Inspiratie

8 inspirerende ideeën voor 2014

0

Eerder verscheen mijn ‘alternatieve’ reportage van TEDxAmsterdamWomen 2012 op Frankwatching, waarin ik de boodschappen van de sprekers als inspiratie voor het nieuwe jaar gebruikte. Naar aanleiding van TEDxAmsWomen 2013 zet ik wederom een aantal ideeën voor jullie op een rij. Een gelukkig 2014!

Idee 1: Baseer je voorstelling van succes niet op dat van anderen

Linda van den Bedem ontwikkelt de robot Sophie, kort voor Surgeon’s Operating Force-feedback Interface Eindhoven. Ze werkt zeven jaar aan dit chirurgische apparaat waarmee heelkundigen via een snede van ongeveer één centimeter kunnen opereren. Alles begint met het Da Vinci-systeem. In de oriënterende fase voorafgaand aan haar promotie, komt van Bedem in aanraking met dit systeem, dat chirurgen in staat stelt om complexe operaties eenvoudiger en minimaal invasief te kunnen uitvoeren. Centraal staat de behoefte van de patiënt om zo min mogelijk lichamelijke schade over te houden en tegelijkertijd wel de nodige operatie te ondergaan.

Van Bedem ontwikkelt een gevoelssensor zodat chirurgen, wanneer zij Sophie bedienen, het idee krijgen dat zij zelf bewegen. Met Sophie beschikt een heelkundige over meer bewegingsvrijheid, veiligheid en nauwkeurigheid. De bereikbaarheid van diverse zones in het lichaam wordt met Sophie vergroot, waardoor de kans op fouten kleiner is.

Hoewel van Bedem nobele resultaten boekt en zorg met IT en technologie combineert, mist er iets. Zij is niet trots en baseert haar voorstelling van succes op dat van anderen. Dan besluit zij goed naar zichzelf te luisteren en komt in verbinding met zichzelf. Zij besluit Sophie onder te brengen bij collega’s. Om aan eigen behoeftes te kunnen voldoen, vraagt zij om steun van anderen. Ze combineert haar behoeftes met dat van anderen. Dat is de manier om passie te hervinden en vast te houden. Ook dit jaar combineert van Bedem hoofd en hart.

Accepteer cookies

Idee 2: Tolereer nimmer nooit geweld. Luister, neem waar en protesteer luid en duidelijk

Sunndy Hundal, onder andere werkzaam voor The Guardian, spreekt over het geweld tegen vrouwen in India. Eerder schreef hij er een ‘Guardian Short’ over, oftewel: een e-boek genaamd India dishonoured: Behind a nation’s war on women. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te noemen van vrouwen die mishandeld of verkracht worden. Dagelijks verdwijnen er vrouwen, sterven vrouwen door fictieve keukenongelukjes, worden vrouwen verwaarloosd en minachtend als bezit of gereedschap bejegend. Een zeventienjarig meisje dat op sterven lag, zei treffend: “Er is niemand die naar ons luistert, moeder”. Dat is een schande.

Het politiek orgaan beschermt vrouwen niet. Mannelijke heersers denken zelfs economisch belang te hebben bij de onderdanige positie van de vrouw. Er is geen passende wetgeving om vrouwen in bescherming te nemen. De politie registreert misdaad amper. Vrouwen worden zelfs onder druk gezet om na verkrachting en andere misdaad met hun daders te trouwen. Meisjes worden als baby vermoord en alles draait om een cultuur waarin het bestaansrecht van de vrouw in het niet is, een meisje zo goed is als haar bruidsschat, vrouwen als handelswaar worden uitgehuwelijkt en geloof en eer heiligmakend zijn. Ondertussen is er een tekort van 60 miljoen vrouwen in India.

Volgens Hundal wordt dit probleem niet erkend omdat het al eeuwenlang in de cultuur verweven zit. De vrouw is minderwaardig, niet alleen in het ‘echte’ leven, maar ook in kunstuitingen. Tolereer nooit geweld. Luister, neem waar en protesteer luid en duidelijk. Er is geen getroffene, waar dan ook ter wereld, die mishandeling in de breedste zin van het woord zou verzinnen of zou opkloppen. Kijk in 2014 om je heen naar wat jij kunt doen. Laten we de druk collectief opvoeren en zorgen dat dit alles zo snel mogelijk van de aardbodem verdwijnt.

Accepteer cookies

Idee 3: Stap uit je comfortzone, blijf nieuwsgierig en deel

Mandy Smith komt met een fijne talk. Zij ruilt de reclamewereld in voor kunst. Als papierartiest creëert zij bijzonder ingewikkelde realistische werelden van papier. Smith zet fantasiewerelden op die wij allemaal kennen uit onze kindertijd, waarin alles nog mogelijk en wonderbaarlijk is. Al doende krijgt zij vertrouwen in haar kunnen en langzaam stromen de opdrachten binnen. Haar nieuwsgierigheid is haar kracht. Voor haar is papierkunst een ontdekkingstocht.

Aan het begin begrijpen de mensen om Smith heen niet wat ze doet. Soms staan zij er negatief tegenover, want hoe wil zij hier in hemelsnaam haar brood aan verdienen? Toch volgt zij haar eigen weg, stapt uit haar comfortzone, blijft nieuwsgierig en deelt haar passie met de wereld, onder andere via de digitale kanalen. Deze aanpak zorgt ervoor dat anderen haar gaan helpen en dat zij gestimuleerd wordt om te groeien in haar vak.

Tussen de opdrachten door weet Smith niet wat er komen gaat. Inmiddels hoort die onwetendheid bij haar leven. Zij heeft het omarmd, want juist het onbekende zorgt ervoor dat zij steeds weer op een nieuwe manier naar de wereld kijkt. Ook in 2014 bevordert dit innovatie.

Accepteer cookies

Idee 4: Verdere ontwikkeling van onze intuïtieve, empathische en creatieve kant

Anne Mieke Eggenkamp neemt het onderwijssysteem onder de loep. De hedendaagse en toekomstige vraagstukken vragen om creatievelingen. Het onderwijs is echter nog steeds gefocust op kennis. We hebben creatieve leiders nodig, die vindingrijk, flexibel, kritisch en probleemoplossend zijn. Leiders die niet alleen met de linkerhelft van hun hersenen handelen (dus niet alleen met hun analytische kant), werken zowel op korte als op lange termijn aan economische waarde en maatschappelijk belang. Eggenkamp wil meer aandacht voor verdere ontwikkeling van de rechterhersenhelft, onze intuïtieve, empathische en creatieve kant.

Eggenkamp spreekt over een onderwijssysteem, waarbij een divers ecosysteem, gericht op het bevorderen van talenten en experimenten centraal staat. Iedereen kan leren, alleen niet op hetzelfde moment, in dezelfde levensfase of op dezelfde manier. Laten we in 2014 bruggen bouwen tussen kennis en creativiteit, zodat we meer onszelf kunnen zijn en beter met elkaar kunnen samenwerken.

Accepteer cookies

Idee 5 en 6: Wees niet angstig om te falen en je bent niet wat je draagt

In een openhartig verhaal over ondernemerschap vertelt Janneke Niessen over haar realiteit. Zij noemt zichzelf een workaholic, kent de klappen van de zweep en zal nooit beweren dat een bedrijf runnen vanzelf gaat. Tegelijkertijd geeft niets zoveel voldoening.

Niessen spreekt over het belang van rolmodellen, zodat de algemene perceptie van vrouwen en de vrouw in (top)posities langzaam maar zeker verandert. Nog steeds wordt er gekeken naar het plaatje, dus de buitenkant van de vrouw. Zaken die ertoe doen blijven buiten beschouwing. Deze boodschap komt deels overeen met de talk van modekenner Aynouk Tan. Afhankelijk van wat zij draagt, wordt zij anders behandeld en gaat zij anders naar zichzelf kijken. De ‘zeitgeist’ en culturele normen zijn van grote invloed op ons kleedgedrag, maar uiteindelijk blijven we wie we echt zijn. Kortom: hoeveel zegt kleding over een persoon en hoe vrij zijn wij om daadwerkelijk uniek – ja, uniek – te zijn? In hoeverre kunnen we falen met onze kledingkeuze? Tan sluit af met een allesbeslissende verklaring: “Ik ben nooit wat ik draag”. Er komt een tijd waarin we niet kijken naar man versus vrouw, maar naar kunde. De standaard zal veranderen, weet Niessen.

Om te werken aan die nieuwe realiteit, is het van groot belang dat rolmodellen zichtbaar worden en dat onze attitude jegens falen drastisch gaat veranderen. Wees niet angstig om te falen, want dat doen wij allemaal. Het is dan ook niet mislukken, maar ervaring opdoen. Laten we dit nog eens overdenken, want het zijn de ondernemers die aan onze economie bouwen. Zonder hen, geen vooruitgang. Om dit op een duurzame manier te kunnen doen, moeten ondernemers de ruimte krijgen. Ondernemen is de beste leerschool. Loopt het niet zoals je wilt? Morgen weer een dag. Alles valt mee na een goede nachtrust. Probeer het eens in 2014.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Idee 7: Het is misschien moeilijk om jezelf te worden, maar het is het enige pad naar een echt leven

Hilde Bleijswijk richt de Namasté Foundation in Nepal op, een plek vol contradictie. Iedereen verdient een leven boven de armoedegrens, is haar overtuiging. Ze groeit op in een liefdevol hippiegezin, waar zij zich vervolgens tegen afzet. Zij wil in een ‘normaal’ huis wonen en zo snel mogelijk op eigen benen staan. Dat lukt haar als advocaat. Ze woont in een penthouse en rijdt rond in een fijne wagen.

Bleijswijk’s leven wordt volledig omgegooid na de zelfmoord van haar zus. Jaarlijks plegen er in Nederland zo’n 1700 mensen zelfmoord en dat aantal stijgt. Eén op de tien denkt er soms aan. Om begrip te krijgen voor haar zus en de wereld door haar ogen te zien, verkoopt zij haar bezit en reist af naar Nepal, waar haar zus voor haar dood woonde. Het rouwproces is moeilijk en beangstigend. Bleijswijk weet hoe moeilijk het is om jezelf te worden. Zij leert dit in Nepal en ze richt een organisatie op om anderen hierin te ondersteunen. Jezelf worden is het enige pad naar een echt leven. Nu heeft zij nog steeds niet alle antwoorden, maar zij weet wel dat het stilzwijgen van zelfmoord niet werkt. Juist empathie en dialoog helpen haar tot de dag van vandaag vooruit.

Accepteer cookies

Idee 8: Kom in verbinding met jezelf door echt te kijken

De surprise talk van de dag is een echte verrassing. Sylvana Simons kennen wij als succesvolle presentatrice. Nu leren wij haar kennen als mens. Heel voorzichtig, niet te lang en zonder zich teveel te laten leiden door emotie, laat zij ons binnen. Dat zij prachtige kansen in het leven krijgt en speciale ervaringen opdoet, weten wij en maken wij mee. Dat zij de andere kant van de medaille maar al te goed kent, is wellicht nieuw.

Simons vertelt waar haar kracht vandaan komt. Beroepsmatig heeft zij gedurende haar leven veel voor de spiegel gestaan. Reflectie en projectie zijn de kenmerken die daarbij horen en die wij goed kennen. Het is echter de spiegel die ervoor zorgt dat iemand in verbinding komt met zichzelf, door echt te kijken. Als wij connectie zoeken met iemand, kijken wij toch ook in de ogen? Hoe ga jij in het nieuwe jaar naar jezelf in de spiegel kijken?

Accepteer cookies

Leg de lat hoger

Presentatie en taalbeheersing blijken tijdens TEDxAmsWomen nog grote uitdagingen te zijn. Laten we ons hier niet bij neerleggen en de lat hoger leggen. ‘TEDTalks’ hebben een universeel karakter en worden niet voor niets in het Engels gehouden. Houd daar als spreker rekening mee. Bovendien is een talk geen spreekbeurt en het publiek geen schoolklas. Wanneer je Frans niet beheerst, ga dan niet in het Frans zingen. Hoe vervelend wijsneuzen die iets goed kunnen ook zijn, doe het niet, want het klinkt tenenkrommend in de oren van een grote groep kenners. Of draai je daadwerkelijk goed warm. Uitgebreide voorbereiding is cruciaal en natuurlijk sta ik voor je klaar. TEDxAmsWomen was al met al weer een mooie dag. Goed gedaan!