How to

Humor op social media: 10 do’s & don’ts voor bedrijven

0

Om de menselijke kant te laten zien van je organisatie, kan humor heel goed werken. Wie houdt er immers niet van een potje lachen? Veel bedrijven proberen zich regelmatig van hun grappige kant te laten zien. Soms gaat dat goed, maar regelmatig gaat dat ook flink mis. 5 do’s en 5 don’ts (plus voorbeelden) voor het gebruik van humor in social media updates. Lachen, gieren en huilen met de pet op!

Do’s: grappig zijn

We starten met hoe het wél moet. Vijf tips en voorbeelden om de plank raak te slaan.

1. Wees er snel bij…

De inhaker. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit het huidige socialmedialandschap. Vorige week nog werd Nederland (en de rest van de wereld) overladen met Blue Monday-inhakers. Wat hier vooral opviel, was dat de eerste berichten veel meer gewaardeerd werden dan de berichten later op de dag. Wees dus niet alleen actueel, maar zorg dat je er op tijd bij bent.

hi facebook

Of in het geval van vrijdag de dertiende…

humor hema

2. Laat je van je brutale kant zien

Veel bedrijven houden zichzelf heel strak en zakelijk op sociale media, maar juist op platforms als Facebook interacteren mensen vooral met hun vrienden. Een beetje menselijkheid kan dus geen kwaad. En daar hoort ook een tikkie brutaliteit bij. Elkaar een beetje pesten en plagen mag best toch? Bijvoorbeeld zoals Centraal Beheer Achmea hier doet met Delta Lloyd.

humor delta lloyd

Of KLM tegen een Twittervolger.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

3. Wees scherp

Mensen lezen snel en hebben maar een korte aandachtsspanne, vooral op social media. Als je jouw grap goed wil laten overkomen, zul je hem dus kort, bondig en scherp moeten formuleren. Een goede grap moet je immers niet hoeven uitleggen.

humor fox

Woordgrapjes, je moet er natuurlijk van houden. Maar deze tekst van Pickwick is in ieder geval wel kort en bondig.

humor kat

4. Reageer met humor

De hele dag vriendelijk en zakelijk tweets en Facebookberichten beantwoorden, ga er maar aan staan! Als je dan toch reageert, gooi er dan af en toe wat humor in, als je durft. Voor jezelf verfrissend, maar vaak kan de twitteraar of Facebook-fan het ook wel waarderen.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

5. Doe eens gek!

Het kan geen kwaad om af en toe als bedrijf eens uit je comfortzone te stappen. Neem een virtuele borrel, word eens goed digitaal aangeschoten en bedenk eens iets geks.

Accepteer cookies

humor coolblue

humor bier

Don’ts: niet grappig zijn

Bij humor zit een ongeluk in een klein hoekje. Je grap kan natuurlijk totaal verkeerd geïnterpreteerd worden. Deze vijf tips helpen je dit te voorkomen.

6. Maak het jezelf niet te makkelijk

Tja, klinkt logisch. Maar het is natuurlijk de absolute doodsteek: een flauwe, te gemakkelijk update op je sociale media. Als test kun je altijd je update eerst aan tien collega’s of vrienden laten lezen. Als zij allemaal niet glimlachen, is er waarschijnlijk iets mis. Hoeveel Tattas be like posts kan een mens verdragen?

humor philips

7. Besteed tijd aan je visuals

Een goede grap komt vaak het beste aan met heel goed beeld. Knip en plak dus niet zelf iets in Paint, maar werk je grap visueel goed uit. Dit beeld had wel wat spannender gekund, toch?

Accepteer cookies

En als je dan toch een grapje met Paint maakt, doe het dan zo:

1623338_203533509842591_263525382_n

8. Jat niet van anderen

Bijna elke grap is al eens gemaakt. Best logisch dus dat je jezelf laat inspireren door de online activiteiten van andere merken. Maar één op één jatten van elkaar is not done. Vooral niet zonder bronvermelding.

humor dominos humor new york pizza

9. Kwets mensen niet

Misschien viel het grapje bij jou op de werkvloer wel in de goede smaak, maar soms komt een grap helemaal verkeerd aan bij een bepaalde groep mensen. Denk dus goed na en zorg dat je mensen niet tegen de schenen schopt.

tumblr_mymmiuOtY91sozkpgo1_1280

(tweet is inmiddels verwijderd)

Onderstaande tweet werd geplaatst op de dag dat bekend werd dat er massa-ontslagen vielen bij Sanoma. De webredactie van JobBird vond zichzelf waarschijnlijk erg grappig, maar de mensen die ontslagen zijn kunnen er wellicht minder om lachen.

Accepteer cookies

10. Zorg ervoor dat mensen je grap begrijpen

Beetje zonde natuurlijk als je grapje net doel mist. Zoals bij deze PR-verantwoordelijke van mediabedrijf IAC.

Schermafbeelding-2014-01-17-om-09.54.00

(tweet is inmiddels verwijderd)

Heb je zelf nog gênante of juist hilarische voorbeelden gezien van humor op social media? Post de link naar die updates dan in een reactie op dit artikel!