How to, Verdieping

Facebookmarketing: zo krijg je het onder de knie

0

De belofte om in een uur kennis te maken met Facebookmarketing, maakt Marcel van der Heijden waar in zijn prettig leesbare boekje ‘Facebookmarketing in 60 minuten’, dat op 15 april verscheen bij uitgeverij Haystack. Dit boekje, uit de serie ‘Online trends en tools in 60 minuten‘, heb ik vorige week gelezen tijdens een treinreis. Mijn conclusie? Aan de slag!

Marketing met Facebook heeft niet van nature mijn belangstelling. Voor mij persoonlijk zie ik Facebook vooral als een manier om via snackable content diepgravender content te promoten. Omdat ik onlangs gevraagd werd om te adviseren over het inzetten van Facebook-advertenties, en ik daar meer over wilde leren, leek het me zeer interessant dit boek te lezen.

Social advertising

Om te beginnen leer ik dat er een wezenlijk verschil is tussen adverteren op Google met Adwords en adverteren bij Facebook. Bij Adwords (een vorm van search advertising) laat je je advertentie zien aan iemand die actief op zoek is naar je product of dienst. Bij Facebook verschijnt de advertentie in het nieuwsoverzicht van gebruikers die voldoen aan een bepaald profiel (social advertising). Search en social advertising kunnen elkaar versterken wanneer de adverteerder deze naast elkaar op de juiste manier inzet.

Zeven verschillende soorten advertenties

Dankzij ‘Facebookmarketing in 60 minuten’ weet ik dat er momenteel zeven subtypen voor advertenties op Facebook bestaan, die allemaal een ander doel hebben, en in het boekje nadere toelichting krijgen:

  1. Page Post Ad, meer bereik voor mijn pagina-berichten creëren;
  2. Page Like Ad, meer ‘vind ik leuks’ (Fans) voor mijn pagina genereren;
  3. Domain Ad, meer bezoekers en/of het aantal verkopen op mijn website vergroten;
  4. Mobile App Install Ad, ervoor zorgen dat meer mensen mijn mobiele app installeren;
  5. Desktop App Ad, de betrokkenheid met mijn Facebook-App vergroten;
  6. Event Ad, het aantal deelnemers aan mijn evenement vergroten;
  7. Offer Ad, meer bezoekers naar mijn fysieke winkel trekken.

Facebookmarketingcyclus

Werkelijk inzicht in deze toepassingen krijg ik natuurlijk pas als ik er zelf mee aan de slag ga, aan de hand van de Facebookmarketingcyclus die de auteur in het eerste deel uitlegt. Deze cyclus bestaat uit vijf stappen: doelstellingen bepalen, analyseren, plan van aanpak opstellen, implementeren, evalueren en bijsturen.

facebookmarketing in 60 minuten van Marcel van der Heijden.002

 

Vijf KPI’s voor meten effectiviteit

Facebook biedt een goed hulpmiddel om de resultaten van je pagina te meten: Facebook statistieken. In het boekje wordt goed beschreven hoe je daarmee kunt omgaan. Ook bespreekt de auteur vijf belangrijke KPI’s (Key Performance Indicators): Fanbase, betrokkenheid, bereik, sales en service.

facebookmarketing in 60 minuten van Marcel van der Heijden.003

Samenhang met marketingmix

Vele marketinggoeroes benadrukken dat het niet verstandig is om je marketing te baseren op slechts één medium. Want wanneer er bij dat medium iets mis gaat, kom je waarschijnlijk flink in de problemen. Daarom moet Facebookmarketing altijd in samenhang worden gezien met de marketingmix.

Uitblijven gewenste resultaten bij gebrek aan samenhang

Marcel van der Heijden schrijft heel terecht dat de Facebookstrategie moet voortvloeien uit de onlinestrategie, dat de onlinestrategie moet voortvloeien uit de marketingstrategie, en dat de marketingstrategie moet worden afgeleid uit de bedrijfstrategie. Aangezien hij daar in het boekje niet verder op ingaat, voorzie ik dat er gemakkelijk suboptimalisaties kunnen ontstaan. Daarmee bedoel ik dat een ondernemer de Facebookmarketing dan misschien wel goed uitvoert, maar dat de samenhang met andere initiatieven ontbreekt, waardoor de gewenste resultaten uitblijven.

Edgerank

Bijzonder informatief in ‘Facebook in 60 minuten’, vind ik het gedeelte over de zogeheten Edgerank. Inzicht in de wijze waarop Facebook dit kengetal samenstelt is van belang om zoveel mogelijk rendement te halen uit je inspanningen op het gebied van facebookmarketing. Het Edgerank-algoritme van Facebook bepaalt welke berichten het meest relevant zijn voor gebruikers en waar deze terecht komen hun nieuwsoverzicht .

Wensen

Generen van leads voor e-mailmarketing

Facebook is een vluchtig medium. Mensen bekijken het medium over algemeen oppervlakkig en komen er meestal niet om dingen te kopen. E-mailmarketing blijkt effectiever te zijn om verkopen te realiseren, begrijp ik. Daarom vind ik het jammer dat er in het boekje geen aandacht wordt besteed aan het genereren van leads voor email-marketing op basis van een marketingtrechter of marketingzandloper. Als je Facebook kan inzetten voor het genereren van leads, kan het een krachtig onderdeel van een klantenmagneet zijn.

Invloed op zoekresultaten Google

Ook mis ik het aspect dat je er met Facebook-pagina’s en -posts ervoor kunt zorgen dat je goed scoort in organische zoekresultaten van Google. Verder had ik graag wat voorbeelden van succesvolle campagnes en een literatuurlijst gezien.

Facebookmarketing in 60 minuten

Aan de slag!

Al met al heeft het boekje Facebookmarketing in 60 minuten mijn belangstelling voor Facebook gewekt. Hoewel ik eerst nog eens ga experimenteren voor ik het eerder gevraagde advies ga geven, weet ik hoe ik concreet aan de slag kan.


Titel:
 Facebookmarketing in 60 minuten
Auteur: Marcel van der Heijden
Uitgever: Haystack
Jaar: 2014
ISBN: 9789461260611
Mediatype: boek (138 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: Managementboek.nl (aff.)