je merk een gezicht en versterkt de band met je publiek.
 7. Vraag je publiek input voor onderwerpen.
 8. Laat je niet ontmoedigen door een gering aantal kijkers of deelnemers in den beginne. Wees consequent, voeg iets nieuws toe met je Hangouts en het komt vanzelf goed.
 9. Wissel af en experimenteer met verschillende soorten Hangouts. Dat houdt het spannend voor het projectteam en voor je publiek.
 10. Als laatste: Wees trots en geniet! Fouten maken mag. “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” A. Einstein