Strategie, Trends

Social Travel: je netwerk als inspiratiebron bij het plannen van je reis

0

De reisbranche was een van de eerste branches die het internet als direct verkoopkanaal inzette en daarmee de bevoogding en de rol van tussenpartijen ter discussie stelde (disintermediatie). De belofte van transparantie gloorde. Inmiddels zijn alle details van een reis zo inzichtelijk dat het gedroomde overzicht is verdwenen. De behoefte aan een nieuwe tussenlaag is groot en particuliere reisagenten (ook ingezet door de touroperators) zien hun klantenkring groeien.

Het gevecht om de reiziger wordt online steeds feller. Grote partijen zoals Expedia zien de toevoer van bezoekers afnemen nu Tripadvisor (uit dezelfde stal) zelf B&B- en hotelovernachtingen verkoopt. De reisbranche vreest Google steeds meer en sluit zich aan bij Google Flights. Wat Google vooral biedt, is keurige overzichten op de zoekvraag. Nieuw en inspirerend voor de reiziger zijn de social travel-mogelijkheden. Op het E-travel-congres deze zomer presenteerden twee veelbelovende Nederlandse initiatieven zich.

Bestaat ‘De Reiziger’?

De Vrouw bestaat niet (Maarten ’t Hart), de Klant bestaat niet, de Reiziger bestaat niet. Een reiziger die op pad wil, is onder te verdelen in drie types:

1. De weter

De weter weet wat hij en met wie hij dat wil. Corendon met zijn ‘all inclusive tickets’ naar Turkije maakt hier dankbaar gebruik van. De weter is geholpen met een snelle dialoog. De weter komt heel ver met Google. Nog mooier is Rome2rio. Deze site toont opvallend complete en overzichtelijke informatie vanaf huisdeur tot de plek van bestemming.

rome to rio

2. De twijfelaar

De twijfelaar weet wel wat hij wil maar niet met wie. Of andersom: hij reist al jaren met dezelfde aanbieder, maar weet dit keer niet waar hij naartoe wil. Loyaliteit aan het merk speelt een grote rol bij de twijfelaar.

3. De zoeker

De zoeker weet niet wat hij wil, weet niet met wie en weet misschien ook niet eens wanneer. De zoeker zoekt inspiratie, zoekt vooral de niet gebaande paden. Anders is het niet meer aantrekkelijk. De zoeker zoekt andere zoekers. Met name deze zoekers worden blij van de social travel-initiatieven.

Social travel

Social travel is gebaseerd op de gedachte dat juist je (online) vrienden weten wat jij leuk vindt, hun aanbod is ongebonden en betrouwbaar. Een Nederlands bedrijf dat op die gedachte inspringt is Favoroute.com. Eenmaal aangemeld bij Favoroute plan je je reis met behulp van favoriete plekken (‘favo’s’) van anderen en met informatie van aangesloten reisorganisaties voor overnachtingen en vervoer. Vervolgens verschijnt een duidelijke reisagenda. Eenmaal op reis maak je je eigen favo’s aan. Je kan deze favo’s delen met andere reizigers. Thuis kan de hele reis als een reisdagboek bewaard blijven, ook geprint. De applicatie werkt nu in een bèta-versie en is verrassend compleet.

favoroutejpg.jpg

Suggesties voor stedenbezoek

Suggestme biedt reizigers op basis van suggesties van andere stedenbezoekers en een lokale redactie de mogelijkheid om zelf een actuele en originele stadsgids samen te stellen. Online verzamel je de things to do om deze vervolgens te printen of op een ‘mobile device’ mee te nemen en up to date te houden.

suggestme

Customer journey

Zowel Favoroute als Suggestme bedienen de reiziger tijdens zijn gehele customer journey, van inspiratie tot conversie en behoud. De inspiratie helpt om de ondoorzichtelijkheid van het aanbod op te lossen. Vertrouwen en oprechtheid van het aanbod maken de stap tot conversie kleiner. De combinatie met het online reisdagboek of de reisgids op papier zorgen voor behoud. Deze combinatie vergroot de kans op klantbehoud en inkomsten. Inkomsten die gerealiseerd moeten worden door samenwerkingsverbanden en ongetwijfeld door commissie op de boekingen. Van belang voor Favoroute en Suggestme is het om kritische massa te verkrijgen.

‘De Reiziger’ bestaat echt niet

Bij de ene transactie is hij een ‘weter’, de volgende een ‘zoeker’ en een andere keer een ‘twijfelaar’. Search blijft belangrijk voor de ‘weter’ en de ‘zoeker’. Social -de reviews en tips van anderen- blijft belangrijk om de twijfelaar en de zoeker te inspireren. Ondertussen zoekt de zoeker verder, op zoek naar andere zoekers om elkaar te inspireren en ervaringen te delen.

Zoekers, het zijn net mensen. Misschien zijn het wel klanten.

Foto intro met dank aan Fotolia