Strategie

5 tips om conversie te beïnvloeden met afbeeldingen

0

Bedrijven doen er vaak veel aan om binnen de eerste  zoekresultaten van Google zichtbaar te zijn. Heel belangrijk natuurlijk, maar wat als de klant niet zoekt via Google Web, maar via Google Afbeeldingen? Scoort het bedrijf dan ook nog goed? Zijn producten vindbaar, vallen ze voldoende op en leiden ze tot conversiekansen?

In dit artikel meer over waarom zoeken via afbeeldingen zo handig is. Maar vooral ook, wat je als (web)winkel kunt doen om afbeeldingen te laten scoren.

Aankoop begint bij (online) oriëntatie

Een consument doorloopt verschillende fasen wanneer hij een product koopt. Cor Molenaar heeft de verschillende fasen in een praktisch model samengevat, het zogenaamde ORCA-model. Het begint bij een oriëntatie: er wordt informatie ingewonnen, er vindt interactie plaats tussen de aanbieder en de koper en de koper gaat over tot actie. Deze verschillende fasen kunnen zowel online als offline plaatsvinden.

ORCA aankoopmodel van Cor Molenaar

Oriënteren op tekst of plaatje

Tijdens de oriëntatiefase heeft de consument een behoefte gesignaleerd. Maar hij of zij weet nog niet precies hoe deze behoefte te vervullen is. Er start een algemene oriëntatie. Welke route een consument volgt in deze oriëntatie hangt mede af van het karakter van het product:

 • Functioneel karakter: een productbeschrijving speelt een grote rol (een internetabonnement of boek)
 • Sociaal karakter: de mening van anderen is belangrijk.
 • Visueel karakter: de nadruk ligt op de uiterlijke kenmerken van het product.

Als het visuele aspect van een product van doorslaggevend belang is, dan ligt het voor de hand dat de consument zich het liefst oriënteert op dit visuele aspect. Pinterest speelt in op de behoefte aan visuele informatie, maar daarnaast is er de mogelijkheid om via Google te zoeken naar afbeeldingen.

Waarom zoeken op afbeelding?

Uit een klein exploratief (en absoluut niet representatief) onderzoek in mijn persoonlijke omgeving komen in ieder geval de volgende voordelen naar voren om te zoeken via afbeeldingen.

1. Het biedt inspiratie

In de eerste plaats is het zo dat het zoeken via afbeeldingen enorm veel inspiratie biedt. Als iemand op zoek is naar een keuken dan ziet hij niet alleen welk keukenkastje hij mooi vindt, maar doet gelijk ideeën op voor de opstelling of decoratie. Het kan een zoekresultaat brengen waar hij het bestaan niet van wist.

Wat is er allemaal mogelijk op gebied van houten speelgoed? Zoeken via afbeeldingen biedt inspiratie.

2. Het visuele aspect is van doorslaggevend belang

Over het algemeen zal visueel zoeken belangrijk zijn voor bijvoorbeeld woninginrichting en kleding. Maar voor de meeste fysieke producten geldt wel dat er een doelgroep is die het erg belangrijk vindt dat het product er aantrekkelijk uitziet (stevig, robuust, opvallend of passend in een bepaalde omgeving).

Ook bij een praktisch product als een boormachine zullen er mensen zijn voor wie de uitstraling ervan belangrijk is, bijvoorbeeld of de boormachine wel solide en krachtig oogt.

3. Soms is de juiste zoekterm niet bekend

Ook kan visueel zoeken handig zijn als iemand de juiste term voor een product niet kent, maar wel weet hoe het eruit ziet. Door een zoekwoord breed in te steken kan vaak snel het gewenste zoekwoord worden gevonden.

Als de naam van een product niet bekend is, kan zoeken met afbeeldingen helpen: hoe heet zo’n tang ook al weer?

4. Het gaat om unieke producten of aanbieders

Soms is het aanbod van een bepaald product per aanbieder niet groot. Iemand zoekt bijvoorbeeld een heel specifieke Brocante kapstok of een tafel met afwijkende maat. Hij kan natuurlijk op de websites van alle aanbieders van Brocante artikelen gaan zoeken, maar dat kan een lange weg zijn. Veel gemakkelijker en sneller is het om via afbeeldingen te zoeken.

Sommige producten zijn zo specifiek dat er niet veel aanbod is. De aanbieder is dan van minder groot belang.

5. Er kunnen producten vergeleken worden

Nog een laatst genoemd, niet onbelangrijk voordeel, is dat je gemakkelijk en snel veel producten kunt vergelijken op één resultaatpagina.

Houd rekening met visuele oriëntatie

Ben je dus aanbieder van producten en zijn bovengenoemde voordelen relevant voor jouw klanten? Houd er rekening mee dan (potentiële) klanten naar jouw producten zoeken via afbeeldingen. Want het feit dat jij met je aanbod een hoge ranking hebt in Google search, wil nog niet automatisch betekenen dat je het goed doet tussen de afbeeldingen.

Tips om in te spelen op zoekgedrag via afbeeldingen

Het laatstgenoemde voordeel, consumenten kunnen veel producten op een pagina bekijken, is ook direct een voordeel voor aanbieders. Het is niet noodzakelijk om in de eerste, laten we zeggen, tien resultaten te staan om gevonden te worden. Maar natuurlijk kun je wel het één en ander doen om de kans te vergroten dat er precies op jouw afbeelding geklikt gaat worden.

Tip 1: Zorg dat je afbeeldingen vindbaar zijn

Zoekmachine-optimalisatie voor afbeeldingen wordt ook wel image SEO genoemd. Het is handig om in de gaten te houden wat de laatste stand van zaken is als het gaat om image SEO, en de mate waarin jij hier op inspeelt. Aspecten waar je op moet letten zijn onder andere:

 1. Naam van het bestand: Google kan de inhoud van een afbeelding zelf niet beoordelen, dus gebruikt de naam die jij er aan geeft. Zorg voor een duidelijk beschrijvende naam. Houd daarbij rekening met de zoekwoorden die voor jouw doelgroep relevant zijn.
 2. Alt tags: De alt tag is de tekst die wordt getoond wanneer de afbeelding om technische redenen niet ingeladen kan worden, maar ook de tekst die verschijnt als je met je muis over de afbeelding gaat. Google gebruikt ook deze tags om te beoordelen wat de relevantie van de afbeelding is.
 3. Bestandsgrootte: Zorg dat de afbeelding van voldoende kwaliteit is om positief op te vallen, zonder dat de laadtijd te lang wordt.
 4. Context: Google gebruikt ook de context van de afbeelding om de relevantie van de afbeelding te beoordelen. Dus wanneer de afbeelding wordt gebruikt in een stuk content gerelateerd aan de afbeelding, is dat positief voor de ranking.

Tip 2: Zorg dat afbeeldingen positief opvallen

Zorg voor mooie, opvallende afbeeldingen. Tussen al die plaatjes moet jouw plaatje er als het ware uitspringen. Bekijk ook hoe ze uitpakken op een pagina vol met vergelijkbare afbeeldingen. Vallen ze nog steeds op?

Zorg dat de afbeelding opvalt – welke rode jas sprint er het meeste uit?

Een afweging daarbij: toon je het product wel of niet in een gebruiksomgeving? Welk product spreekt bijvoorbeeld het meeste aan: het tafeltje als nachtkastje, of het tafeltje los?

Een productafbeelding binnen een context

Een productafbeelding zonder context

Let op: een afbeelding moet een mooi, goed en duidelijk contrast geven, dus van voldoende kwaliteit zijn. Echter, als de afbeelding te groot wordt dan heeft dit weer een negatief effect op de laadtijd. Zoek dus naar de juiste balans. Ook zijn er online voldoende tips te vinden hoe je de bestandsgrootte kunt minimaliseren zonder al teveel verlies van kwaliteit.

Tip 3: Bouw aan je merknaam

Door in de afbeelding een verwijzing te maken naar het merk van het product of de webwinkel kun je het merk versterken. Als de bezoeker een aantal keer een aantrekkelijk product voorbij ziet komen van een bepaald merk of webwinkel, ontstaat er een positieve associatie en is de kans groter dat hij of zij een kijkje neemt bij het betreffende merk.

Door een merk in de afbeelding te visualiseren bouw je aan het merk van het product of van de webwinkel.

Let wel, zoals al gezegd, Google kan de inhoud van een afbeelding niet lezen. De verwijzing naar merk of winkel draagt dus niet bij aan de zoekmachine-optimalisatie.

Van oriëntatie tot aankoop

Zodra de bezoeker enthousiast is geworden naar aanleiding van de afbeelding, ontstaat er een kans op verkoop. Veel zal natuurlijk afhangen van de eerste indruk die de bezoeker van de website krijgt. Wat krijgt de bezoeker bijvoorbeeld precies te zien als hij op de afbeelding klikt?

Tip 4: Link de afbeelding naar een productdetailpagina

Advies is om de afbeelding te laten linken naar de productdetailpagina, en niet een overzichtspagina. Waarom? Omdat de bezoeker enthousiast is over dat specifieke product. Houd dat enthousiasme vast en voorkom mogelijke drempels. Op een overzichtspagina moet hij weer opnieuw zijn product zoeken, wat als het ware een stap terug is.

Stel dat een potentiële klant erg enthousiast is over deze stoere fiets en klikt…

…dan is dit wat hij vervolgens te zien krijgt. Waar is zijn fiets gebleven?

Tip 5: Zorg voor een optimale user experience

Vanaf dit punt gelden dezelfde regels voor een optimale gebruikservaring als voor bezoekers die via een andere weg op de website terecht zijn gekomen. De website moet bijvoorbeeld:

 • Voldoende vertrouwen wekken;
 • Er moeten voldoende en juiste betalingsmogelijkheden worden aangeboden;
 • Het moet duidelijk zijn wat levertijden zijn en wat men moet doen als het product niet bevalt;
 • De actieknoppen moeten voldoende opvallen en duidelijk zijn;
 • Het aankoopproces moet uit zo min mogelijk stappen bestaan;
 • De stappen moeten eenvoudig en duidelijk zijn;
 • Het formulier moet gebruiksvriendelijk zijn.

Direct aan de slag

Weten hoe gemakkelijk jij te bereiken bent voor potentiële klanten met een visuele oriëntatie?

 1. Ga eens kritisch na of voor jouw product een visuele oriëntatie voor de hand ligt. Is het antwoord ja?
 2. Check hoe het staat met je image SEO
 3. Bekijk de afbeelding eens op een resultatenpagina: in hoeverre valt het product op? Doe dit voor verschillende zoektermen. En bouwen afbeeldingen mee aan jouw merk?
 4. Bewandel het pad dat de bezoeker aflegt die op de afbeelding klikt. Hoe is het gesteld met de gebruikservaring? Waar zitten de potentiële afhaakmomenten? En wat kun je daar aan doen?